Au pus halatele în cui şi au ieşit în stradă. 150 de cadre medicale au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.

Înarmaţi cu fluiere, cu pancarte dar şi cu multă determinare, medicii şi asistenţii medicali sunt hotărâţi să fie repuşi în drepturi şi cer respectul autorităţilor, dar şi al pacienţilor care trec zilnic pragul spitalelor. Iar acesta este doar începutul, spun protestatarii, care iau în calcul demisia în bloc pentru că, adaugă ei „aşa nu se mai poate”.

„Şi noi lucrăm în anumite condiţii care nu sunt adecvate. Nu avem materiale sanitare, şi noi riscăm să ne îmbolnăvim, nu doar pacientul. Întotdeauna s-a pus pacientul pe primul plan, dar angajaţii nu”, a explicat Mihaela Iosif, asistentă la Spitalul Elias. După 26 de ani vechime, are un salariu de 1.000 de lei, bani din care este nevoită să îşi cumpere, de câteva ori pe an, chiar şi uniformele care ar trebui achiziţionate de spital.

„Ne-am obişnuit cu salarii mici!”

Ar pleca să profeseze în străinătate, dar vârsta o împiedică. Şi familia este un element important din ecuaţie. Nu s-ar vedea făcând altceva, chiar dacă lipsurile din spital au pus uneori în pericol nu doar viaţa pacienţilor, ci şi a lor, a cadrelor medicale. „Avem cazuri când e o singură asistentă la 30 de pacienţi pe secţie. Cum să faci faţă? Asta în condiţiile în care în străinătate o asistentă nu are mai mult de trei pacienţi în grijă”, continuă femeia.

Colega ei, deşi are studii superioare şi 18 ani de vechime nu e încadrată pe un post corespunzător. „Ne-am obişnuit cu salariile mici, deşi viaţa socială e foarte grea”, a explicat asistenta, care lucrează tot la Spitalul Elias.

„Noi vrem respect!”, scandează iar mulţimea. Membrilor Sanitas, prezenţi în cea mai mare proporţie în spaţiul destinat protestului, li se alătură, pe rând, medici, medicii dentişti şi biochimiştii. Au o listă de revendicări comune, care este împărţită fiecărei persoane interesată de acţiunea lor. „Filmaţi-i pantofii, sunt de plastic”, spune o asistentă medicală arătând către o doctoriţă din grupul medicilor rezidenţi. „Nu au bani de nimic, după atâţia ani de studiu. E ruşinos, e bătaie de joc!”, adaugă revoltată femeia.

„Nu ştiu ce m-aş face fără ajutorul părinţilor

Puţini la număr, medicii rezidenţi au o pancartă pe care scrie următorul mesaj: „Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenţi!”. Înainte să plece spre şedinţa de guvern, ministrul Sănătăţii le-a promis majorarea salariilor cu un procent care să varieze între 2% şi 20%. Insuficient, în opinia profesorului Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„La un salariu de 800 de lei, 20% nu ajunge nici măcar pentru abonamentul la transportul în comun”, a declarat medicul. Andra Leahu este medic rezident la Spitalul din Constanţa, dar o parte din stagiile de pregătire le face în Bucureşti. Şi-a ales una dintre cele mai căutate şi bine plătite specializări – antestezia.  „Încă din anul I am ştiut că vreau să plec în străinătate. Am 1.000 de lei pe lună, bani cu care pur şi simplu nu mă pot descurca. Opţiunile profesionale sunt zero în România”, a precizat tânăra.

Opinia sa este împărtăşită şi de medicul rezident Clara Matei, care vrea, de asemenea, să emigreze.

„Dacă n-ar fi părinţii, probabil că aş fi plecat de mult din ţară. Oricum intenţionez să fac asta. Mă voi îndrepta spre Franţa sau Anglia, unde sunt salarii decente şi condiţii asemenea”, a spus tânăra. „Nu poţi să-i condamni. Noi vom merge înainte cu programul, după pichetări aşteptăm răspunsul guvernanţilor. Dacă este nesatisfăcător atunci organiza un miting”, a completat profesorul Astărăstoae.

„Le promitem guvernanţilor că va fi şi mai rău!”

Peste 40.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa la marşul din octombrie. Dacă protestele din această săptămână nu vor afecta în niciun fel activitatea medicală din unităţile sanitare, situaţia va sta diferit în octombrie.

Pentru prima dată, profesioniştii din Sănătate sunt uniţi, iar asta, spun ei, le face vocea una puternică. Nu s-au coalizat nici măcar atunci când, incluşi fiind în categoria bugetarilor, statul i-a lăsat fără 25% din leafă. N-au ieşit în stradă nici când Guvernul a blocat posturile din sănătate şi spitalele puteau angaja un om la şapte plecaţi. S-au coalizat acum, iar exemplele oferite de Slovacia, unde mii de medici au demisionat în bloc, le dă speranţe.

„Toţi dorim acelaşi lucru, pentru a putea dezvolta altfel serviciile noastre pentru pacienţi, vrem salarii decente. Acest guvern trebuie să înţeleagă că este necesar să acorde mai mult sănătăţii şi să aibă un control mai bun, pentru că nu ştim unde sunt banii”, a declarat Leondard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Acesta a completat că mitingul din octombrie este o acţiune delicată. „Le promitem că va fi şi mai rău. Nu ne vom opri aici, mergem până la grevă. Dacă acest guvern dă dovadă de înţelegere, îi vom ajuta noi, îi vom pescui lucrurile negative şi le vom rezolva împreună”, a mai spus Bărăscu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite