Traian Băsescu: Când Rusia face o invazie, nu se încurcă. UE şi NATO trebuie să sprijine cu armament Ucraina, altfel va fi măcelărită de Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat astăzi, la întâlnirea anuală cu diplomaţii români, că va susţine în Consiliul European de mâine, de la Bruxelles, ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia armatei ucrainene mijloacele necesare pentru a putea face faţă războiului cu separatiştii din estul ţării, „sprijiniţi cu echipamente sofisticate de Federaţia Rusă“.

„Este o escaladare majoră a sprijinului Federaţiei Ruse pentru separatişti. Se împlineşte o săptămână de când Federaţia Rusă a început să introducă în Ucraina tehnici de luptă pentru separatişti. În evaluarea nostră, riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor. Este, de fapt, răsturnarea raportului de forţe în favoarea Federaţiei Ruse, pentru că ea construieşte şi întreţine acest conflict. Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate. O spun fără reţinere: dacă statele UE şi NATO nu vor trece rapid al sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare ca să poată face faţă echipamentelor Federaţie Ruse, şansele Guvernului de la Kiev devin iluzorii“, a spus Traian Băsescu.

„Continuarea luptelor din estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii. Aramata ucrineană s-a săturat de câte arme letale le-au fost trimise. Dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrinean să-şi continue drumul către UE, trebuie să acţionăm la fel ca Federeaţia Rusă: să punem la dispoziţia Ucrainei orice mijloace care i-ar putea ajuta în lupta cu Federeaţia Rusă“, a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu va susţine această poziţie şi în Consiliul European, care se va desfăşura sâmbătă la Bruxelles.

„Nivelul de sancţiuni trebuie reevaluat, pentru că acele sancţiuni s-au adoptat în momentul în care Federaţia Rusă avea o decenţă în livrarea de echipamente soifisticate către separatişti. Chiar dacă Federaţia Rusă neagă, evidenţa din teren arată că au trecut la o cu totul altă etapă în sprijinirea separatiştilor. Poziţia mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament, cu care să facă faţă atacului Federaţiei Ruse, care nu mai invadează, ci inventează oameni verzi, armament pentru separatişti care nu se ştie de unde vine, inventează orice pentru a destabiliza o ţară vecină cu noi. Statele UE şi NATO trebuei să treacă la faza punerii la dispoziţie a mijloacelor necesare armatei urainene.Voi susţine trecerea la o nouă etapă de sanţiuni: financiare, energetice şi militare“, a spus Traian Băsescu.

Băsescu: Nu s-a produs o invazie în Ucraina, dar Putin vrea o Transnistrie de dimensiuni mai mari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că Federaţia Rusă nu a invadat Ucraina, dar scopul preşedintelui rus Vladimir Putin este de a „crea o Transnistrie de dimensiuni mai mari”.

Băsescu: Nu s-a produs o invazie în Ucraina, dar Putin vrea o Transnistrie de dimensiuni mai mari

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite