USL în luna de fiere. Cum colaborează PSD şi PNL în teritoriu, la 30 de zile de la divorţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Social Liberală împlineşte azi o lună de la divorţul dintre PSD şi PNL. Care a fost efectul în teritoriu? Cei care au plătit cu posturile au fost prefecţii şi unii directori din instituţiile deconcentrate

25 februarie: USL s-a rupt oficial, după ce liberalii au ieşit de la guvernare. La centru, au urmat apoi scene paradoxale. Liderul PNL Crin Antonescu şi-a dat demisia din fruntea Senatului, fiind înlocuit cu un fost liberal, Călin Popescu Tăriceanu, aflat acum în barca premierului Victor Ponta. În teritoriu, apele nu sunt la fel de tulburi, iar liderii politici nu sunt cuprinşi de vrajbă. Marţi, când se împlineşte exact o lună de la îngroparea proiectului USL, e lesne de observat că cel mai mult au plătit prefecţii, deşi, oficial, ei nu au fost numiţi politic. Totuşi, Guvernul i-a schimbat rapid din funcţie pe cei sprijiniţi de PNL. În rest, în cele mai multe  judeţe, USL funcţionează în linişte, mai ales în consiliile judeţene sau în cele locale, acolo unde se împart banii. Analiza „Adevărul“ arată că puţine sunt cazurile în care s-a trecut la decapitarea unor directori de instituţii deconcentrate.

Iaşi: În Consiliul Judeţean, o alianţă adhoc formată din consilierii PSD-PPDD-PDL a votat pentru demiterea din funcţie a vicepreşedintelui liberal, Victor Chirilă. În acest moment, CJ Iaşi este condus de liberalul Cristian Adomniţei, secondat de un reprezentant al PSD şi unul al PPDD. O strategie asemănătoare urmează să fie aplicată şi la nivelul Consiliului Local Iaşi, condus de primarul PSD, Gheorghe Nichita. În rândul şefilor de deconcentrate este o chestiune de zile până când directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, liberalul Marius Bodea, va fi înlocuit.

Dolj: Deputatul Cosmin Enea de la PNL a demisionat din partid şi s-a înscris în PSD. În aceeaşi zi, 12 primari liberali din judeţ au anunţat că susţin Guvernul Ponta.

Botoşani: Subprefectul susţinut de PNL a fost deja înlocuit cu un simpatizant PSD. Este vorba de Sebastian Tocariu, cel care a lăsat locul finanţistului Gelu Ţigănucă. PNL a anunţat deja că îşi va lua măsuri de precauţie, făcând o alianţă cu PDL în Consiliul Local şi Judeţean pentru a-şi asigura majoritatea. Primul ”cap” vânat de noua frăţie din CJ va fi cel al vicepreşedintelui social-democrat Paul Pavăl. De asemenea, liberalii pregătesc o ispravă asemănătoare şi în Consiliul Local, acolo unde majoritatea PNL-PDL va încerca neoficial, în luna aprilie, schimbarea viceprimarului PSD, Cosmin Andrei. În situaţia în care PNL şi-a creat o nouă majoritate, la Botoşani, PSD, partidul aflat la guvernare, riscă, culmea, să fie în minoritate.

Dâmboviţa: În Consiliul Local Târgovişte, alianţa USL nu mai funcţionează, liberalii găsindu-şi aliaţi printre oamenii lui Blaga, iar în CJ, PNL încă mai votează aceleaşi proiecte, alături de PSD. Şefii deconcentratelor nu
s-au clintit.

Alba: Destrămarea USL a însemnat doar plecarea deputatului Călin Potor de la PNL la PSD. Potor a votat pentru Guvernul Ponta 3.

Arad: Unul dintre liberalii care nu se mai află la conducerea unei instituţii deconcentrate este chiar preşedintele organizaţiei municipale a PNL Arad, Florin Galiş. Acesta deţinea, până în luna februarie, funcţia de director al Autorităţii Rutiere Române (ARR) filiala Arad. Un alt liberal care a plecat din cadrul unei instituţii deconcentrate este Vasile Man. Acesta a demisionat din funcţia de şef Serviciu al Calităţii Factorilor de Mediu, din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad.

Argeş: Demiterea lui Constantin Nicolescu de la şefia CJ Argeş a lăsat liber alegerilor anticipate. Şeful PNL Argeş, Ion Popa, şi-a anunţat încă de săptămâna trecută candidatura. Candidatul PSD la şefia Consiliului Judeţean Argeş este vicele Florin Tecău. Prefectul Cristian Soare, numit pe filieră liberală, a semnat ordinul de revocare din funcţie a baronului PSD Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean. Imediat, Soare a fost schimbat din funcţie prin hotărâre de guvern. Acum, la  conducerea instituţiei  se află subprefectul Ion Burnei, fost deputat PSD. Abia miercuri va fi numit un nou prefect, cel mai probabil, social-democratul Mihai Oprescu.

Călăraşi: Liberalul Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean, susţine colaborarea cu PSD din raţiuni practice. “Oricum, nu trebuie să ne grăbim, să vedem cum evoluează lucrurile. Eu am nevoie ca PSD să nu fie în opoziţie la CJ pentru că am nevoie de deschidere către guvernul PSD pentru a mai putea să aducem finanţare pe diferite proiecte”, a adăugat Filipescu.

Maramureş: Preşedinţii celor două partide spun că la nivel judeţean există o alianţă semnată din 2008, pe care intenţionează să o ducă la bun sfârşit. Până acum, nu a avut loc nicio schimbare din funcţie.

Vrancea: Singura instituţie unde oamenii PNL şi-au dat demisia este societatea de termoficare ENET SA, unde preşedintele consiliului de administraţie şi alţi doi membri ai CA, toţi membri PNL, au decis să renunţe după ce şi-au dat seama că societatea se îndreaptă spre faliment. Prefectul Cătălin Kanty Popescu, propus de PNL, este în continuare în funcţie.

Brăila:A fost instalat un prefect nou de o săptămână, însă schimbarea nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat în USL. La Brăila, postul de prefect aparţine PC-ului, iar fostul prefect, Gheorghi Obreja, şi-a dat demisia în februarie, când Bucureştiul a fost nemulţumit de prestaţia sa la deszăpezire.

Constanţa: Liderii PNL Constanţa s-a abţinut de la declaraţii belicoase, iar liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, i-a asigurat de parteneriatul său. „Nu vreau să mă cert cu liberalii din Constanţa, nu am nimic de împărţit cu ei“, a declarat Mazăre.

Ialomiţa: „Nu vom renunţa la colaborarea dintre PNL şi PSD existentă în Ialomiţa. USL a fost creat în acest judeţ înainte ca această alianţă să se formeze la nivel central”, a declarat Silvian Ciupercă, liderul PSD Dâmboviţa. ; Material realizat cu sprijinul corespondenţilor “Adevărul”

Prefecţii „apolitici“, decapitaţi politic

Prahova:  Singura schimbare politică din judeţ a fost cea a prefectului nominalizat de PNL, Marius Sersea, cu fostul subprefect Rodica Paraschiv, propus de PSD.

Olt: Cătălin Rotea a fost, până pe data de 13 martie, cel mai tânăr prefect din ţară la cei 29 de ani ai săi. Fost membru al PNL până la numirea pe funcţie, el a reintrat, acum, în rândurile liberalilor şi va candida la alegerile europarlamentare de pe poziţia a 15-a.

Timiş: Zoltan Marossy, susţinut de UDMR, a fost instalat, luni, oficial, în funcţia de subprefect. Acesta i-a luat locul Lilianei Oneţ, care a fost susţinută de PNL şi care, în 2010, a venit tocmai în locul lui Marossy. În rest, nu există nicio schimbare în Timişoara şi în judeţul Timiş.

Satu Mare: Singura funcţie pierdută până acum de PNL este cea de subprefect, deţinută de Cristian Sasu. Noul subprefect al judeţului Satu Mare,Tamás Altfatter (UDMR), a fost instalat aseară, la ceremonie fiind prezent şi ministrul Mediului, Attila Korodi.

Teleorman: În judeţul lui Dragnea, prefectul liberal Liviu Dumitraşcu a fost înlocuit cu Daniela Carmen Dan, fost subprefect. Cât priveşte situaţia directorilor, Liviu Dragnea a anunţat că doar cei care au dat concurs pentru funcţie vor fi păstraţi.

Neamţ: Prefectul George Lazăr, numit în urmă cu un an cu susţinerea PNL, a fost schimbat din funcţie cu Vlad Angheluţă, susţinut de PSD.

Vaslui: Prefectul Radu Renga, susţinut de liberali, a fost înlocuit la sfârşitul săptămânii trecute cu subprefectul Andrei Puică, de la PSD.

Caraş Severin: Subprefectul susţinut de PNL, Ioan Anton Paulescu, a fost schimbat cu un membru PSD, Miu Ciobanu.

Braşov: Guvernul a decis înlocuirea prefectului Mihai Mihaci (PSD) cu Romer Ambrus Sandor Mihaly   (UDMR), unul dintre posturile cerute de UDMR pentru a intra la guvernare. A fost singurul caz în care PSD şi-a sacrificat un prefect.

Sălaj: Este aşteptată schimbarea subprefectului Lucian Băican, fost liberal. Acesta ar urma să fie înlocuit, cel mai probabil, cu Szilagyi Robert, preşedintele executiv al UDMR Sălaj.

Suceava: Subprefectul PNL Constantin Harasim a fost înlocuit cu Nistor Atanasă de la PSD, iar şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, liberalul Petrică Ropotă, a fost detaşat pentru şase luni la Mehedinţi,
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite