Victor Ponta îşi asumă afirmaţiile lui Mirel Palada la adresa preşedintelui Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Altfel nu se poate explica lipsa de reacţie a premierului, cu referinţă la acest subiect, care a ţinut capul de afiş al agendei publice începând de duminică seara.

Forumul economic cu China a început luni după amiază, timp suficient ca Victor Ponta să aibă o poziţie clară, oficială, vis-a-vis de afirmaţiile făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului.

Nu se refereau la o persoană oarecare, afirmaţiile afectează grav funcţia prezidenţială, înainte de a afecta persoana care ocupă, vremelnic, fotoliul prezidenţial. Şi veneau din partea guvernului României, implicit a primului ministru. Au fost afectate grav relaţiile instituţionale între două instituţii fundamentale al statului român, nu între două sau mai multe persoane.

Dar dacă, se vor fi întrebând cancelariile occidentale, mâine, poimane, acelaşi gen de afirmaţii vor fi făcute, în numele guvernului României, apropos de Angela Merkel, Barroso, Obama, sau preşedintele Franţei, Hollande?

Cine garantează că un astfel de comportament şi limbaj, preluate dintr-o carciumna deocheată din Obor, nu vor fi folosite şi faţă de alte personalităţi interne şi/sau internaţionale? Nimeni.

Altfel au stat lucrurile când consilierul prezidenţial Lazaroiu a făcut o glumă nesărată la adresa unui post tv, iar preşedintele Băsescu şi-a cerut imediat scuze pentru gestul consilierului său.

Nu şi Victor Ponta. Nu numai că nu şi-a cerut scuze, că nu l-a demis imediat pe purtătorul de cuvânt al guvernului, dar a păstrat şi păstrează o tăcere asupra episodului, care poate fi interpretată doar ca o asumare a spuselor acestuia, o confirmare că este de acord cu ele.

Că a greşit Mirel Palada, asta e. Se întâmplă şi cu funcţionari din alte ţări, cu pretenţii mai mari.

Dar ca premierul unei ţări, pretins civilizată şi parteneră în UE să asume astfel de afirmaţii, să nu ia nicio măsură împotriva celui care le-a făcut, persoană cu rang de ministru în cabinetul său, este la fel de incalificabil ca şi gestul în sine, al ministrului său.

Încă un pas al premierului Ponta, în demonstraţia că nu merită locul pe care-l ocupă, după ce s-a dovedit că e plagiator, după ce şi-a scos pe furiş titlul de doctor din CV, după ce a rupt ţara în două, prin războiul murdar pe care-l duce împotriva preşedintelui Băsescu, care nu-l lasă să încalece justiţia şi să conducă ţara ca un dictator soft.

Mă grăbesc să anticipez reacţia unor cititori care-mi vor reproşa că şi preşedintele Băsescu face la fel, iar eu îi trec cu vederea.

Nu, preşedintele nu s-a coborât niciodată la declaraţii grobiene, la invective de cârciumă, de tipul „matrafoxat”. Chiar şi atunci când l-a criticat pe Victor Ponta. Nu se poate face comparaţie între cei doi.

Am asistat la încă o treaptă coborâtă de Victor Ponta, spre subsolul fetid al politicii.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite