UPDATE Guvernul vrea să dea bani primăriilor pentru că vin mase de aer arctic cu geruri anormale. ANM nu confirmă prognoza Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerul va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică FOTO Adevărul
Gerul va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică FOTO Adevărul

În perioada următoare vin geruri anormale din cauza unui transfer al maselor de aer arctic în Europa. Asta se arată într-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri către primării pentru acoperirea costurilor generate de iarnă. Administraţia Naţională de Meteorologie nu confirmă însă cele spuse de Guvern şi anunţă că nu vom avea parte de o iarnă anormală. Mai mult, Victor Ponta spune că nu ştie nimic.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu ştie nimic despre o ordonanţă de urgenţă în a cărei notă de fundamentare s-ar stipula că urmează o perioadă cu temperaturi deosebit de scăzute, motiv pentru care primăriile ar primi mai mulţi bani din fondul de rezervă.

„Nu ştiu, nu cunosc, la mine nu a ajuns nimic”, a precizat premierul răspunzând întrebărilor presei pe această temă. 

„La mine nu a ajuns un astfel de document, nu ştiu când vine gerul”, a insistat Victor Ponta, care a reproşat presei că „află nişte lucruri de la funcţionari”.

În documentul aflat la guvern, care de fapt este nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a se mai arată că gerurile anormale pentru perioada următoare, vor determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. 

Concret, prin această ordonanţă, Guvernul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii.

„În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013", se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, citată de Mediafax

Meteorologul Florinela Georgescu, a declarat luni, în cadrul emisiunii Adevărul Live, că în România în fiecare iarnă se înregistrează ger, cea mai scăzută temperatură care a fost înregistrată vreodată la noi în ţară fiind de -38,5 grade Celsius.

„Vreau să vă spun că în ţara noastră gerurile vin în prezenţa unor mase de aer arctic. Ger înseamnă temperaturi sub -10 grade, iar în România minima absolută a fost de -38,5 grade. Deci nu este nevoie să fie un ger anormal. Nu ne aşteptăm ca gerul să vină mâine. În ţara noastră aproape că nu a existat o iarnă în care să nu avem ger”, a explicat meteorologul Georgescu. 

Mai mult, acesta a arătat că „putem avea un prim semnal cu 10 zile înainte şi atunci, cu cât ne apropiem mai mult de acel fenomen, putem da mai multe detalii”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite