UDMR şi alte două partide maghiare vor trei tipuri de autonomie. Ce discuţii vor fi purtate în 2018 cu partidele din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO Mediafax
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO Mediafax

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au semnat, luni, o luare de poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale celor trei formaţiuni politice.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii celorlalte două formaţiuni, Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT), că există trei feluri de autonomie pe care o revendică - teritorială, locală şi culturală, despre care ar vrea să discute cu majoritatea românească în acest an al Centenarului Marii Uniri şi să fie legiferate.

„Cu majoritatea românească şi prin dialog putem găsi acele rezolvări, acele modalităţi legislative, administrative prin care dezideratele comunităţii maghiare din Ardeal, din România, pot fi îndeplinite. Vorbim de trei tipuri de autonomie: autonomie regională sau teritorială, cum se spune (...), autonomie locală pentru acele comunităţi care trăiesc în condiţii interetnice şi autonomie culturală în primul rând pentru diaspora, dar este valabil şi pentru celelalte comunităţi, inclusiv din secuime. Aceste trei forme de autonomii trebuie la un moment dat, noi spunem cât mai repede, dacă s-ar putea în 2018, discutate cu majoritatea românească şi codificate din punct de vedere legislativ", a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres

Kelemen Hunor a adăugat că pentru autonomia culturală există un proiect de lege depus în parlament, însă pentru celelalte două tipuri e nevoie de modificarea Constituţiei. „E nevoie de o amendare a Constituţiei. Constituţia, în acest moment, nu recunoaşte o altă formă de organizare teritorială decât judeţul, comunele, municipiile şi oraşele, nu regiunile şi nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constituţiei, aşa cum am propus noi în 2013", a punctat preşedintele UDMR, care a adăugat că „e nevoie de o reformă administrativă“.

Liderul UDMR a explicat că respectivele concepte de autonomie sunt un deziderat al comunităţii maghiare încă din 1990.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite