Trei luni de la alegeri: dacă Ponta era şarpe, Băsescu era pisic, iar România era OK!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc trei luni de când în România s-a schimbat majoritatea parlamentară, iar USL tocmai a împlinit zece luni de guvernare. Cum ar fi arătat România acum dacă "Victoraş ar fi băgat mai multă energie în motor şi mai puţină în claxon, aşa cum l-a sfătuit Radu Berceanu?

 Dacă în luna mai 2012 Parlamentul a decis cine să guverneze, în decembrie anul trecut acest lucru s-a decis la urne. 

România a trecut prin multe până la alegerile parlamentare de anul trecut: criza economică ce s-a făcut resimţită cu precădere în 2008 a zdruncinat serios încrederea populaţiei în Guvern şi în preşedintele Băsescu. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit cu 20% în 2008, ca în 2009 şi 2010 procentul să crească până la 40%. Au urmat constucţiile, sistemul bancar, industria şi micii întreprinzători. România a fost prinsă pe picior greşit, cu o economie pe val, dar nesustenabilă – susţinută de baloane de creştere artificiale -, iar cutremurul a avut o magnitudine serioasă. 

Toate aceste aspecte s-au regăsit în nivelul de trai al românilor care au devenit mai săraci, mai îndatoraţi, mai neîncrezători. Greşelile pe care guvernul Tăriceanu le făcuse până în acel moment au fost plătite de populaţie. Guvernul Boc, susţinut de preşedintele Băsescu, nu a reacţionat imediat. Tăierile de salarii la bugetari au fost aplicate abia când cuţitul ajunsese la os, în vara lui 2010. Între timp, risipa a continuat, proasta guvernare a îngropat România şi mai mult în criză. 

După măsurile de austeritate, mii de firme au dat faliment, taxele mari şi evaziunea fiscală au continuat să fie susţinute de Putere. Micii întreprinzători au fost sufocaţi, iar România trăia din împrumuturi de pe o zi pe alta. 

În perioada 2009-2011, bugetul României a pierdut miliarde de euro din cauza hoţiei şi incompetenţei celor de la guvernare, orice s-ar spune astăzi pe la televizor de către susţinătorii PDL. Bani europeni, bani de la infrastructură, bani sifonaţi de baronii locali, bani furaţi din marea evaziune. Miliarde! 

Si a venit nota de plată, la urne. USL a câştigat tot ce se putea câştiga, chiar dacă cu câteva luni înainte  îl suspendase pe Traian Băsescu încălcând legile şi Constituţia şi făcând un tărăboi care a avut ecou în toată Europa. După opt ani de aşteptare, (deşi atât PSD cât şi PNL – membri în alianţa Social-Liberală -  mai trecuseră pe la guvernare), USL s-a văzut în fruntea unei ţări obosite de scandaluri politice, zdruncinată de criză, ciuruită de corupţie şi incompetenţă. Fără bani, fără susţinere din partea Preşedinţiei, fără încredere din partea partenerilor europeni. Ia şi guvernează! 

Premierul Victor Ponta a venit cu „cel mai cinstit guvern” care a reuşit să adâncească criza economică şi politică. 

Astfel, la nivel economic, Guvernul a luat o singură decizie majoră: trimiterea Hidroelectrica în insolvenţă. România a avut parte, din 7 mai 2012, de la Guvernul Ponta 1, doar de scandaluri şi epurări politice: schimbarea şefilor de la TVR şi SRR, înlocuirea preşedintelui Senatului, al Camerei Deptaţilor, a Avocatului Poporului. Au urmat restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, suspendarea preşedintelui României şi scandalul scenariului sinuciderii lui Adrian Năstase. Apoi, scandalul plagiatului ministrului Ion Mang, al plagiatului Corinei Dumitrescu, al premierului Victor Ponta şi al delegaţiei la Comisia Europeană. Apoi, privatizarea Oltchim.

În guvernul Ponta 2, în ultimele trei luni, au urmat scandalul MCV, scandalul Schengen, scandalul pe bugetul UE, vânzarea pe 50 de euro a Mechel, blocarea fondurilor europene pe cele mai importante programe. 

În tot acest timp, leul s-a depreciat profund, ratele la banci au devenit sufocante, iar imaginea Romaniei în Europa se erodează iremediabil.

Dacă în cele zece luni de guvernare Victor Ponta şi-ar fi canalizat energiile pentru a creşte nivelul de trai, obiectivul primordial al oricărei guvernări, ar fi dat dovadă de înţelepciune. 

Dacă USL şi-ar fi numit miniştri competenţi care să facă diferenţa, astăzi economia României ar fi repornit. 

Dacă s-ar fi descotorosit inteligent de penalii care pătează imaginea coaliţiei, aşa cum s-a dezis (de formă) adversarul său politic, Traian Băsescu, de prietenii săi cu o imagine proastă, atunci când a avut nevoie de încrederea populaţiei, ar fi dovedit că este un politician puternic. 

Dacă nu s-ar fi lăsat influenţat de trăsnăile lui Voiculescu şi ale lui Crin Antonescu, premierul Ponta ar fi fost înţelept ca un şarpe, iar preşedintelui Băsescu nu i-ar fi rămas decât să toarcă precum un pisic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite