A început sezonul virozelor respiratorii. Cum le putem preveni. Sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de viroze respiratorii este în continuă creştere, atrag atenţia medicii de familie, care se confruntă cu tot mai multe astfel de cazuri în ultima perioadă, afectaţi fiind atât adulţii cât mai ales copiii din colectivităţi.

„În ultimele trei săptămâni, am constatat un număr mai mare de viroze respiratorii, din cauza schimbării vremii. Unele sunt însoţite de febră dar nu sunt cazuri care să necesite internare. Se tratează simplu, cu simptomatice”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Specialistul susţine însă că, dacă micuţii au simptome de răceală, trebuie duşi la consultaţie la medicul de familie sau la pediatru. „În astfel de situaţii e de preferat un consult medical. Sfatul nostru e să-i ducă pe cei mici la medic, pentru că niciodată nu se ştie cum poate evolua o banală viroză respiratorie în ceva mai grav. A crescut numărul de cazuri în special la copiii care intră în colectivităţi”, a completat medicul.

În ceea ce-i priveşte pe adulţi, virozele durează cam două-trei zile, spune vicepreşedintele SNMF. „Pentru a ne feri de viroze trebuie să respectăm o serie de reguli de igienă banale şi de bun simţ: să se poarte măşti, să fie evitate aglomeraţiile, trebuie consumate multe lichide, fructe şi legume şi vitamina C”, a arătat medicul de familie.

Când ar trebui să înceapă campania de vaccinare gratuită

Medicii arată însă că în ciuda schimbării de termperatură, nu vor apărea cazuri de gripă prea curând. Cu toate acestea, spre deosebire de anii trecuţi, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) au cerut specialiştilor să facă o estimare a pacienţilor care ar putea beneficia de vaccinul antigripal în cadrul campaniei de imunizare gratuită. 

„Este bine să ajungă vaccinul antigripal în depozitele naţionale în luna septembrie dar la noi ar trebui să ajungă undeva la jumătatea lunii octombrie. Nu este recomandat să începem încă din septembrie pentru că vaccinul gripal nu are o protecţie care să se extindă pe o perioadă mai mare, nu este un vaccin perfect dar e cel mai bun lucru pe care îl putem face şi e bine ca vârful de sezon care la noi e în ianuarie-februarie să întâlnească persoane care au anticorpi”, a conchis medicul Gindrovel Dumitra.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite