Un deputat USR îi cere lui Iohannis să ajute Polonia să gestioneze valul de migranţi trimişi de Belarus: „E atacată de mii de migranţi utilizaţi politic de Putin”
0Preşedintelui Klaus Iohannis îi este cerută o reacţie pe tema crizei de la graniţa de est a Poloniei, acolo unde mii de migranţi care încearcă să intre din Belarus în această ţară. Teodor Lazăr, deputat USR şi membru al Comisiei de control a SRI, susţine că România trebuie să reacţioneze la problema internaţională, fiind de părere că „migranţii sunt utilizaţi politic de dictatorii Putin şi Lukaşenko”.
„Domnule preşedinte Klaus Iohannis, graniţa de est a NATO şi a Uniunii Europene este atacată de mii de migranţi utilizaţi politic de dictatorii Putin şi Lukaşenko şi de forţele de securitate bieloruse care folosesc forţa pentru a distruge şi înlătura barierele care separă teritoriul Poloniei de al Belarusului. Polonia se află în faţa unui atac hibrid fără precedent de la aderarea ţării la NATO, iar agresorul principal este în mod evident Vladimir Putin. Moscova a trimis chiar bombardiere ruseşti în zonă, pentru a pune presiune şi mai mult pe grănicerii polonezi, ceea ce a făcut ca ţările baltice să atenţioneze că actuala situaţie poate degenera într-un conflict deschis”, arată deputatul USR, Teodor Lazăr.
Lazăr îi transmite preşedintelui că Varşovia primeşte susţinere militară britanică şi că acum era momentul ca şi România să trimită ajutor, fie el şi simbolic, celui mai important partener din regiune. „Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii trimite o misiune de sprijin la faţa locului, ce îşi propune să sprijine tehnic partea poloneză. Poate că ar fi fost cazul să-l fi contactat deja pe preşedintele Andrzej Duda pentru a-i transmite că România doreşte să-şi sprijine partenerii în situaţii de criză şi că suntem pregătiţi să asistăm Armata poloneză pentru apărarea graniţelor comune ale NATO şi ale Uniunii Europene”, spune Lazăr.
Deputatul USR îi transmite preşedintelui că în mai 2021 s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Duda, cu ocazia summit-ului B9, noua denumire a proiectului istoric Intermarium. Proiectul B9 există datorită dorinţei lui Donald Trump de a construi în estul Europei o alianţă a democraţiilor în cadrul NATO care în coordonare cu Statele Unite să acţioneze ferm şi rapid la orice formă de agresiune din partea Moscovei.
„Domnule preşedinte, în documentul final pe care l-aţi semnat la Bucureşti, se vorbeşte despre «acţiunile agresive ale Rusiei» şi despre «creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO» dar şi despre agresiunile hibride conduse de Moscova, adică exact ce se întâmplă acum la graniţa de est a Poloniei. În plus, în mesajul pe care l-aţi citit la summit aţi spus printre altele şi că «Noi, aliaţii de pe flancul estic trebuie să continuăm consolidarea factorului de descurajare şi celui de apărare». Din păcate, nimic din acţiunile dumneavoastră nu arată că luaţi în serios aceste angajamente luate atât în faţa aliaţilor noştri polonezi cât şi în faţa poporului român. De aceea, vă solicit să acţionaţi ca un lider responsabil şi să vă luaţi în serios rolul de comandat suprem al Armatei şi de şef al politicii externe. Funcţia prezidenţială nu înseamnă doar vizitarea piramidelor, ci în primul rând apărarea şi protejarea intereselor fundamentale, inclusiv cele de securitate, ale României”, mai spune Lazăr.
Deputatul USR aminteşte în final şi că Polonia este cel mai important aliat regional al României şi ţara cu care împărtăşim nu doar o istorie ci şi un viitor comun şi ironiează atitudinea şefului statului. „România şi Polonia au aceleaşi interese de securitate, au de înfruntat aceleaşi ameninţări, iar una dintre lecţiile trecutului este că soarta celor două ţări este strâns legată. În trecut am fost cu toţii victimele Imperiului Ţarist, a Germaniei naziste şi în final a Uniunii Sovietice. După 1990 am aderat împreună la NATO şi Uniunea Europeană şi tot împreună încercăm să construim formatul B9. În condiţiile în care Germania şi Franţa transmit semnale contradictorii în ceea ce priveşte contracararea Rusiei în estul Europei, Polonia rămâne alături de Statele Unite şi Germania cel mai important aliat strategic al României. Iar alianţele strategice se consolidează în situaţii de criză şi nu pe terenurile de golf”, încheie Lazăr.