3,5 milioane de români activi nu plătesc asigurări, dar sunt beneficiari de servicii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Pacienţi, autorităţi şi medici au luat în discuţie lansarea unui pact naţional pentru Sănătate după ce problemele din sistemul sanitar au fost puse pe tapet într-un raport care arată, exact, de ce România este plasată la coada clasamentului european din punct de vedere al asistenţei medicale.

Concret, „Raportul pe Sănătate” elaborat de Alianţa pentru Sănătate din România (ASPR) arată că în următorii 15 ani, numărul salariaţilor va scădea sub cel al pensionarilor, astfel că baza Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) va scădea, în timp ce cheltuielile vor fi într-o continuă creştere.

O altă problemă, subliniază raportul, e faptul că toţi locuitorii consumă servicii medicale, însă mai puţin de jumătate din aceştia contribuie la sănătate. „Există un bazin de aproximativ 3,5 milioane de români activi – şomeri, persoane ocupate în agricultură, lucrători la negru – care nu plătesc impozite directe, dar sunt beneficiari de servicii publice”, a explicat Cristian Hoţoboc, autorul raportului, adăugând că resursele nu sunt alocate în mod obiectiv către cele 43 de case de sănătate care funcţionează pe teritoriul României.

Mai mult, la ora actuală, serviciile furnizate de spitale constituie cea mai mare ramură a sistemului de asigurări de sănătate, ponderea cheltuielilor fiind de 30% - 50%. Prin urmare, rolul ambulatoriului de specialitate ar trebui să crească semnificativ, notează experţii. Iar medicii, în special cei care lucrează în zone defavorizate, ar trebui stimulaţi pentru munca lor. Momentan, există localităţi unde un singur medic de familie are în grijă peste 2.000 de pacienţi.

„Pentru medicii care lucrează în zone izolate, defavorizate, la sate, vrem să le acordăm sporuri de 100%, chiar şi 200%, pentru a-i aduce în respectivele zone şi, mai ales, pentru a-i menţine”, a declarat şi Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Pact naţional în sănătate, valabil 10 ani

În consecinţă, este nevoie de un pact naţional de sănătate, a explicat Cristian Hoţoboc, preşedintele ASPR. „Este nevoie de o strategie pe 10 ani, făcută de societatea civilă, autorităţi şi partide politice. Să nu mai existe abateri atunci când se schimbă un ministru, pentru că până acum au fost 30 de miniştri”, a subliniat specialistul.


PROIECT Cardul de sănătate, obligatoriu din 1 aprilie

Românii şi cardul de sănătate: „Nu am acceptat cardul pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă. Este sfârşitul Bibliei!“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite