Andrei Baciu: Suntem în grafic pentru a atinge obiectivul de 5 milioane de români vaccinaţi în 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/arhivă
Imagine/arhivă

Secretarul de stat Andrei Baciu, spune că România „este în grafic” pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de vaccinaţi în 1 iunie în contextul în care s-ar vaccina cu prima doză 50.000 de persoane zilnic.

Baciu precizează că procesul va fi completat şi de vaccinarea cu ajutorul medicilor de familie, care va începe din data de 4 mai. De asemenea, el spune că este nevoie de un efort naţional coordonat între autorităţi locale şi centrale pentru a atinge obiectivul depăşirii pandemiei. 

„Toate aceste activităţi şi ne uităm şi la ce s-a întâmplat în alte ţări care au avut acces la mai multe doze şi vedem că obiectivul major de a încheia pandemia a fost atins, însă acest lucru nu s-a făcut fără a avea o participare şi un efort naţional participativ în care toată lumea să fie angrenată – acesta este şi obiectivul nostru.

Sigur că în acest exemplu vorbim de autorităţi centrale şi autorităţi locale şi aici sunt câteva lucruri punctuale pe care ni le dorim să le facem – spre exemplu, primarii din comune, din sate, din mediul rural – acolo, implicarea autorităţilor locale este esenţială. Pentru că accesul la informaţie este diferit.

E esenţial să poţi să comunici tuturor cetăţenilor unui sat, unei comune, faptul că într-o anumită zi va sosi un centru mobil în localitate şi ei să se înscrie pe listă, pentru cei care sunt nehotărâţi să ai toate informaţiile, să le comunici, să ai aceleaşi informaţii în fiecare localitate.

Deci, practic, ne dorim o aliniere şi o armonizare a tuturor acestor procese.

Să luăm un exemplu concret – ce s-a întâmplat în Afumaţi, în Ilfov, unde a mers acest centru mobil, primarul s-a implicat în acest demers. În Afumaţi există grupuri de Facebook, există un sistem prin care primăria poate să trimită mesaje text către o parte însemnată dintre locuitori. Aceasta este o modalitate. Pentur alte localităţi trebuie să facem apel la liderii comunităţii locale – vorbim de primar, de profesori, de medic, dacă există, de preot. Trebuie să facem apel la oamenii care au notorietate în faţa comunităţii.

Practic, trebuie să se centralizeze numărul de persoane care îşi doresc să se vaccineze. Să fie o listă la primărie ca să ştim câte doze aducem şi cât timp va dura vaccinarea respectivei comunităţi. Acestea sunt chestiuni organizatorice, dar cu cât este mai precisă organizarea, cu atât lucrurile vor funcţiona mai eficient.

Suntem la următorul punct: avem 2,8 milioane de persoane vaccinate şi trebuie să atingem acest target de 5 milioane de persoane vaccinate la începutul lunii iunii. Astăzi, de exemplu, au fost vaccinate 59.000 de persoane cu prima doză. Avem, în jur de 40 de zile până la 1 iunie. Dacă avem 50.000 de persoane vaccinate cu prima doză în fiecare zi, în zece zile sunt 500.000 de persoane, în 40 de zile vor fi 2 milioane de persoane, deci suntem în grafic pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Andrei Baciu la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite