60.000 de bilete pentru tratament balnear ar putea fi acordate în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unităţile de tratament balnear sunt asigurate maxim 60.000 de locuri FOTO Adevărul
În unităţile de tratament balnear sunt asigurate maxim 60.000 de locuri FOTO Adevărul

Aproape 60.000 de persoane ar putea beneficia, în 2014, de bilete la tratament balnear, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) lansat miercuri în dezbatere publică. Asta ar fi posibil prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice, cel mult 15 % dintre acestea putând fi acordate gratuit.

Mai exact, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru 2014, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

„În unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2014 un număr de maxim 59.641 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maxim 19 serii de trimitere. La numărul de locuri prevăzut se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alţi operatori economici interesaţi, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcţie de preţurile ofertate pe bilet”, potrivit documentului.

De asemenea, proiectul mai prevede că numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din numărul total de bilete.

Un singur bilet de tratament gratuit pe an

Persoanele care pot solicita astfel de bilete pot beneficia de un singur bilet de tratament într-un an calendaristic.

Proiectul de act normativ stabileşte că pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se va face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii. De asemenea, decontarea costurilor biletelor de tratament balnear se face tot de către Casa Naţională de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, către prestatorii de servicii.

Pe aceeaşi temă:

Turismul medical: pacienţii străini dau buzna în România

Preţurile mici, mâna de lucru ieftină şi calitatea actului medical oferite de unele clinici private din România determină anual zeci de mii de străini să vină pentru a se trata la noi în ţară. Pe de altă parte, românii aşteaptă nerăbdători să poată beneficia de asistenţă medicală în spaţiul european, drept garantat de o directivă europeană pe care suntem obligaţi să o implementăm din octombrie 2013.

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Staţiunea Băile Herculane, preferata Împărătesei Sisi

Cea mai veche staţiune balneară din Europa renaşte în ultimii ani, încercând să redevină la vremurile în care Regele Franz Josef o declara „perla staţiunilor balneare“. Adevărul vă prezintă o incursiune pe tărâmul îndrăgit de Împărăteasa Sisi, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite