Traian Băsescu: „Cineva trebuie să plătească în instanţă pentru lovitura de stat din 2012“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a taxat, joi seară, la Digi 24, proiectul de revizuire a Constituţiei, a vorbit despre relaţia cu premierul Victor Ponta şi a cerut ca cei care sunt vinovaţi pentru criza politică din vara anului trecut să plătească în faţa instanţei.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

Vom trăi cu ideea că politicienii nu plătesc nici atunci când îşi discreditează ţara, că prin acţiunea lor fac mult rău ţării. Cineva trebuie să plătească în instanţă pentru lovitura de stat din 2012. Populaţia a plătit extrem de greu costurile trecerii prin criză. Investiţiile sunt mai mici, ca urmare a crizei de anul trecut.

Despre recensământ:
Alegerile se fac după evidenţa populaţiei, nu după recensământ. Listele electorale le actualizaează primăriile. Ei au evidenţa certificatelor de naştere, a stării civile, a deceselor. Primăriile şi nimeni altcineva nu actualizează listele elctorale.

Oricât s-ar verifica listele, suntem peste 18 milioane. Abia anul acesta a fost primul an când a început să scadă numărul de electori, dar în listele electorale numărul creştea. Au fost decreţeii care imediat după Revoluţie au tot crescut. Nu e totuna recensământul cu corpul electoral.

Nu contest recensământul. Vom avea consecinţe de pe urma recensământului.Constatăm că avem o creştere mult mai rapidă a populaţiei, se schimbă structura populaţiei, şi viteza va fi tot mai mare. Gândiţi-vă că se va menţine situaţia, şi generaţia care vine să ţină un număr mult mai mare decât pensionari.

Dacă nu se schimbă tendinţa, trebuie să facem ceva să meargă la şcoală copiii rromi. Dacă se va menţine tendinţa, această minoritate trebuie să fie instruită, pentru a lucra eficient, să nu-i mai vedem cerşind.Trebuie făcut ceva. Sunt convins că mâine toate ONG-urile care mănâncă bani vor reacţiona. Trebuie să fim conştienţi de ce ni se întâmplă. În această evoluţie, dacă se menţine trendul, este clar că peste 10-20 de ani vom avea probleme uriaşe să susţinem pensionarii. 

Despre pactul de coabitare cu premierul:

Pactul de coabitare are teme precise, ceea ce nu ne opreşte să ne exprimăm punctele de vedere. Anul trecut pe vremea asta eram în plin puci parlamentar, care nu s-a finalizat, dar anumite instituţii au fost afectate. Cineva trebuie să-şi asume resposnsabilitatea juridică, pentru că românii şi acum plătesc preţul crizei din vara trecută.

România a avut şansa să aibă un grup de oameni politici care au luat ţara în spate şi au trecut-o pe celălalt mal al crizei, au restabilit-o macroeconomic. Nu poţi să ai pretenţia ca un preşedinte să rămână la 50% în situaţii din astea. Nimeni nu poate accepta ca atunci când un preşedinte devine impopular să fie schimbat. Asta nu se acceptă în democraţie.

Sunt multe lucruri care nu-mi plac. Se continuă a se fura prin lege. Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtelul. A fost atât de laş încât a făcut asta prin lege. Acum începe acelaşi lucru. Am făcut un aranjament cu Rompetrolul si în loc să ne dea 580 de milioane de euro, ne dau 200. Eu m-am întâlnit cu preşedintele kazah în urmă cu doi ani şi i-am spus că trebuie să plătească 580 milioane.

Acum a fost premierul şi a anunţat că s-a înţeles pentru 200. A fost o negociere. Rompetrol trebuia să plătească statului român 500 milioane de dolari, atunci când a fost cumpărat de Patriciu. Acesta a vândut compania kazahilor, dar datoria a rămas. Acum, Guvernul a negociat cu kazahii şi s-au înţeles pentru 200 de milioane.

Furtul cu legislaţia a făcut arc peste timp şi a venit de la Guvernul Năstase la Guvernul Ponta. Sunt lucruri pe care nu pot să le tolerez, nu fac parte din acordul de coabitare.

Despre vizita premierului Vctor Ponta în Asia:

Turneul catastrofal din Asia este un lucru care ar trebui să mă supere. În China ai cerut să vină să-ţi construiască reactoare. Câtâ minte trebuie să-ţi lipsească ca să înţelegi că avem tehnologii diferite.

Victor Ponta a plecat fără să aibă mandat, deşi Curtea s-a pronunţat în acest sens. Nici Titus Corlăţean nu m-a consultat. O vizită de prim-ministru sau preşedinte se pregăteşte din timp.  Ar fi fost aproape o jignire ca Ponta să nu fie primit şi de preşedinte. Ponta şi-a luat Oltchimul în traistă şi a spus că acoperă eşecul Nabucco.

Te duci în Kazahstan şi le spui că le-ai tăiat 300 de milioane de dolari din datorii, nu ne mai înţelege nimeni. Să te duci în Kazahstan după ce te-ai dus în Azerbaidjan, e ca şi cum te-ai duce de la Tokio la Beijing.

Despre revizuirea Constituţiei:

Ar fi un dezastru dacă această Constituţie ar deveni o realitate, sunt convins că românii n-o vor vota. Parlamentul se proclamă a fi putere supremă în stat. Unde mai este separaţia puterilor în stat?

Gaşca este formată din cei care au lucrat acolo. Nici măcar nu mă refer la Crin Antonescu, el pare destul de naiv. Nu critic Curtea Constituţională (CCR), dar nu înţeleg termenul de un an. Nu are niciun Dumnezeu. Este greşit fixat termenul de un an. Termenul trebuia să fie un an de la referendum. Domnii din gaşcă vor aştepta să treacă un an, apoi vor trece Constituţia cu 30%.

S-ar putea să aibă referedum pentru Parlamrnt unicameral în acceaşi zi cu alegerile prezidenţiale, dacă ei vor să modifice Constituţia atunci. Am declanşat procedura pentru un referendum numai pentru a crea un obstacol în plus care să împiedice o Constituţie care nu respectă referendumul din 2009.

Erorile făcute în proiectul de revizuire nu vor scăpa neobservate de Comisia Europeană. Am convingerea că vom avea nişte obiecţii în raportul MCV.  Nu cred că era nevoie ca Biserica Ortodoxă sau Casa regală să intre în Constituţie. Este un exces. A venit de dragul de a mai găsi suţinere pentru Constituţie.

Despre eşecul Nabucco:

A fost un proiect al UE, care s-a înclinat în faţa a două mari companieii non-UE. Cuvântul cel mai greu l-a avut cel mai mare operator al zăcământului, BritishPetrolium. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decât tranzitul pe Nabucco. Zăcământul Şah Deniz 2 este mult mai puţin bogat decât s-a estimat iniţial.

Am ştiut că a picat Nabucco chiar când a picat. Nimeni nu a renunţat la bătălie înainte. România a fost interesată de Nabucco pentru că ar fi putut să construiască o infrastructură mult mai scurtă. România ar fi putut exploata gaze din Marea Neagră mult mai repede decât din Nabucco. Din 2018, România va putea să exporte gaze din Marea Neagră, iar pentru cosmul de şist va folosi gaze de şist, pentru că sunt mai ieftine.

Nu am încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine. România nu a avut probleme cu aprovizionarea de gaze ruseşti. Niciodată Moscova nu va respinge o solicitare de gaze din România. Deja avem companii care importă direct de la Gazprom. Moscova cu certitudine ne va da gaz.

Despre vizita şefilor spionajului rus şi american în România:

Cei doi nu s-au întâlnit. Sigur că au ştiut unul de celălalt. Avem nevoie de ruşi, iar ei au nevoie de noi. dacă nu cooperăm, vom pierde vieţi din cauza terorismului. Criminalitatea cibernetică, trasfrontalieră sunt lucruri care ne afectează şi pe noi şi pe ruşi. Trebuie să cooperăm pentru a ne proteja cetăţenii.

Despre întâlnirea dintre premierul Victor Ponta şi cancelarul Germaniei:

Victor Ponta şi Angela Mekel au avut o discuţie bună. Ştiam tot, şi agenda cancelarului o ştiam. Ne corelăm poziţiile prin consilieri. Subiectele de discuţii le-am ştiut. 

Pentru România e foarte important ca premierul să poată discuta cu toate statele UE. A fost un câştig pentru România faptul că premierul s-a dus la Berlin, după relaţiile reci din 2012.

Despre scandalul de la bacalaureat:
A fost la nivel prea înalt. Când ajungi la directorul şcolii, e rău. Este extrem de rar, dacă nu unic să se ajungă la acest nivel. Este greu de apreciat cât de răspândit este fenomenul. Asta cu banii daţi la profesoară, şi nu cafea, asta nu o mai ştiam. Nu justifică luatul de bani, poate să bei cafeaua din fondul clasei, este un lucru, dar să primeşti 100 de lei în mână ca să-l laşi să copieze...

Despre declaraţia lui Ponta conform căreia Băsescu s-ar pregăti pentru păostul de premier:

Nu am nevoie să mă pregătesc pentru funcţia de prim-ministru, sunt pregătit. El ştie că sunt mai bun decât el ca prim-ministru. Nu am nevoie de pregătire. Sunt mai bun decât el. Este o realitate. Aş vrea să treacă de stadiul de contestator. Eu i-aş spune: " vezi că a început să crească şomajul, că fondurile de la UE vin din facturile de pe timpul lui Boc". Nu-mi plac miniştrii contestatori.

Despre accidentul din Muntenegru:

Mobilizarea instituţiilor, bună, comunicarea, catastrofală.  Eu la 19.00 fără 5 minute ştiam. Nu cred că premierul nu a ştiut, dar nu a înţeles gravitatea. Statul român are capacitatea să-şi repatrieze cetăţeni accidentaţi, dar comunicarea a fost catastrofală. Arafat, când a văzut că premierul joacă baschet, şi-a făcut treaba.







 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite