Victor Ponta: „Voinea are sprijin politic în cazul arieratelor, şeful CJ Constanţa poate să se supere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Ministrul Bugetului Liviu Voinea are sprijin politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele, a declarat premierul Victor Ponta, care a atenţionat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său, iar şeful CJ Constanţa poate să se supere.

Declaraţia a fost susţinută de premier după ce preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a afirmat că circulara ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, către autorităţile locale de a-şi plăti cu prioritate arieratele reprezintă un abuz.

“Arieratele nu sunt ale autorităţilor locale către guvernul central. Autoritatea locală are datorii către prestatorii care au efectuat lucrări, nu trebuie să dea nimic Guvernului. Plata despre care vorbim sunt bani de la guvern către autorităţile locale. De aceea, ministrul Bugetului, care dă banii la autorităţile locale, e normal să spună «eu îţi dau, te rog frumos plăteşte arieratele». Guvernul Boc a tăiat cotele defalcate din TVA. Acum, domnul Nicuşor Constantinescu spune să-i dăm înapoi ce i-a luat guvernul Boc”, a declarat Ponta, la România TV.

El a amintit că plata arieratelor reprezintă şi o solicitare din partea Fondului Monetar Internaţional.

“Plata datoriilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FMI, pentru că avem foarte multe firme băgate în faliment şi care au conturile blocate pentru datorii. Ceea ce am schimbat - şi e foarte bine că am schimbat şi Liviu Voinea are tot sprijinul meu şi poate să se supere Nicuşor Constantinescu şi oricine - e că am spus aşa: plătim datoriile pentru acele proiecte care au fost prevăzute în buget.

S-au efectuat însă miliarde de lucrări fără bază bugetară, deci ilegal, în felul următor: a fost ministrul sau ministra Dezvoltării în vizită şi a spus : «daţi drumul şi faceţi canalizare că vă dăm noi banii cândva». Acum, acei bani trebuie să-i dăm noi. Vă dau un exemplu: o comună pe care a vizitat-o doamna Udrea în Argeş are arierate cât toaate comunele din judeţul Argeş”, a adăugat prim-ministrul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, consideră că circulara ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, către autorităţile locale de a-şi plăti cu prioritate arieratele reprezintă un abuz şi că doar consiliile judeţene şi locale decid destinaţia banilor proprii.

“Acea circulară este un abuz, în opinia mea, ca preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, pentru că există autonomie financiară şi autonomie locală, există consilii judeţene care sunt parlamentele legislative judeţene care votează care este destinaţia banilor proprii ai judeţului. La fel există Consiliul Local Municipal Constanţa care, de asemenea, este parlamentul municipiului Constanţa care votează destinaţia banilor.

Toţi colegii din toate judeţelor m-au sunat şi erau foarte supăraţi că se încearcă ca aceşti bani din cotele de TVA să fie deturnaţi si să plătească arieratele de către Ministerul de Finanţe, fără să mai vină la consiliile judeţene şi la primării. Consider în continuare că este un abuz, am protestat şi voi protesta în continuare până când se va reveni la normalitate”, a declarat, joi, presei Nicuşor Constantinescu, citat de corespondentul Mediafax.

El consideră că în România este o fiscalitate uriaşă şi aceasta trebuie redusă pentru că afectează firmele.

“Problema principală este că în Ministerul de Finanţe, nu doar domnul Voinea, sunt o grămadă de mari specialişti teoreticieni, care n-au muncit în viaţa lor o zi şi nu ştiu ce înseamnă economia reală de piaţă, de ce firmele româneşti plătesc din ce în ce mai puţin la bugetul de stat TVA, impozit pe profit şi toate celelalte taxe şi motivele sunt multiple. În primul rând, este o fiscalitate uriaşă şi ea trebuie redusă. Inclusiv TVA este uriaş,de 24 la sută, este imens. Îl suportă toţi cetăţenii, îl suportă şi firmele”, a spus Nicuşor Constantinescu.

El a menţionat că multe firme româneşti s-au mutat în Bulgaria pentru că în ţara vecină taxele sunt mai mici.

“Marea majoritate a firmelor din Dobrogea şi riverane Dunării şi-au mutat sediile sociale ale firmelor în Bulgaria. De ce? Pentru că în Bulgaria există o fiscalitate redusă şi vă dau exemplu concret: impozitul pe profit la noi este 16 la sută, la ei este 10 la sută, impozitul pe dividende, în România este de 16 la sută şi 5 la sută este în Bulgaria, iar pentru non-cetăţenii bulgari este zero la sută, impozitul pentru angajaţi este de 57 la sută în România şi 35,5 la sută în Bulgaria”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean, care a precizat că autorităţile trebuie să aducă fiscalitatea la nivelul Bulgariei pentru ca aceste firme să nu mai plece în ţara vecină.

Nicuşor Constantinescu a mai cerut să se revină la cotele autorităţilor locale înainte de a fi tăiate de Guvernul Boc, iar din acei bani să se achite şi arieratele.

“Cotele autorităţilor locale au fost reduse de guvernul Boc de trei ori. Am cerut să se revină la cotele iniţiale şi din acei bani să plătim parţial arierate. Dacă se întâmpla ce doreau cei de la Ministerul de Finanţe, domnul Gherghina, domnul Voinea şi alţi intelectuali români teoreticeni, puteam să ajungem în situaţia să blocăm proiectele europene aflate în implementare în România”, a precizat Nicuşor Constantinescu.

La sfârşitul lunii februarie, Consiliile Judeţene şi primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să "ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor".

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care administraţiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii al căror termen scadent a fost depăşit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. În caz contrar, Ministerul Finanţelor ameninţa cu blocarea plăţilor către trezoreriile administraţiilor vizate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite