Vanghelie atacă tandemul Dragnea-Ponta cu revista presei, nu cu dezvăluiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile lui Marian Vanghelie, „aflate de la Moş Crăciun“, despre afacerile lui Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, sunt, de fapt, subiecte despre care presa a tot scris în ultimii ani, nicidecum mari dezvăluiri, aşa cum le-a tot prezentat, pompos, primarul Sectorului 5, proaspăt exclus din PSD

Odată exclus din PSD, Marian Vanghelie a ameninţat că va da în vileag modul în care triada Ponta-Dragnea- Ghiţă direcţionează bani publici spre firmele pe care le controlează din umbră. Numai că, mult-aşteptatele informaţii incriminatoare s-au dovedit a fi, mai degrabă, un vag inventar al unor dezvăluiri din presă, care arătau conexiunile lui Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă la bugetul de stat şi pe care Marian Vanghelie n-a făcut altceva decât să le reîncălzească.

După ce Liviu Dragnea a povestit, cu lux de amănunte, că, în 2009, a plecat din fruntea Ministerului de Interne după numai 12 zile pentru că grupul format din Marian Vanghelie, Mircea Geoană, Cătălin Voicu şi Mitică Iliescu a încercat să-i impună un om pentru şefia serviciului secret al ministerului, celebrul „Doi şi un sfert“, Marian Vanghelie vine cu o altă variantă. „Motivul real e că a primit un plic pe sub uşă“, a spus Vanghelie, duminică seară, la B1 TV. „Din păcate pentru el, a primit nişte documente pe sub uşă. Ştiţi ce era în acel plic? Toată radiografia «Tel Drumului». Cu paranteze şi cu toţi colegii pe care îi are de clasă şi care sunt acţionari, cu lucrările şi cu problema care nu este închisă la Uniunea Europeană, cu fondurile europene. Din câte ştiu s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Ştiţi ce e pe hârtia aia? Două firme: «Tel Drum» şi «Asesoft»“, a clamat Vanghelie.

Într-adevăr, Tel Drum este o firmă de construcţii controlată prin interpuşi de Liviu Dragnea, iar Asesoft se ocupă de domeniul IT şi este dirijată de Sebastian Ghiţă, prietenul premierului Ponta. Însă povestea lui Vanghelie nu are legătură cu demisia lui Dragnea de la MAI. Încă din acea vreme, presa a scris că Dragnea a rezistat numai 12 zile în fruntea Internelor pentru că n-a ascultat de „recomandarea“ lui Mircea Geoană pentru şefia serviciului secret al ministerului. Acelaşi motiv pentru care şi predecesorul lui Dragnea, Gabriel Oprea, demisionase după numai trei săptămâni de la şefia MAI.

Povestea anchetei europene
Dar să rămânem puţin la afirmaţiile lui Vanghelie, „la problema Tel Drum care nu este închisă la Comisia Europeană“. Este vorba despre un audit al Comisiei Europene din anul 2011, care a scos la iveală faptul că Liviu Dragnea, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, atribuia contracte chiar firmei sale „de casă“, Tel Drum.

În urmă cu trei ani, scandalul a căpătat proporţii, ba chiar s-a vorbit despre întreruperea plăţilor pe axa 2 a Programului Operaţional Regional pentru România, însă până la urmă afacerea a rămas în ceaţă. Iar faptul că Liviu Dragnea controla firma Tel Drum nu era o noutate nici atunci, cum nu este nici acum. „Toată lumea ştie că Dragnea deţine această firmă prin alte persoane care apar în acte. Dragnea a privatizat societatea în 2001, iar de atunci şi până acum (n.r.- 2011) doar Tel Drum a câştigat toate contractele pentru construcţia sau reabilitarea de drumuri“, spunea atunci prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu.

Tel Drum SA a luat fiinţă în 2001, după ce a fost privatizată de Consiliul Judeţean Teleorman, prezidat pe atunci chiar de Liviu Dragnea, iar acţionari principali au devenit Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Gheorghiaş, foşti colegi cu Dragnea la Facultatea de Transporturi - secţia autovehicule rutiere din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, între 1982 şi 1987. Aceste informaţii au fost publicate în premieră în 2011 într-o anchetă a ziarului „Adevărul“ şi au fost confirmate chiar de Dragnea. „«Şobo» (n.r. - Liviu Lucian Dobrescu) şi «Melcul» (n.r. - Mugurel Gheorghiaş) sunt foşti colegi de facultate şi de trupă. Asta s-a întâmplat acum 25 de ani. Nu înseamnă că acum ştiu despre orice fost coleg ce firmă are. Nu ştiu dacă ei sunt acţionarii Tel Drum“, spunea atunci  Liviu Dragnea. Astăzi, Vanghelie vorbeşte despre „Şobo“ şi „Melcul“ ca „despre toţi colegii pe care îi are de clasă şi care sunt acţionari la Tel Drum“.

Primarul Sectorului 5 a fost întrebat, în emisiune, de unde ştie toate aceste informaţii. „V-am spus că Moş Crăciun, care e prietenul meu, transmite la politicieni şi le aduce daruri. Am vrut să fac o glumă“, a spus, zâmbind, edilul, folosind o replică din urmă cu câţiva ani, când, la fel, îl invocase pe Moş Crăicun după ce făcuse o dezvăluire.

„Voi solicita o verificare“
Apoi, Vanghelie a reluat tonul enigmatic şi i-a oferit o sugestie moderatoarei.  „Să-l întrebaţi mâine pe domnul Teodorovici dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene şi de ce îl mai ţin acolo“, a plusat Marian Vanghelie.

L-am întrebat noi pe Eugen Teodorovici dacă ţine la sertar un document cu greutate venit de la Bruxelles. „Comisia Europeană nu trimite în România astfel de solicitări, nu se ocupă Comisia să ceară începerea urmăririi penale. Poate domnul Vanghelie se referea la un raport de audit. Comisia Europeană trimite către noi astfel de rapoarte, dar ele se referă la proiecte făcute din bani europeni, nu la firme“, a răspuns ministrul, care a şovăit atunci când l-am întrebat dacă ştie de nereguli în contracte pe bani europeni în care sunt implicate două firme mari, Tel Drum şi Asesoft. „Nu mă ocup eu personal de chestiunile acestea. Vă daţi seama că sunt sute de contracte şi foarte multe firme. Aceste rapoarte merg la direcţii de specialitate din minister. Dar voi solicita o verificare chiar mâine, pentru că sunt curios să văd despre ce vorbeşte domnul Vanghelie“, a mai spus Teodorovici pentru „Adevărul“.

Tăcere în cazul Asesoft
Dacă despre firma Tel Drum, pe care i-a atribuit-o lui Liviu Dragnea, Marian Vanghelie a oferit câteva amănunte, fie ele chiar şi cunoscute, despre firma Asesoft, asociată cu imaginea lui Sebastian Ghiţă, primarul Sectorului 5 nu a mai spus nimic. Însă şi despre Asesoft presa a scris în nenumărate rânduri că este bine cablată la contractele cu statul, astfel încât Vanghelie nu avea cum să greşească invocând-o.

Acuzaţii confirmate
Vanghelie l-a acuzat pe Dragnea că, din postura de ministru al Dezvoltării, ar fi finanţat cu precădere proiecte locale pe care le putea contracta firma Tel Drum. „Eu ştiu aşa: că domnul Liviu Dragnea pe unde dă bani, trimite Tel Drum. Depui proiect şi dânsul se uită şi stabileşte unde-i este dânsului mai favorabil şi poate trimite Tel Drum. Până în 2012 a lucrat numai la Teleorman şi din 2012 a început să lucreze pe toată ţara. Asta este modalitatea de a da bani a domnului Dragnea“, a susţinut Vanghelie. Vorbele sale sunt confirmate de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Datele arata că firma Tel Drum şi-a adjudecat pentru perioada 2013-2017 contracte de aproape 34 milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor din Teleorman, judeţul lui Dragnea. În perioada 2012-2014, firma a câştigat peste 30 de contracte şi acorduri-cadru în valoare de peste 105 milioane euro în localităţi din Olt, Teleorman, Satu Mare, Dâmboviţa, Craiova şi Constanţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite