STUDIU Două din trei companii vor îngheţa angajările în această toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile vor să facă angajări în perioada următoare FOTO Adevărul
Companiile vor să facă angajări în perioada următoare FOTO Adevărul

Încrederea angajatorilor românilor privind crearea de noi locuri de muncă a scăzut în ultimele trei luni ale acestui an, faţă de trimestrul al treilea, iar 66% dintre reprezentanţii cpmapniilor nu anticipează nicio schimbare în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower, privind perspectivele angajării de forţă de muncă.

Concret, 19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievaţi în cadrul Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.

„Deşi optimismul angajatorilor este mai puţin pronunţat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu Previziunile favorabile din trimestrele I şi II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei pieţe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, aşa cum s-a mai întâmplat, să ducă şi la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Este de aşteptat ca pe parcursul perioadei octombrie – decembrie 2016 numărul total de angajaţi să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate şi în şase din cele opt regiuni ale ţării. Cea mai pternică prognoză la nivel de sector de activitate se raportează, şi de data aceasta, în Industrie prelucrătoare. De asemenea, angajări se vor face şi în Industria extractivă, arată studiul. 

Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele 10 sectoare, inclusiv Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de -10% raportată de angajatori este cel mai puţin optimistă din trim. III /2013, până în prezent, slăbind faţă de trimestrul trecut şi faţă de intervalul comparabil al lui 2015 cu 7, respectiv 6 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, se raportează însă în sectorul Construcţii. Previziunea Netă de Angajare pentru acest sector este de -3%, situându-se în la cote negative după şapte trimestre consecutive de intenţii de angajare pozitive.

La nivel de regiuni, oportunităţile cele mai abundente de angajare vor apărea probabil în Centru, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare +18%. Optimismul angajator se restrânge însă comparativ cu trim. IV /2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparaţie cu trim. III /2016, în şase din cele opt regiuni. 

Variaţia cea mai mare, de 19 puncte procentuale în minus, este raportată de către angajatorii din regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +2% indică totuşi că vor exista unele oportunităţi de angajare. Cel mai slab ritm de angajare din toate regiunile ţării se prognozează în regiunea Sud-est, unde angajatorii raportează o Previziune de -5%, cea mai puţin optimistădin trim. I/2010 până în prezent. Intenţiile de angajare sunt la cote negative şi în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare de -3% este cea mai puţin încrezătoare din ultimele şase trimestre, slăbind faţă de trim. III /2016 cu 12 puncte procentuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite