Închiderea spitalelor în pandemie a avut un efect devastator. Număr record de decese din cauze non-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut efectele închiderii spitalelor în pandemie pentru pacienţii non-COVID. În luna octombrie, Institutul Naţional de Statistică a anunţat un nummăr record de decese din cauze non-COVID: 27.491 de morţi, cu 5.518 mai mulţi decât în luna septembrie şi cu 6.412 mai mulţi decât în luna similară a anului trecut. Ce spun specialiştii.

În octombrie, puţin peste 16.500 de copii s-au născut în octombrie 2020, cu 1.490 mai puţini decât în septembrie.  

Vasile Gheţău, directorul Centrului Naţional de Cercetare Demografică, Vasile Gheţău a explicat la Digi24 că mortalitatea crescută nu are drept cauză pandemia.

"Acest număr de decese de 27.500 este neobişnuit de mare pentru luna octombrie dacă privim istoria postbelică demografică a României. 27.000 s-a mai înregistrat în decembrie 2003 şi ianuarie 2000. Dacă privim această cifră - 27.500 şi punem alături cifra cu decesele prin Covid-19, adică 2.140, putem uşor remarca faptul că această creştere a mortalităţii din octombrie nu provine din coronavirus, s-a produs prin alte cauze de deces. Creşterea extrem de dură a deceselor are, aşadar alte cauze, una fiind legată de faptul că restricţiile au împiedicat tratamentele spitaliceşti ale celor bolnavi de alte maladii.”, a spus specialistul. 

Datele INS arată că persoanele decedate au avut, în cele mai multe cazuri, vârste peste 70 de ani. 

Gheţău a mai spus că din pricina pandemiei, multe sarcini planificate pentru 2020 au fost amânate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite