Triplă gafă comisă de ICR Paris şi de Ambasada României în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yvette Fulicea, director ICR FOTO France Musique
Yvette Fulicea, director ICR FOTO France Musique

Conducerea ICR Paris, împreună cu ambasada, în invitaţia pe care au trimis-o către personalităţile din diaspora românească de a participa la o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, au făcut comentarii ofensatoare la adresa unor invitaţi, le-au cerut acestora să confirme prezenţa la eveniment şi să vină neînsoţiţi.

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă mâine într-o vizită de două zile în Franţa, iar ambasada, în tandem cu Institutul Cultural Român din Paris, au organizat o recepţie la care au invitat mai multe personalităţi ale diasporei româneşti.  Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept  „indezirabili“ sau „scârboşi“.

Un astfel de email a primit, în data de 27 ianuarie, şi scriitorul Radu Portocală, fost director al ICR Paris. Portocală, indignat de conţinutul emailului,  i-a scris „cu mare şi tristeţe nedumerire“ ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru. Apoi i-a trimis scrisoarea de revoltă şi graficianului Eugen Mihăiescu, care, cu acordul expeditorului, a publicat-o în ziarul „Cotidianul“.  Iată ce i-a scris Radu Portocală ambasadorului Mazuru.

„Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat( n.r. –  Alexandra Brasat, secretar II la Ambasada României de la Paris) şi redirecţionat de ICR. Las deoparte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sunt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfârşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scârbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că ambasada, care a răspândit această listă, le datorează scuze“, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Portocală către ambasadorul României în Franţa.

„Întâi confirmarea participării“

Scrisoarea lui Radu Portocală mai arată faptul că, pe lângă aprecierile personale despre invitaţi, dipomaţii români din Paris au comis alte două gafe de protocol. Prima: le-au cerut invitaţilor, iniţial, să vină neînsoţiţi. Şi-au dat seama de eroare şi au refăcut invitaţia, menţionând că la recepţie se poate veni în cuplu.
„Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvântul «miloge». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sunt foarte puţin diplomatice“, a mai scris Radu Portocală.

Graficianul Eugen Mihăescu mai dezvăluie că ambasada le-a cerut invitaţilor să confirme prezenţa la recepţie, un gest impardonabil la nivel de protocol. „Ambasada a trimis iniţial emailuri prin care solicită întâi confirmarea participării pentru a emite apoi cartoanele de protocol“, arată Mihăescu.

MAE confirmă

Ministerul Afacerilor Externe a admis gafa şi a anunţat că „persoana responsabilă“, fără a fi numită, a fost sancţionată.  „Referitor la situaţia creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat şi regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment“, se arată într-un comunicat remis de MAE . „Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată“, se apără Ministerul. ;


Cine este Yvette Fulicea

Yvette Seraphina Ivona Fulicea, pe numele său întreg, a devenit directoarea ICR Paris în vara anului trecut. Diplomat de carieră, ea a fost avizată în unanimitate de Comisia de Cultură din Parlament. „Parisul nu-i un loc uşor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp. E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris“, declara  Fulicea. Din 2010 până în 2014, Fulicea a fost ministru consilier în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce, între 2006 şi 2010, Fulicea a fost consilier diplomatic, iar între 2001 şi 2005 a fost secretar I. Totodată, din septembrie 2010 până în prezent, Fulicea este ministru consilier al Ambasadei României în Republica Franceză, iar din ianuarie până în aprilie 2009 a fost consilier diplomatic al Consulatului General din Los Angeles.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite