Avertisment: Rujeola poate profita de vacanţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă şcolile şi grădiniţele vor pune lacătul pe uşi în curând, copiii urmând să intre în vacanţa de vară din luna iunie, şansele ca epidemia de rujeolă să nu mai facă victime sunt minime. Ba din contră. Identificarea nevaccinaţilor şi imunizarea lor este singura soluţie ca boala să nu se răspândească, atrag atenţia specialiştii.

Rujeola continuă să facă ravagii în România, bilanţul deceselor ajungând ieri la 24 doar în acest sezon. „Este vorba despre o fetiţă de nouă ani, cu suspiciune de rujeolă, care a fost internată iniţial la Spitalul de Copii din Timişoara, după două-trei zile a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, apoi starea s-a agravat, necesitând ventilaţie mecanică şi a decedat în data de 28 aprilie. (…) Din punct de vedere clinic este pus diagnosticul de rujeolă, dar aşteptăm rezultatul de la Institutul Cantacuzino, în aşa fel încât să putem spune cu certitudine că a fost rujeolă”, a explicat ministrul Sănătăţii Florian Bodog. 

Iar specialiştii atrag atenţia că severa boală va face în continuare victime în rândul micuţilor. „În momentul în care populaţia e receptivă epidemia poate fi stopată prin vaccinare. Este esenţial să îi depistezi pe cei nevaccinaţi şi să îi imunizezi”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Practic, contextul epidemiologic şi scăderea acoperirii vaccinale, sub pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt doar două dintre motivele care au dus la situaţia dramatică din România, completează profesorul Rafila. Iar epidemia nu se va opri aici, afirmă medicii, chiar dacă vine vara iar grădiniţele şi şcolile se vor închide. Temperaturile ridicate ar putea fi prielnice pentru circulaţia virusului, avertizează şi medicul de familie Gabriel Munteanu. 

„În mod normal, dacă toţi părinţii şi-ar fi vaccinat copiii, nu s-ar fi ajuns la această epidemie. E foarte posibil ca şi la vară să mai fie cazuri, mai ales că avem migraţie în rural şi în oraş. Trebuie să ţinem cont că sunt copii care nu sunt înscrişi la un medic de familie şi care nu sunt luaţi în evidenţă de nimeni. Aici au apărut focarele. Şi avem nevoie de vaccin”, a completat medicul, arătând că imunizarea e singura soluţie eficientă cu ajutorul căreia epidemia poate fi stopată. 

Pot izbucni şi alte epidemii

Pentru ca schema naţională să fie respectată, e nevoie pe lângă campaniile de informare, de vaccinul propriu-zis însă acesta nu se mai găseşte. „De aceea este necesar să ai o legislaţie coerentă, care să aducă informare, consiliere şi să asigure stocuri de vaccin”, a arătat profesorul Alexandru Rafila.

Şi lipsa vaccinurilor pe alte patologii ar putea deveni periculoasă, fiind şanse ridicate ca boli precum tusea convulsivă sau infecţia cu hemofilus să reapară, ambele prevenibile prin vaccinul hexavalent. „E responsabilitatea părintelui. Este esenţial să fie obligat să fie informat, nu să umblăm noi după el peste tot. Este firesc să decidă, dar când decide, trebuie să-şi asume şi nişte responsabilităţi”, a subliniat medicul de familie Gabriel Munteanu. 

Medicii antivaccinişti, sancţionaţi

În ceea ce priveşte propaganda antivaccin, care e făcută inclusiv de unii medici, aceştia din urmă ar putea fi sancţionaţi în condiţiile în care există dovezi ştiinţifice care atestă eficienţa acestor seruri. „Aşa cum am spus că un părinte responsabil trebuie să îşi vaccineze copiii, cred că un medic responsabil trebuie să recunoască valorile cercetării medicale şi trebuie să le respecte şi să le promoveze. Nu cred că un medic are dreptul să facă propagandă împotriva vaccinului”, a precizat şi Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, făcând referire la faptul că medicul antivaccinist ar putea fi sancţionat de Colegiul Medicilor din România. Ministrul a atras atenţia că deşi există judeţe în care există vaccin, rata de vaccinare continuă să fie mică. 

Rujeola în cifre

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în ultima săptămână au fost raportate alte 238 de cazuri de rujeolă şi un deces. Cele 5.119 cazuri au fost raportate în 38 de judeţe, cele mai multe în Caraş Severin - 965, Timiş - 950, Arad - 837, Mureş - 350, Dolj - 343, Călăraşi -178, Satu Mare - 170, Sibiu -170, Alba- 135 , Bistriţa Năsăud- 129, Hunedoara -127 şi Braşov -114, restul judeţelor având între unul şi 99 de cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite