UPDATE Şova, Geoană şi Vanghelie au fost excluşi din PSD. Vanghelie: „A fost execuţie” / Ponta: „Nu mă tem de o rupere a partidului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şova, Geoană şi Vanghelie au fost excluşi din PSD FOTO Adevărul
Şova, Geoană şi Vanghelie au fost excluşi din PSD FOTO Adevărul

Social-democraţii s-au reunit, joi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) şi, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore, au votat să-i excludă din partid pe Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Primul care a ieşit de la întâlnire a fost Vanghelie, care s-a dezlănţuit la adresa tandemului Victor Ponta- Liviu Dragnea. Preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a reuşit să explice clar de ce s-a ajuns al excluderi.

UPDATE Victor Ponta, preşedinte PSD:

„Am avut o primă întâlnire a CExN după rezultatul alegerilor, o întâlnire mmai lungă, mai tensionată, dar necesară. Am încheiat un ciclu de zece ani. Eu, în calitate de lider al partidului, trebuie să ne asumăm şi înfrângerea din 16 noiembrie şi să dăm ocazia colegilor noştri să construiască un nou proiect. Le-am mulţumit tuturor pentru activitatea din ultimii cinci ani.  În urma acestor alegeri, am pierdut pentru a treia oară, dar am obbţinut cel mai bun scor la parlamentare, europarlamentare şi chiar şi la prezidenţaile. Noul proiect trebuie să ţină cont şid e realizări, dar şi de cauzele reale pe care le începem să le analizăm. Dacă înţelegem ce a mers bine, prost, atunci avem şansa ca mişcare de centru-stânga să ne facem activitatea pe scena politică. Prima decizie a fost aceea de a organiza forumurile de conducere, Consilul Naţional şi Congres, în primăvară pentru că noul proiect politic, noua echipă de lideri, trebuie construit.  

A fost o şedinţă dificilă şi pentru mine este un moment mai dificil din care pot să învăţ sau putem să găsim alţii mai buni decât mine. Voi încerca să fiu un prim-ministru bun, să colaboreze cu preşedintele, cu Parlamentul. Votul din 16 noiembrie este o lecţie dureroasă, dar probabil, venită la momentul oportun. Vreasu să cred că atâta timp cât voi fi prim-ministru, proiectele petru care oamenii ne-au votat în 2012, putem să le ducem mai departe. Puterea trebuie partajată, poate ăsta a fost mesajul electoratului. Poate că este mai înţelept.

După 2 ani şi jumătate în care nu am avut sprijin din partea preşedintelui în funcţie, voi face ca cei care sunt aleşi, domnul Iohannis este preşedinte ales, să lucrăm pentru proiectele pentru care oamenii ne-au votat.

 Nu am avut şi nu o să dau vina pe altcineva, dar pentru că este o perioadă dificilă este nevoie de o echipă de conducere care să fie unită. Au fost trei dintre colegii noştri pe care, nu numai eu, ci majoritatea colegilor, cu două voturi împotrivă, au considerat că trebuie să ne despărţim drumurile. Nu am fost omul deciziilor radicale şi am plătit un preţ. Domnul Geoană, Vanghelie şi Şova au primit o sancţiune de excludere din partid. 

În primăvară, în baza lucrurilor bune şi în baza lecţiilor şi greşelilor noastre, să avem un nou proiect politic, iar în 2016 să fim cum am fost în 20012, principala forţă politică din România, iar în 2019, dacă va fi să nu le câştigăm, măcar să nu le pierde încă o dată pentru că suntem consideraţi comunişti, protectorii corupţilor.

Am considerat cei 80 de colegi care au votat pentru au considerat că este un moment în acre fiecare să meargă pe drumul lui. Votul a fost pentu toţi trei de excludere. Cum să spun eu că este de vină domnul Geoană sau domnul Vanghelie că am pierdut eu alegerile. Nimeni nu deţine şi nu poate să facă un proiect de pe o zi pe alta. Dcaă este cineva care ştie tot ce s-a întâmplat în ziua de 16 noiembrie, este prematur. Le-am pus mandatul colegilor mei, însă au considerat că nu poţi în decembrie să vii cu o nouă echipă şi un proiect, însă în primăvară se va alege noua echipa care va conduce partidul în următorii patru ani. 

Nu am ce să-i reproşez domnului Vanghelie, însă cred că avem concepţii diferite. Nu mă tem de o rupere a partidului pentru că am propus şi varianta retragerii mele dacă era o altă propunere acum.

Nu era momentul azi să începem că altul este de vină, altul nu este de vină. Votul legat de Geoană şi Vanghelie, pentru că Şova a fost acuzat de prea mult entuziasm, este un prim semnal.

Lui Şova i s-a reproşat că s- agrăbit luni, marţi, şi cu bătălia pentru fucţii dinainte de alegeri. Sunt singur că a înţeles votul de azi ca pe un moment în care trebuie să vezi ce ai greşit. Eu îmi asum toate deciziile de azi.Trebuie o schimbare de atitudine şi de recâştigare a unei credibilităţi care se va face în timp. Nu ştiu dacă eu voi fi liderul partidului, dar este un lucru care trebuie făcut.

Cu risul că o să vă supăr, dacă aş fi ştiut tot ce trebuie făcut, ştiu că trebuie schimbat ceva şi că noul proiect trebuie să cuprindă aceste schimbări.

Victoria are o mulţime de părinţi, iar înfângerea este orfană.

UPDATE Mircea Geoană: „Domnul Ponta a făcut propuneri de excluderi pentru un număr de colegi, inclusiv pentru mine, dar după o discuţie, opinia a fost cea legată de suspendarea celor trei colegi până la Congres. Am mai trecut prin astfel de moment. Nu cred că aşa trebuie să procedăm“, a spus Geoană. 

UPDATE Dan Şova: „Accept sancţiunea care mi-a fost aplicată. Cred că este şi justificată. Am încălcat principiul unităţii partidului. Îmi asum greşeala făcută şi este o decizie corectă. Nu mă alătur altui partid. Au fost nişte decizii foarte constructive. Respect decizia. Nu am avut niciodată o relaţie tensionată cu Liviu Dragnea. Am fost taxat pentru ce s-a întâmplat după 16 noiembrie. Nu ştiu dacă este cineva de vină pentru eşeculd e la prezidenţiale. Cred că va fi o analiză mai aprofundată“, a spus Şova.

UPDATE Marian Vanghelie a ieşit din sală, înainte de finalul şedinţei, foarte nervos.

„Am ieşit din sală că mi s-a făcut greaţă. Nici la Partidul Comunist nu s-a întmplat aşa ceva. Băieţii ăştia le-a fost frică de congres. Celor doi care au pierdut alegerile: Victor Ponta şi Liviu Dragnea. A fost o execuţie. Mi-au spus că sunt pe lângă Mircea Geoană, că Şova e în greţuri cu Mircea Geoană. Nu mai am niciun plan cu PSD. Domnul Ponta, cât a fost în Dubai, l-a lăsat pe Dragnea să aranjeze lucrurile. Am pierdut alegerile şi nu ne dăm seama că nu ne mai putem prezenta peste cinci ani cu acelaşi candidat. Păi le spune domnul Iohannis: Măi  băieţi, măi“, a spus Vanghelie.

Vanghelie a fost întrebat dacă îşi face partid. „Voi ce credeţi?“, a răspuns.

UPDATE Robert Negoiţă:  „Nu sunt purător de cuvânt. Nu m-a numit partidul. Aşteptaţi declaraţii“, a spus Robert Negoiţă. Întrebat dacă a cerut ieşirea de la guvernare, Negoiţă a spus: „Eu sunt consecvent“. 

UPDATE Ioan Rus şi Ion Iliescu au avut un schimb mai dur de replici în timpul şedinţei, potrivit unor surse citate de Antena 3. Ioan Rus i-a cerut lui Iliescu sa gaseasca o solutie de a dezlipi eticheta de "comunist" de pe Victor Ponta. Ion Iliescu n-a gustat aluzia si i-a raspuns lui Rus: "Eu sunt comunist? Daca nu eram eu sa fac Revolutia nici acum nu va puteati exprima liber!"

UPDATE După aproape patrtu ore de discuţii, liderii PSD au luat trei mari decizii:

  • Rămân în continuare la guvernare, fără UDMR.
  • Congresul partidului va avea loc în luna martie, aşa cum şi-a dorit Victor Ponta.
  • Niciun membru care a făcut declaraţii dure după alegeri nu va fi sancţionat. Doar liderii de filiale cu rezultate slabe la prezidenţiale ar putea fi schimbaţi. „Ttrebuie să fie colegi care să-şi asume nişte responsabilităţi”, a spus Ponta în şedinţă

UPDATE Potrivit unor surse din interiorul şedinţei, Robert Negoiţă a cerut din nou ca PSD să iasă de la guvernare, după ce Ponta apierdut alegerile prezidenţiale.

UPDATE Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3: Nu discutăm ipoteze. Delictul de opinie nu mai este condamnat. Este penibil pentru toată lumea să comentăm chestiuni pe surse. Mai suntem deranjaţi câteodată.

UPDATE Mircea Geoană, senator PSD:  Vom face declaraţii după Comitetul Executiv. Sunt convins că va fi o discuţie lucidă, responsabilă. Înţeleg interesul pentru întâlnirea noastră, creşterea mizei, dar pot să vă asigur că PSD are suficiente surse de înţelepciune pentru a găsi răspunsurile cele mai bune.

UPDATE Marian Oprişan: Dacă sunt colegi care au greşit grav, organismele statuare vor lua o decizie. Mă gândesc cât se poate de clar că următoarea perioadă, Guvernul PSD trebuie să mizeze, în special, pe investiţii. Partidul este unit în acest moment pentru că este un partid serios. Eu mizeze pe puterea PSD care stă în sprijnul masiv pe care îl avem de la simpatizanţi şi în forţa liderilor. Cred că o eroare majoră a reprezentat-o faptul că nu am anticipat ceea ce s-a întâmplat la votul în diaspora. Partidul are o conducere legitimă. Un Congers am putea avea, deşi nu este cazul, în aşa fel încăt să prezentăm noul proiecte pe care îl pregăteşte PSD. 

UPDATE Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, şeful organizaţiei Olt: Este o zi tristă. Eu vin cu următorul mesaj: susţinem actualul cuplu Ponta-Dragnea, vrem să rămânem la guvernare şi un Congres cât mai repede. Nu Victor Ponta a pierdut alegerile, ci PSD a pierdut alegerile.
 

UPDATE Ion Iliescu, preşedinte de onoare a PSD: Nu am de gând să fac declaraţii în avanscenă.
 

UPDATE Marian Vanghelie, vicepreşedinte PSD, primarul Sectorului 5: Fiind o persoană care nu este foarte cunoscută, am fost lăsat la urmă şi am primit mai târziu invitaţia. Nu trebuie să ne grăbim. Congresul trebuie să fie în februarie-martie, aşa cum a spus şi preşedintele. Să-l lăsăm pe domnul Dragnea să-şi facă analiza singur.

Dan Şova, fost purtător de cuvânt al campaniei lui Victor Ponta: La şedinţa BPN ne-am autosuspendat pâna la primul CExN. Deci autosuspendarea expiră odată ce intru pe această uşă. Congresul trebuie să fie undeva prin primăvară, sunt de acord cu Victor Ponta.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie exclus din PSD, Şova a spus: ”Nu cred, personal, nu cred. E un zvon de presă. Nu văd motivul pentru care propune cineva excluderea”.

UPDATE Ioan Rus, ministrul Transporturilor: O să ne asumăm fiecare ce erori am făcut.


Cătălin Ivan, la intrarea în sediul PSD: Ne-am asumat anumite obiective şi trebuie să ne ţinem de cuvânt. Eu sunt de părere că nu trebuie să căutăm vinovaţii astăzi. Nu este momentul să facem niciun fel de excluderi. Analizele trebuie făcute la rece, nu acum când spiritele sunt încinse. Cred că este o vină colectivă şi trebuie să ne-o asumăm cu toţii.


UPDATE Gheorghe Nichita: Trebuie să facem o analiză la rece, să găsim soluţii calm şi liniştit. Excluderile din partid sunt lucruri secundare pentru mine, e important să vedem cum facem ca partidul să scape de anumite percepţii pe care le are electoratul. Nu discut acum de excluderi. Eram adeptul unui congres rapid, acum gândesc că poate dacă judecăm la cald, judecăm prea agresiv. Sunt avantaje şi de o parte şi de alta. Discutăm.

„În Comitetul Executiv Naţional se iau cele mai importante decizii. Probabil se va face evaluarea acestor alegeri. Nu o să fie o şedinţă festivă, asta e clar“, a declarat ieri, pentru „Adevărul“, europarlamentarul Cătălin Ivan.

Subiectul asumării eşecului alegerilor a fost adus în discuţie de importanţi lideri social-democraţii la scurt timp după alegeri, când primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, şi senatorul Dan Şova, încă suspendat din funcţia de conducere pe care o deţine în partid, i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea, şeful campaniei PSD. Mai tranşant a fost Liviu Negoiţă, primarul de la Sectorul 3, care a cerut ieşirea de la Guvernare. Ponta însă nu i-a băgat în seamă şi le-a cerut tuturor social-democraţilor să păstreze tăcerea o perioadă.

Liviu Dragnea nu s-a conformat însă şi, deşi şi-a exprimat public solidaritatea cu premierul după înfrângere, a început să facă lobby la baronii locali pentru a-i susţine candidatura la şefia PSD. 

Congres cu premierul tot şef

Un alt subiect sensibil pe care liderii PSD ar trebui să-l discute în CExN este data Congresului. Deşi s-a vehiculat că luna februarie este potrivită pentru organizarea acestuia, Liviu Dragnea se grăbeşte şi vrea un congres în luna cadourilor, unde cel mai probabil Victor Ponta va fi debarcat din fruntea PSD. Paradoxal este faptul că, deşi atât Dragnea, cât şi o parte din liderii locali vor să devanseze data acestui congres, Victor Ponta se bucură de o susţinere neaşteptată în partid, în ciuda eşecului de la alegeri. Baronii locali, dar şi liderii de la Bucureşti cred că premierul ar trebui să rămână în fruntea partidului. 

Noi nume în Guvern

Cel mai probabil, Victor Ponta ar putea prezenta joi şi lista scurtă cu numele noilor miniştri, în contextul cooptării Partidului Liberal Reformator (PLR) la guvernare. Potrivit statutului PSD, numirile în Guvern se fac cu votul membrilor CExN. „Imediat după buget, voi propune în discuţia cu coaliţia o restructurare a Guvernului, în aşa încât şi PLR să fie reprezentat la nivel de miniştri în cadrul Guvernului”, a spus Ponta.

Senatorul PSD Mircea Geoană i-a solicitat, marţi, lui  Victor Ponta să vină joi, la CExN, cu lista de miniştri noi şi să-i supună dezbaterii şi votului acestui for.  „Ar trebui să terminăm cu această practică în care ne trezim în CExN – cum a fost cazul la ultima remaniere - cu personaje care sunt pentru prima dată prezentate partidului, Statutul spune că numirile în Guvern se fac cu votul CExN şi nu cu informarea acestuia", a spus Geoană, citat de Mediafax.

Surse din partid au precizat că o remaniere guvernamentală se impune imediat şi că miniştrii vizaţi ar fi Constantin Niţă (Economie), Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) şi Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni). Remanierea miniştrilor Costoiu şi Stanoevici ar avea şi cauze legate de pierderea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care Costoiu este preşedintele PSD Diaspora, iar Stanoevici are atribuţii legate direct de Diasporă.

Pe de altă parte, Victor Ponta i-a promis liderului PLR, Călin Popescu Tăriceanu, două posturi în viitorul Cabinet, el vizând astfel prezervarea majorităţii parlamentare în cazul eventualei ”dezertări” a UDMR. 

Consiliul Permanent al UDMR se va reuni, joi, la Cluj-Napoca, începând cu ora 10.00, pentru a decide dacă Uniunea va rămâne sau nu în coaliţia de guvernare, în aceeaşi şedinţă urmând să fie analizate şi rezultatele alegerilor prezidenţiale

Întrebat la Adevărul Live, dacă există posbilitatea ca UDMR să iasă de la Guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: „Există şi această posibilitate. Nu neg, mai ales că în acest moment, în afară de PSD, nimeni nu vrea să guverneze. Există toate posibilităţile, inlcusiv de a merge mai departe“.

Citeşte şi:

Geoană: Vacanţa în Dubai nu i-a făcut bine lui Ponta

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, că vacanţa pe care Victor Ponta a petrecut-o în Dubai nu i-a făcut bine acestuia şi îl îndeamnă pe premier la analiză.

Kelemen Hunor, la Adevărul Live: 80% din maghiari l-au votat pe Klaus Iohannis

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, luni, la Adevărul Live de ce minoritatea maghiară l-a votat în proporţie de 80% pe Klaus Iohannis, deşi UDMR se află la guvernare alături de PSD.

Ponta le-a spus miniştrilor să stea liniştiţi la remaniere: Dacă vă apare numele, poate aveţi duşmani

Premierul Victor Ponta le-a transmis miniştrilor, în şedinţa de guvern, să stea liniştiţi în privinţa informaţiilor despre remanierea membrilor Cabinetului, spunându-le că nu a fost încă decis nimic legat de un anumit nume sau portofoliu, au relatat surse oficiale pentru Mediafax.

Ponta: Săptămâna viitoare ştim foarte clar dacă păstrăm şi mergem mai departe cu guvernarea

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Parlament, că PSD şi coaliţia de guvernare vor avea în această săptămână o serie de decizii de adoptat, astfel încât săptămâna viitoare să se ştie foarte clar dacă se menţine şi se va merge mai departe cu guvernarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite