Avem nevoie de un Oficiu pentru Drepturile Contribuabililor ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Coada la ghiseele unei institutii publice
Foto: Coada la ghiseele unei institutii publice

Ĩn ultimii ani au fost înfiinţate numeroase agenţii şi oficii care sã supravegheze şi sã asigure respectarea legii. Putem sã amintim de OPC, ANI, etc. Ĩnsã cred cã lipseşte un organism care sã apere drepturile contribuabililor în sensul legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile publice.

Ĩn momentul de faţã, un contribuabil dacã doreşte sã afle o informaţie de la o instituţie publicã, este nevoit, în majoritatea cazurilor, sã se lupte cu morile de vânt. Sã depunã cereri, sã stea la cozi, sã fie suspectat cã acţioneazã la comanda cuiva, sã îşi atragã antipatii şi duşmãnii din partea funcţionarilor, etc. Iar, dacã nu primeşte informaţiile solicitate, nu are decât sã se adreseze instanţelor de judecatã. Ori, un contribuabil, numai timp nu are pentru aşa ceva. Şi atunci se resemneazã, ajunge sã fie dezinformat, iar apoi face alegeri care îi vor afecta în mod direct viaţa.

Sã luãm cazul unei comune oarecare, în care cetãţenii îşi plãtesc taxele şi impozitele, şi nu sunt informaţi cu privire la proiectele locale sau la modalitatea în care sunt cheltuiţi banii publici. Cu mici excepţii, nimeni din localitate nu va avea curajul sã meargã la primãrie şi sã cearã detalii privind investiţiile sau planurile de viitor, pentru cã va fi suspectat cã „e trimis din tabãra adversã primarului”, sau cã are intenţii obscure.              

Sã luãm alt caz. Al unui spital care îi spune unui pensionar cã nu poate sã-şi facã analizele gratuite, pentru cã s-a expuizat plafonul alocat pentru acestea. Pensionarul nu are altã soluţie decât sã se resemneze, sau sã meargã pe o filierã de relaţii pentru a-şi rezolva problema. Persoana în cauzã, pentru cã nu are acces la lista de decontãri care s-au fãcut pe seama lui de cãtre CNAS, nu ştie cã poate pe numele sãu au fost deja fãcute analize (fictiv – vezi scandalul medicilor de familie) şi din aceastã cauzã plafonul este epuizat.

Mi-ar plãcea ca un contribuabil sã primeascã notificãri de la un asemnea Oficiu, în care sã vadã: cât a cotizat la asigurãrile de sãnãtate şi cât i s-au decontat pe numele lui, cât a cotizat la sistemul de pensii, etc. Un contribuabil bine informat, poate sã ia decizii bune. 

Concret, un Oficiu pentru Drepturile Contribuabililor ar trebui sã vegheze ca insituţiile vizate de legea 544/2001 respectã îndeplinirea legii:

Art. 5. – (1) Fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public:

a) actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea autoritatii sau institutiei publice;

b) structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul de audiente al autoritatii sau institutiei publice;

c) numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice;

d) coordonatele de contact ale autoritatii sau institutiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail si adresa paginii de Internet;

e) sursele financiare, bugetul si bilantul contabil;

f) programele si strategiile proprii;

g) lista cuprinzand documentele de interes public;

h) lista cuprinzand categoriile de documente produse si/sau gestionate, potrivit legii;

i) modalitatile de contestare a deciziei autoritatii sau a institutiei publice în situatia în care persoana considerata vatamata în privinta dreptului de acces la informatiile de interes public solicitate se considera vatamata în privinta dreptului de acces la informatiile de interes public solicitate.

(2) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice si sa actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informatiile prevazute la alin. (1). 

Acest Oficiu pentru Drepturile Contribuabililor ar trebui sã notifice, toate instituţiile care utilizazã bani publici sã respecte legea 544/2001 şi sã posteze informaţiile din oficiu.

Ar fi un pas cãtre transparenţã instituţionalã. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite