UPDATE Ultima şedinţă a PSD înainte de Congres. Zgonea are un contracandidat surpriză pentru locul doi în partid. Cum va arăta echipa lui Dragnea
0Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat, astăzi, toate cele 23 de candidaturi depuse pentru funcţiile de conducere din partid. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, îşi vor disputa şefia executivă a PSD.
UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Au fost validate două candidaturi pentru funcţia de preşedinte executiv: domnul Constantin Niţă şi domnul Valeriu Zgonea, 15 candidaturi pentru funcţiile de vicepreşedinţi alocate bărbaţilor, deci pentru zece locuri, şase candidaturi înregistrate şi validate pentru cele patru locuri de vicepreşedinte alocate organizaţiei de femei, inclusiv a doamnei Ecaterina Andronescu.
Vor fi buletine de vot separate, pe culori diferite, vor fi trei buletine de vot: pentru preşedinte executiv, pentru vicepreşedinţii bărbaţii şi pentru vicepreşedinţii femei, adică sunt locuri dedicate: patru pentru femei şi zece pentru bărbaţi şi unul pentru preşedinte executiv. La statut au fost câteva modificări, astea de care v-am spus şi anume numărul de vicepreşedinţi care este diferit de cel actual, de asemenea, Biroul Permanent Naţional este constituit din cei care sunt aleşi în Congres, respectiv preşedinte, preşedinte executiv şi vicepreşedinţi. În schimb, participă de drept la Biroul Permanent Naţional cu drept de vot: primul-ministru, preşedintele Consiliului Naţional, preşedintele organizaţiei de tineret, preşedintele organizaţiei de pensionari, organizaţiei de femei, secretarul general şi secretarii regionali câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.
Consiliul Naţional nu va mai fi o structură aşa cum este acum, aproximativ 1.200 de delegaţi care erau chemaţi o dată pe an să asculte nişte discursuri, eventual să adopte nişte rezoluţii. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din parlamentari, din toţi parlamentarii partidului, preşedinţii de Consilii Judeţene sau vicepreşedinţi, unde nu avem preşedinţi, primarii de municipii, primarii de oraşe şi câte trei reprezentanţi ai primarilor de comune din fiecare judeţ şi vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului.
Preşedintele ales al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că îl susţine în continuare pe Valeriu Zgonea pentru a ocupa poziţia a dua în partid: "Eu nu sunt răzgândeanu. Mi-am anunţat susţinerea pentru Valeriu Zgonea şi eu voi vota cu Valeriu Zgonea. "
Întrebat de ce premierul a lipsit de la şedinţa de astăzi a PSD, Dragnea a spus: "Mi-a trimis că este plecat din Bucureşti".
UPDATE Marian Oprişan a cerut în şedinţa partidului să i se explice clar care sunt condiţiile în care un membru PSD poate fi exclus din partid. „Un membru de partid nu poate fi exclus din partid decât dacă a greşit grav. În trecut s-a mai făcut abuz de această prevedere“, a spus Oprişan la finalul şedinţei.
UPDATE Nicolae Bănicioiu candidează şi el pentru funcţia de vicepreşedinte: „Mi-am depus candidatura la funcţia de vicepreşedinte al PSD, pentru că vreau să continuu proiectele începute în activitatea mea în cadrul partidului. Suntem împreună de mult timp şi am trăit în decursul anilor şi momente grele în acest partid, dar am demonstrat că am rămas uniţi, iar Congresul Extraordinar de duminică va arăta din nou că formăm o echipă“
UPDATE Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, candidat la funcţia de preşedinte executiv: „A avea contracanddiat este un lucru normal. Am primit 40 de susţineri. A avea o susţinere nu înseamnă că ai şi votul. Contează şi emoţiile. Mi-am pregătit un discurs la Congres. Domnul Niţă este un vechi membru de partid, are aceeaşi vechime ca şi mine şi este un om care a consolidat acest partid şi în opoziţie, şi la guvernare. E un om pe care îl consider prietenul meu şi mă bucur că a luat decizia să candideze. Suntem două generaţii diferite, dar până la urmă dorim acelaşi lucru, pe care l-a anunţat Liviu Dragnea, şi anume modernizarea partidului şi aşezarea pe o altă cultură politică“.
Întrebat dacă rămâne tandemul anunţat Dragnea-Zgonea, şeful deputaţilor a răspuns: "binenţeles".
UPDATE Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, face un pas în spate: "Cariera mea politică s-a născut în 21 decembrie, în focul Revoluţiei din 1989. Specialitatea mea este să lupt împotriva celor cu tendinţe de dictatori. (...) Din cauza unei decizii eronate, am luat hotărârea să nu mai candidez. Nu-mi trebuie funcţia de vicepreşedinte ca să îi reprezint pe vrâncenii mei dragi, pe români în ceea ce ştiu să fac".
UPDATE 15 candidaturi au fost depuse la sediul partidului pentru cele zece posturi care vor fi ocupate de bărbaţi, potrivit unor surse din PSD: Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI, Nicolae Bănicioiu, ministru Sănătăţii, Ionuţ Vulpescu, ministru Culturii, Mihai Sturzu, preşedintele TSD, Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, Mihai Tudose, ministru Economiei, Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, Sorin Grindeanu, ministru Comunicaţiilor, deputatul PSD Şimon Gheorghe, deputatul Gabriel Vlase, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, Mihai Chirica, primar Iaşi, europarlamentarul Victor Negrescu, Cătălin Rădulescu, preşedinte PSD Diaspora, Adrian Dobre.
Pentru cele patru posturi de vicepreşedinte alocate femeilor s-au înscris şase social-democrate: primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, Aurelia Fedorca, Gabriela Creţu şi Doina Pană şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.
UPDATE Constantin Niţă, fostul ministru al Economiei, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD: „Am luat luni decizia de a candida. Cred că spiritul competiţional trebuie să existe. Nu mi-au plăcut candidaturile unice. Votul este la cei 4.500 de delegaţi. De ce aş fi mai slab decât Valeriu Zgonea? Cred că domnul Dragnea trebuie să fie imparţial. Dacă ne stabilim dinainte prietenii, nu mai e competiţie. Îmi pare rău că stric acest tandem (n.r. Dragnea - Zgonea). Mi-am înscris candidatura şi pentru vicepreşedinte“.
UPDATE Fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, favorit pentru preluarea postului fiind Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, susţinut de 36 de filiale.
Social-democraţii îşi pot înregistra candidatura pentru una dintre funcţiile de conducere în PSD până la ora 12.00. Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) se reuneşte, începând cu ora 14.00, pentru a valida candidaturile, iar duminică, 18 octombrie, în cadrul Congresului PSD, va fi aleasă noua conducere a PSD. CExN este un for care îi cuprinde şi pe baronii PSD, pe care Dragnea încearcă să-i lase pe dinafara noii conduceri a PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, având susţinerea a 36 de filiale. Zgonea este susţinut şi de Liviu Dragnea pentru a deveni omul 2 în PSD.
Mai mult de jumătate din actualii vicepreşedinţi PSD nu vor mai candida pentru un nou mandat în conducerea PSD pentru că nu au reuşit să intre în graţiile preşedintelui Liviu Dragnea, spun surse din interiorul PSD. Cei vizaţi sunt, în special, liderii din teritoriu, care de-a lungul timpului şi-au arătat colţii în momente de slăbiciune ale preşedintelui PSD, dar şi câţiva miniştri apropiaţi de Victor Ponta.
„Nici jumătate din actualii vicepreşedinţi nu vor fi pe listă“, a spus şi sociologul Vasile Dâncu la Adevărul Live. Dâncu, fost ministru PSD, este strategul în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere.
Frica de baroni
Porivit unor surse din partid, dintre vicepreşedinţii actuali, cei care au cele mai mari şanse să rămână pe dinafară sunt: preşedintele PSD Bucureşti, Robert Negoiţă, cel care a intrat în dizgraţia lui Dragnea după ce a încercat să-l concureze la şefia PSD, Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, judeţ fidel premierului Victor Ponta, Constantin Niţă, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta, şi Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin.
Vizaţi de remanierea lui Dragnea din conducerea PSD sunt şi miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Mircea Duşa, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, europarlamentarul Dan Nica, deputatul Eugen Bejinariu, dar şi fostul preşedinte CJ Prahova, Mircea Cozma. Toţi aceştia au un mare punct comun:sunt foarte apropiaţi de Victor Ponta.
Aceleaşi surse susţin că Mircea Cozma a încercat pe ultima sută de metri o apropiere de Liviu Dragnea, dar a fost refuzat scurt. Încercarea lui Liviu Dragnea de a se descotorosi de baroni are dublă bătaie: pe de-o parte, va clama victoria debaronizării partidului, iar, pe de altă parte, îi va ţine pe aceştia departe şi îşi va securiza, astfel, funcţia de preşedinte al PSD. Odată cei mai mari susţinători ai lui Victor Ponta, baronii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au întors la 180 de grade în momentul în care premierul a început să aibă probleme cu legea. De teamă să nu pice, la un moment dat, în capcana baronilor PSD, Liviu Dragnea îşi ia dinainte măsuri de precauţie pentru orice eventualitate.
Nume noi, pentru imagine
Vechea gardă va fi înlocuită de lupii tineri: Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, deputatul PSD Gabriel Vlase, preşeidntele Comisiei de Cod Electoral, Mihai Tudose, ministru Economiei, Ionuţ Vulpescu, ministru Culturii, şi eurodeputatul Victor Negrescu, Andrei Dolineaschi, actualul secretar general al partidului, Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI, mai spun surse din PSD. Noua conducere a PSD va cuprinde 14 funcţii de vicepreşedinţi, cu unul mai puţin faţă de structura precedentă, dintre care patru sunt rezervate femeilor social-democrate.
Cele mai mari şanse le au: Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, Gabriela Szabo, ministru Tineretului şi Sportului, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, purtătorul de cuvânt al PSD şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, va deveni secretarul general al partidului în locul lui Andrei Dolineaschi, mai spun surse din PSD.
Pentru a scăpa de baronii locali aflaţi acum în conducere, Dragnea a instituit o nouă regulă în partid: a interzis cumulul de funcţii, liderii din teritoriu fiind forţaţi să aleagă între funcţia centrală din partid şi cea de preşedinte de organizaţie PSD. Însă liderii din teritoriu nu se lasă cu una, cu două. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a spus că va candida pentru un post de vicepreşedinte, iar dacă va fi ales, va lăsa judeţul pe mâna „cuiva mai tânăr“.
De altfel, baronii nu pierd nimic dacă intră în competiţia pentru posturile de vicepreşedinte pentru că nu sunt obligaţi să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte de organizaţie locală în momentul depunerii candidaturilor pentru funcţia de vicepreşedinte PSD. Concret, dacă sunt aleşi în funcţia centrală renunţă imediat la cea locală, iar dacă nu sunt aleşi rămân în continuare la cârma judeţului.