UPDATE USL a ajuns la un acord pe descentralizare.Transferul competenţelor către autorităţile locale se va face cu bani de la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea şi prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis au ajuns la un acord cu privire la descentralizare FOTO Cosmin Iftode
Vicepremierul Liviu Dragnea şi prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis au ajuns la un acord cu privire la descentralizare FOTO Cosmin Iftode

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi vicepremierul Liviu Dragnea au ajuns astăzi la un acord în ce priveşte descentralizarea. Potrivit lui Dragnea, în perioada următoare se vor face toate pregătirile necesare pentru ca procesul să demareze în 2014.

UPDATE Liviu Dragnea : Ştiţi ce este foarte important ? Primarul care are competenţe prin lege de asigurare a ordinii publice să fie ajutat prin acte normative să aibă posibilitatea să ducă la capăt această atribuţie şi obligaţie legală. S-ar putea – şi susţin această propunere – să propunem modificarea Legii Poliţiei Locale pentru a spori competenţele actuale ale Poliţiei Locale, să găsim modalităţi prin care primăriile mici care nu au buget să primească surse financiare pentru a putea susţine un asemenea serviciu sau să continuăm discuţia despre transferul Poliţiei la primării. O metodă sau alta va fi decisă în funcţie de cele mai bune şanse de implementare.

Probabil anul viitor vom începe o discuţie despre prefecturi. 

Nu o să ne strângem de gât pentru că nu transferăm Poliţia Rutieră la autorităţile locale, vom discuta cu domnul Stroe.

UPDATE Liviu Dragnea: Unul din principiile esenţiale ale descentralizării este că va fi la acelaşi nivel pe tot teritoriul României. Nivelul descentralizării din Teleorman va fi egal cu cel din Harghita. Nu luăm în calcul ca anumite unităţi teritoriale din România să aibă competenţe mai mari. 

UPDATE Klaus Iohannis: Legat de regiuni, văd o regiune, nu numai în Ardeal, ci peste tot, câte o regiune care duce dezvoltarea mai aproape de cetăţean şi prin crearea locurilor de muncă face perceptibil conceptul de regionalizare. Asta la modul general. Concret, este bine să ştiţi că regionalizarea e dorită şi de PSD şi de PNL. 

Regiunile nu pot fi înfiinţate fără modificarea Constituţiei, care e puţin probabilă în acest an şi anul viitor până la prezidenţiale, mai degrabă în 2015. Regiunile actuale s-au dovedit a fi viabile. Dacă ne uităm pe datele din programele europene, vedem că la regiuni lucrurile au mers bine şi banii alocaţi au fost consumaţi. Trebuie să ne gândim dacă nu ar fi oportun să pregătim regionalizarea fără să facem modificări care nu sunt posibile sau nu sunt oportune. Una din discuţiile inoportune este care vor fi regiunile de dezvoltare. O altă problemă este cum arată structurile de conducere în regiunile administrative. In schimb, dorim să dezvoltăm acele Consilii de Dezvoltare Regională, să primească un rol mai important, dar mai degrabă consultativ, ca politicienii de acolo să intre într-o gândire de tip regional : cum să corelăm planul de dezvoltare al judeţului X cu regiunea şi gândirea unui ministru care vine cu o noutate în domeniu.

Probabil nu vor primi personalitate juridică, agenţiile de dezvoltare regională sunt viabile. Ce dorim e mai degrabă formarea unei gândiri politice regionale.

UPDATE  Liviu Dragnea: Despre Legea dezvoltării regionale am început discuţiile. Primele discuţii au fost foarte bune şi avem o cale comună pe care să mergem şi o vom explora în viitor. Am decis, cel puţin un an până ce vom putea modifica şi Constituţia, să vorbim de regiuni administrative. Şi atunci am spus: să gândim un cadru instituţional – a fost propunerea lui Iohannis, în care să pregătim regionalizarea. De exemplu, regionalizarea de la Ministerul de Finanţe, a ANAF, care a generat nemulţumiri în teritoriu, lucrurile ar fi fost implementate altfel. Guvernul are de finanţat nişte proiecte de dezvoltare în regiunea X. E bine ca ministerul să aibă o discuţie serioasă cu Consiliul de Dezvoltare Regională. 

UPDATE Liviu Dragnea : Transferul competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare de la bugetul de stat. Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă în Legea bugetului de stat şi am convenit ca anul viitor, împreună cu alte autorităţi locale şi Ministerul de Finanţe, să gândim un mecanism care să asigure că guvernele viitoare nu vor mai modifica legislaţia.

În afară de legea descentralizării pe care am discutat-o, mai avem o serie de acte normative cu privire la administraţia locală. Una din aceste legi este Legea 215, a administraţiei locale şi există un capitol care se referă la Capitală. Vrem ca, împreună cu primarii din Bucureşti, să găsim cea mai bună formă din punctul de vedere al funcţionalităţii acestui municipiu. 

UPDATE Klaus Iohannis: Această descentralizare e importantă. Ne aşteptam de ani de zile ca în România descentralizarea să fie dusă mai departe în aşa fel încât decizia să se ia cât mai aproape de cetăţean. Această etapă este complicată, utilă şi necesară. Faptul că ne-am întâlnit şi am reuşit să cădem de acord asupra multor chestiuni arată că şi în PNL, şi în PSD există această dorinţă politică şi azi s-a arătat că există şi oameni care pot discuta foarte aplicat pe aceste teme. Personal, sunt foarte mulţumit de concluziile la care am ajuns de comun acord, pe care vi le-a prezentat domnul vicepremier.

În documentaţia iniţială au fost mai multe propuneri de descentralizare şi unele nu au mai ajuns să fie discutate azi. Un punct important a fost inspecţia şcolară, la modul mai general, inspecţia şi controlul, lucru care a fost convenit astfel : inspecţia şi controlul rămân la ministere. Implicit, inspectoratele şcolare rămân la ministerul de resort. O problemă care nu a fost lămurită iniţial a fost larg dezbătută azi, e vorba de finanţarea acestor entităţi care trec de la ministere la consiliile judeţene sau locale. Am găsit, pentru fiecare în parte, o soluţie tranzitorie. In esenţă, instituţiile care vor trece la consiliile locale vor trece obligatoriu cu finanţare. Cel puţin în 2014, se va transfera suma respectivă din bugetul statului în bugetul local.

În unele situaţii, suntem dispuşi să mergem cu discuţia mai departe, să găsim poate soluţii mai bune, care nu ţin de alocarea anuală a unor sume pentru aceste chestiuni, ci de o rezolvare mai amplă. 

UPDATE Liviu Dragnea: Am avut o discuţie foarte bună, din punctul meu de vedere, despre descentralizare. Am hotărât cele două echipe din partea PSD şi PNL, care sunt ministerele de la care dorim să fie transferate atribuţii către autorităţile locale. 

De la Ministerul Sănătăţii, se transferă atribuţiile integral, cu excepţia funcţiilor de inspecţie şi control. Ca principiu general, toate competenţele de inspecţie şi control nu se transferă.Direcţia judeţeană de Sănătate Publică, fără funcţiile astea, trece în autoritatea consiliilor judeţene. La 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Actualele Direcţii Agricole Judeţene, casele agronomului, camerele agricole actuale care sunt în subordinea consiliilor judeţene se vor reuni în structura Oficiului Judeţean Agricol, sub autoritatea structurilor locale. De la Ministerul Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi transferăm la autorităţile locale administrarea –deci nu proprietatea – plajelor turistice.

De la Ministerul Muncii, intenţia este să trecem sub autoritate consiliilor judeţene Agenţiile Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia pentru Prestarea Socială. Am convenit să avem o întâlnire cu doamna Câmpeanu, pentru a conveni dacă se poate face descentralizarea fără să punem în pericol funcţionalitatea ministerului. Am convenit să ne vedem marţea viitoare la ora 14.00 cu doamna Câmpeanu, domnul Bănicioiu, cu domnul Arafat să discutăm despre serviciile de ambulanţă, cu domnul ministru Stroe şi cam atât. După finalizarea discuţiilor o să dăm forma finală a documentului. Până atunci, ne-am obligat la minister să punem în text de lege ce am convenit astăzi, pentru că vrem să prindem în legea bugetului pe 2014 acest proces de descentralizare.

La Ministerul Tineretului şi Sportului, trec în coordonarea Direcţiilor Judeţene, bazele sportive, taberele şcolare, cluburile studenţeşti şi casele de cultură ale studenţilor.

La Ministerul Transporturilor, administrarea porturilor fluviale şi Metrorex să treacă sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Săptămâna viitoare vom avea o discuţie cu ministrul Radu Stroe. Vom lucra la îmbunătăţirea legilor aferente.

În  ce priveşte Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu trece în subordinea consiliului judeţean, cu excepţia cred, a patru cinematografe mari pe care ministerul vrea să le păstreze.

În ce priveşte Autoritatea pentru Turism, competenţele pentru clasificare trec la consiliile judeţene.

In domeniul educaţiei, e vorba de Art. 61 alin. 2 care se referă la reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ şcolar, inclusiv cel tehnic şi professional. Specificăm că şi în ce priveşte învăţământul tehnic şi profesional să aibă competenţe. Ca şi imobile, palatele şi cluburile copiilor trec sub autoritatea structurilor locale.

Prin consultare, vom decide în ce domeniu să treacă. Astea sunt toate competenţele şi atribuţiile pe care le-am discutat. 

Şedinţa, care a avut loc cu uşile închise, a debutat la ora 12.00, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. La întâlnire au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, social-democratul Dan Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei şi primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc.

Încă de la începutul întrunirii, însă, atât Iohannis cât şi Dragnea şi-au exprimat optimismul cu privire la rezultatele întrevederii.

Sunt foarte puţine puncte divergente şi foarte multe puncte comune, doar în unele situaţii este nevoie de o armonizare. Mandatul nostru este de a rezolva această problemă”, a declarat Iohannis.

La rândul lui, Dragnea şi-a exprimat convingerea cu privire la reuşita discuţiilor.

Sunt convins că vom avea la final o concluzie comună pe aceste două puncte de vedere importante”, a explicat el, referindu-se atât la descentralizare, cât şi la regionalizare. Cu toate acestea, subiectul regionalizării nu a fost abordat astăzi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite