Traian Băsescu: „O consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, dezminte informaţiile vehiculate în presă potrivit cărora Parlamentul ar fi trimis Preşedinţiei spre consultare proiectul de modificare a legii privind statului deputaţilor şi al senatorilor. Mai mult, Oprea afirmă că preşedintele nu are „atribuţii legale în acest sens”.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statului deputaţilor şi al senatorilor, şi ar fi surpins ca acest lucru să se întâmple având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”, se arată în comunicatul emis vineri de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Vineri, surse din cadrul Camerei Deputaţilor au declarat pentru Mediafax că proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a fost trimis la Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să îl amendeze.

Imediat după ce informaţia a apărut în presă, liderul liberal Crin Antonescu a declarat că nu înţelege de ce au fost trimise Preşedinţiei şi Parchetului propunerile de modificare ale legii privind statutul parlamentarilor. „Cred că în legătură cu ANI poate să existe o logică, pentru că ANI vizând aspecte prin statutul său ca instituţie (...) ar avea un cuvânt de spus. Ce ar avea de spus şi în ce calitate, preşedintele României sau Parchetul, nu pot să înţeleg şi probabil că lămuririle trebuiesc căutate în altă parte”, a afirmat, vineri, preşedintele PNL.

De aceeaşi părere este şi Puiu Haşotti, care consideră „o gafă politică” trimiterea către Preşedinţie şi Parchet propunerile de modificare. „Preşedinţia, Parchetul, Guvernul şi ANI nu au nicio îndrituire să se pronunţe pe Statutul parlamentarilor. Cei care au trimis modificările la Statut la aceste instituţii au comis o gafă politică, pentru că aceste instituţii nu au nicio cădere să se pronunţe în privinţa Statutului senatorilor şi deputaţilor", a spus Haşotti.

Documentul va intra luni în Comisia Permanentă privind statutul deputaţilor şi senatorilor pentru dezbaterile finale înainte de a fi votată în cadrul şedinţei plenului reunit.

Potrivit unui proiect de modificare prezentat joi de social-democratul Eugen Nicolicea, senatorii şi deputaţii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor şi să ia deciziile privind ridicarea sau nu a imunităţii pe baza acestora.

Potrivit proiectului de statut, solicitarea de arestare, reţinere sau percheziţie a unui parlamentar trebuie însoţită de temeiul legal, motivele concrete, dar şi de probele pe care se bazează.

Documentele trebuie trimise de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte respectivul parlamentar.

Aceleaşi documente sunt solicitate şi în cazul aprobării începerii urmăririi penale a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari.

Ulterior, parlamentarii au retras câteva prevederi care le asigura o „superimunitate”, sub presiunea publică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite