Agenţia Naţională Antidrog: „În România nu au fost semnalate cazuri de consum şi nici reţele de trafic ale fentanylului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprea FOTO Adevarul, David Muntean
Sorin Oprea FOTO Adevarul, David Muntean

Până în prezent nu au fost semnalate cazuri de consum şi nici nu au fost descoperite reţele de trafic ale fentanylului, susţine Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. Fentanylul aparţine unui grup de analgezice puternice numite opioide, care se administrează pentru tratamentul durerilor severe de lungă durată.

Conform sursei citate, fentanylul este din ce în ce mai utilizat de utilizatorii de droguri, în special în Statele Unite ale Americii. Declaraţia chestorului Oprea a fost făcută în contextul reuniunii Grupului orizontal de lucru privind drogurile (HDG), ce se desfăşoară lunar la Bruxelles. 

„Reprezentantul României a avut intervenţii privind modificarea unor măsuri din Planul european de acţiune 2017 — 2020, pentru implementarea Strategiei europene antidrog 2013 — 2020, în ceea ce priveşte reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri, în domeniul coordonării, cooperării internaţionale, informării, cercetării, monitorizării şi evaluării”, se arată într-un comunicat al ANA. 

Cel mai consumat drog din România este canabisul, arată raportul naţional privind drogurile făcut de Agenţia Naţională Antidrog. De asemenea, începând din 2015, canabisul este pe primul loc în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri.

Concret, din totalul persoanelor consumatoare de droguri admise la tratament în acest an, se observă o predominanţă a persoanelor consumatoare de canabis care au solicitat servicii de asistenţă (39,3% faţă de 37,1% în 2014), arată Agenţia Naţională Antidrog.

Cel mai capturat drog - canabisul

De asemenea, canabisul este şi cel mai capturat drog, în anul 2015, capturile de canabis înregistrând 44,3% din cantitatea totală de droguri capturate.

Totodată, tendinţa de creştere a consumului de noi substanţe psihoactive, previzionată încă din anul anterior, este confirmată de datele înregistrate în monitorizarea de rutină a indicatorilor privind admiterea la tratament şi urgenţele medicale datorate consumului de droguri. Se constată astfel dublarea numărului de cazuri în care tratamentul a vizat consumul noilor substanţe psihoactive, care se reflectă în evoluţia numărului de beneficiari incluşi în categoria ”alte droguri”(26,7% dintre cereri).

De asemenea, ca şi în cazul canabisului, rezultatele studiilor indică faptul că, în principal, tinerii sunt cei care consumă astfel de substanţe.

Opiaceele, în special heroina, administrate pe cale injectabilă în rândul consumatorilor din Bucureşti, continuă să fie observate, preponderent, în acest context (proporţia celor care au solicitat tratament pentru consumul de opioide reprezintă 32,6% din numărul total al admiterilor faţă de 41,7% în 2014). Cu toate acestea, o nouă cohortă de tineri consumatori de heroină se evidenţiază în anul 2015 în sistemul de asistenţă, dar şi în rezultatele celui mai recent studiu ESPAD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite