VIDEO Adevărul Live: Despre lagărele pentru copii şi adulţi în România secolului XXI. Cazul Valentin Câmpeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Se numesc centre de reabilitare, sunt de stat sau private, dar în realitate sunt lagăre în care zeci de mii de copii, tineri şi adulţi sunt înfometaţi, bătuţi, legaţi cu lanţuri, sedaţi pentru ca în final să ia drumul cimitirului. Ioana Lupea a discutat, la Adevărul Live, cu Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), despre ororile prin care trec oamenii adoptaţi de stat.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

„Pe tânărul Valentin Câmpeanu l-am cunoscut cu puţin timp înainte să moară, când am făcut o vizită de monitorizare. În acel moment, în spital erau câteva sute de persoane, care aveau probleme de sănătate mintală sau retard mintal. La sfârşitul vizitei noastre, am urmat procedura pe care o respectăm întotdeauna şi anume să vizităm fiecare încăpere. Prin urmare, am solicitat şi deschiderea unei uşi care era închisă, dar angajaţii spitalului ne-au spus că este vorba de o cameră goală, un depozit de mobilă. Acolo erau însă mai multe paturi depozitate, iar pe un pat se afla acest tânăr, Valentin Câmpeanu. Starea în care se afla acolo era critică. În încăpere era deosebit de frig, iar Valentin Câmpeanu avea doar o bluză subţire de bumbac”, a declarat Georgiana Pascu, manager de proiect în cadrul CRJ, adăugând că în jurul tânărului nu erau aparate care să îl alimenteze artificial.

„Am aflat că el este închis acolo pentru a nu fi bătut de cei din jur”, şi-a amintit Pascu.

Potrivit Georgianei Pascu, Valentin Câmpeanu nu era îngrijit corespunzător. „Dimineaţă, la prima oră, am cerut ca de urgenţă Valentin Câmpeanu să fie transferat la Spitalul Judeţean Craiova, însă am aflat că a murit în timpul nopţii”, a explicat Pascu.

CRJ a trimis ulterior, o plângere penală. De altfel în cursul acelui an mai mult de 80 de persoane au murit din cauza malnutriţiei.  

României i-a luat 10 ani să primescă un verdict în ceea ce-l priveşte pe Valentin Câmpeanu. „Persoanele internate la Spitalul Poiana Mare erau fie persoane cu retard mintal sau tineri cu dizabilităţi pentru care nu existau posibilitatea de a fi îngrijiţi în comunitate”, a mai spus Georgiana Pascu.

„În cazul lui Câmpeanu lucrurile s-au complicat. În momentul în care noi deja sesizasem Parchetul pe motiv că pentru celelalte 18 decese nu fuseseră făcute autopsii”, a completat Georgiana Pascu, explicând că ultima soluţie pe care a avut-o a fost să se adreseze Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

„Am ajuns să cerem CEDO să verifice dacă acestui tânăr i-a fost încălcat dreptul la viaţă, iar dacă aceste drepturi au fost încălcate, atunci Curtea să stabilească cine este vinovat. Hotărârea ne bucură dar ne şi întristează, următorul caz pe care Curtea îl va admite ar trebui să fie identic cu cel al lui Valentin”, a spus Georgiana Pascu.

„Ce credem că am reuşit noi, am reuşit să deschidem măcar puţin uşa şi să arătăm că persoanele aflate în grija statului, fără reprezentant legal, pot fi reprezentate în justiţie”, a completat managerul de proiect.

captura live georgiana pascu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite