ANSVSA: Laptele de la fermele din România este conform. Primele analize de la Argeş şi Dolj sunt negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele din toate fermele din România este conform FOTO usasianpost.com
Laptele din toate fermele din România este conform FOTO usasianpost.com

Primele rezultate ale probelor prelevate de la fermele de lapte din judeţele Argeş şi Dolj au ieşit negative. Cel puţin aşa a anunţat joi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru. De altfel, acesta a subliniat că laptele provenit din toate fermele din ţară este conform şi poate pleca fără probleme spre procesare.

„În urma controalelor făcute până acum nu există probleme în fermele din România. Laptele este conform şi poate pleca către procesare fără alte rezerve. La ora la care discutăm vorbim de toate fermele din România", a precizat preşedintele ANSVSA, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a adăugat că rezultatele probelor prelevate de la cele două ferme din Argeş şi Dolj vor fi făcute publice în momentul în care vor fi finalizate, însă primele probe au ieşit negative, iar altele mai sunt în lucru.

„Noi facem controale în fermele din Argeş şi Dolj pentru că aşa ne cere procedura, iar când se vor finaliza toate analizele pe care le-am recoltat vom face declaraţii sau vom transmite un comunicat de presă. Primele rezultate au ieşit negative, dar mai avem şi altele în lucru. Nu pot spune când se vor finaliza, dar când le vom avea le vom face publice. Am vrut să fac aceste precizări pentru că s-a creat o psihoză în rândul populaţiei şi oamenii trebuie să ştie că laptele este conform, că nu sunt probleme pe lapte, iar fermierii trebuie să îşi ducă activitatea în mod normal”, a precizat şeful ANSVSA.

Pe 1 martie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara că nu este exclusă posibilitatea ca sursa contaminării cu E-coli a brânzei proaspete de vaci de la Lactate Brădet să fi fost laptele livrat de fermele din Dolj şi Argeş.

„(...) Este posibil şi vom verifica pentru că, potrivit specialiştilor, contaminarea ar fi fost de la lapte. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător şi este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit anchetei epidemiologice, doi dintre copiii internaţi în spital, care s-au îmbolnăvit de sindrom hemolitic uremic au mâncat brânză produsă de Lactate Brădet, de unde provine şi brânza în care a fost găsită bacteria agresivă E.coli, ce a făcut ravagii în rândul micuţilor.
 
Enigme care încă nu sunt rezolvate

Pe de altă parte, rezultatele parţiale ale anchetei ANSVSA arată că brânza incriminată a fost produsă pe 22 februarie, însă primele cazuri de îmbolnăviri au apărut cu câteva zile înainte.

„E greu de spus dacă într-adevăr brânza a stat la baza acelor îmbolnăviri. Nici măcar nu se ştie dacă este vorba de acelaşi lot. Este foarte posibil ca sursa să nu fie descoperită niciodată, aşa cum s-a întâmplat şi în Germania. Problema a fost că raportările s-au făcut târziu, analizele s-au făcut şi ele târziu, pentru că atât oficialii din spital cât şi cei din DSP s-au bâlbâit. S-au luat târziu şi probele din casele părinţilor”, au arătat surse medicale.

Totuşi, rezultatele anchetei preliminare arată că cel puţin un copil internat cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, care a fost între timp externat, a consumat brânză de vaci de la producătorul din Curtea de Argeş. Oficialii unităţii medicale mai spun că şi alţi doi copii internaţi în continuare în spital au consumat brânză de la vaci de la o fermă din judeţul Dolj şi de la un magazin din Câmpulung.

„Nu e brânza de vină”

Apariţia cazului din Sfântu - Gheoghe pune, însă, la indoială ideea că micuţii, care se îmbolnăvesc în continuare de boli digestive grave, ar fi luat bacteria E. coli din brânza produsă de Lactate Brădet. „Dacă un lot a fost depistat cu probleme, vorbim de cel analizat pe 22 februarie, nu înseamnă că şi lotul anterior de brânză a fost cu probleme. Un lot poate fi infectat, altul nu”, au precizat specialiştii în alimentaţie publică.

Ei susţin că sursa de îmbolnăvire a bebeluşilor, în special a celor care provin din Argeş, trebuie să fie una comună.

„Se întâmplă ceva în zona aceea, apa ar fi singura sursă comună tuturor copiilor. Mai există E.coli în brânzeturi şi, este important de ştiut că nu există aliment care să nu conţină microorganisme. Esenţial e ca acestea să se încadreze în limitele admise. În caz contrar, apar într-adevăr riscuri pentru oameni, în special pentru bătrâni şi pentru copii, care au un sistem imunitar fragil. Anchetele au fost făcute foarte târziu. Este nevoie de o persoană care să integreze cele două echipe, de la Ministerul Sănătăţii şi de la ANSVSA”, au declarat pentru „Adevărul”, specialişti în bioresurse alimentare.

Aşadar, „trebuie mers pe lanţ pentru a putea fi descoperită sursa de contaminare. Şansele de a o descoperi sunt foarte mici. „Dacă nu toţi copiii au mâncat brânză, atunci nu are cum să fie acest aliment sursa de contaminare”, a conchis specialistul.

Patru copii sunt încă internaţi la Spitalul „Marie Curie”

Patru copii cu sindrom hemolitic uremic (SHU) mai sunt internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, a informat, joi dimineaţă, Ministerul Sănătăţii. Toţi cei patru micuţi se află pe secţia de nefrologie, arată sursa citată.

„Trei dintre ei fac dializă peritoneală, dar copiii sunt în stare stabilă, staţionară”, arată Ministerul Sănătăţii. Totodată, aceştia arată că fetiţa care a fost adusă din Sfântu Gheorghe nu prezintă tot tabloul clinic pentru a avea sindrom hemolitic uremic.

În plus, copilul care a fost externat zilele trecute şi care nu mai prezintă sindrom hemolitic uremic rechemat în unitatea sanitară, se află sub observaţie medicală după ce a prezentat un episod febril. Starea de sănătate a copilului este bună, el nu mai prezintă risc de revenire la diagnosticul SHU.

   

Pe aceeaşi temă:

Patru copii cu sindrom hemolitic uremic, internaţi la Spitalul „Marie Curie”. Un bebeluş externat, rechemat de medicii după ce a acuzat stări febrile

Criza bebeluşilor cu probleme digestive se acutizează. Specialist în alimentaţie: „Nu e brânza de vină” 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite