UPDATE Eugen Tomac: Traian Băsescu nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Luzurca, a declarat că preşedintele Nicolae Timofti îi va acorda cetăţenia Republicii Moldovei fostului preşedinte Traian Băsescu, aflat zilele acestea într-o vizită privată în Republica Moldova. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, care îl însoţeşte pe Traian Băsescu în vizita sa la Chişinău, a declarat că fostul preşedinte al României nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova.

UPDATE Eugen Tomac, preşedintele PMP, pentru „Adevărul“: Preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Chişinău Vlad Ţurcanu a declarat corespondentului de la Chişnău că pentru acordarea cetăţeniei există o procedură necesară care începe cu depunerea unei cereri din partea fostului preşedinte al României, lucru care nu a fost făcut încă. Vlad Ţurcanu a declarat că răspusul lui Marius Lazurcă a fost înţeles greşit, discuţia pe tema cetăţeniei lui Băsescu fiind la nivel ipotetic. Acest fapt a fost confirmat şi de către secretarul de presă al Ambasadei României la Chişinău, Radu Filip, care a declarat că declaraţiile ambasadorului Lazurcă ”au fost un răspuns ipotetic la o întrebare ipotetică”.

Întrebat de jurnaliştii de la Europa Liberă câtă încărcătură simbolică ar avea această noutate, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, va fi şi deţinătorul cetăţeniei Republicii Moldova, ambasadorul român la Chişinău a declarat: „Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă, şi o vor face fără îndoială mai bine decât mine, două persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, într-adevăr, multă încărcătură simbolică. Întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie. Dacă ar fi să fac un comentariu de cetăţean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred că e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetăţenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimentează încă mai mult raporturile deja foarte solide şi foarte calde dintre noi“, a declarat Marius Luzurca, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu se află astăzi şi mâine la Chişinău, la invitaţia lui Nicolae Timofti. „Pe 2 şi 3 aprilie voi efectua o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Atît în prima zi cît şi în cea de a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală. Cu acest prilej voi vizita biserica de lemn maramureşeană "Sfinţii Martiri Brîncoveni" dăruită de România, Cetatea Soroca şi voi avea o întîlnire cu presa. Cu prilejul vizitei îmi va fi conferit Ordinul "Ştefan cel Mare". Fac precizarea că poziţiile pe care le voi exprima în această vizită privată NU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA “, a ţinut să precizeze Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Înainte cu două luni de încheierea mandatului de preşedinte, Traian Băsescu declara că după alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizită de bun rămas la Chişinău şi va cere autorităţilor de peste Prut cetăţenia. „După alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie prin care îmi voi lua rămas bun, şi voi depune totodată cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, într-un gest simbolic”, a spus Traian Băsescu pentru postul de televiziune Moldova 1.

Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat la 13 martie un decret privind conferirea Ordinului "Ştefan cel Mare", decoraţia militară supremă a R. Moldova, lui Traian Băsescu, pentru sprijinul constant acordat Chişinăului şi pentru contribuţia sa la promovarea securităţii şi democraţiei în regiune.

 Dificultăţi legale

Condiţiile legale privind obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova par însă destul de dificile pentru Traian Băsescu în acest moment, astfel că va fi nevoie de toată bunăvoinţa autorităţilor de la Chişinău, care pot cere o derogare specială.

Conform articolului 17 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova din 2 iunie 2000, cetăţeanul străin poate dobândi cetăţenia Republicii Moldova dacă întruneşte următoarele condiţii: a domiciliat legal cel puţin 10 ani pe teritoriul Republicii Moldova; sau să fie căsătorit cu un cetăţean(ă) al Republicii Moldova de cel puţin 3 ani şi şi a domiciliat aici în ultimii 3 ani; este apatrid sau recunoscut ca fiind refugiat, conform prevederilor legii naţionale, şi domiciliază legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 8 ani; să piardă sau să renunţe la cetăţenia altui stat, cu exepţia cazurilor cînd pierderea sau renunţarea nu este posibilă sau rezonabil cerută; să cunoaşcă şi să respecte prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi să cunoască limba de stat în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială; să aibă surse legale de existenţă.







 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite