Topul partidelor cu candidaţi penali pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ALDE, PMP şi PSD sunt partidele care au ignorat apelul preşedintelui Klaus Iohannis de a pune pe listele lor persoane fără probleme penale sau traseişti şi şi-au alcătuit lista din oameni care într-o mare proporţie sunt „pătaţi“, arată un raport al mişcării civice Iniţiativa România.

Mişcarea civică Iniţiativa România a realizat o amplă analiză a candidaţilor cu probleme de integritate care ar putea intra în Parlament. Din aceasta a reieşit faptul că cel puţin trei partide vor avea cam 50% deputaţi şi senatori cu pete în CV. „Pentru fiecare dintre candidaţi s-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (e.g. iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor) şi traseismul politic“, arată Iniţiativa România.

Tăriceanu dă tonul în ALDE

Partidele fruntaţe în această statistică au fost ALDE, PMP şi PSD. Potrivit statisticii, 72 de candidaţi dintre cei 101 candidaţi eligibili (adică 71,3%) ai ALDE sunt în cel puţin una dintre următoarele situaţii: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acţiuni sau declaraţii împotriva statului de drept sau alte fapte grave.

De altfel, un prim reprezentant al ALDE care are probleme de integritate e chiar Tăriceanu. Copreşedintele ALDE va candida pentru un nou mandat de senator în Bucureşti, deşi este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în Dosarul Băneasa. De asemenea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton candidează pentru un nou mandat de parlamentar pe lista de Sibiu, acesta fiind chiar liderul organizaţiei judeţene. Ariton e trimis în jduecată în dosarul Gala Bute, la pachet cu Elena Udrea.

12 zile mai sunt până la parlamentare

Tudor Pendiuc, primar al Piteştiului din 1990 până în primăvara acestui an, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, va candida din partea ALDE pentru un mandat de senator la alegerile parlamentare din decembrie. Pendiuc deschide lista de candidaţi pentru Senat.

Salvat de DIICOT, Vosganian candidează la Iaşi

Varujan Vosganian, politician pe care colegii l-au salvat până acum de două ori de încuviinţarea urmăririi penale, candidează pentru un mandat de deputat la Iaşi. Vosganian deschide lista de Camera Deputaţilor, poziţie din care acesta ar fi sigur ca mai prinde un mandat în parlament. Vosganian a fost acuzat de DIICOT că, în perioada în care a fost ministru al economiei, l-a favorizat, alături de Adriean Videanu, pe omul de afaceri Ioan Niculae să cumpere pentru firma sa, Interagro, gaz ieftin de la Romgaz. 

Noul Băsescu e anti-Justiţie

Nici PMP nu stă „rău“ la procentul candidaţilor cu probleme de integritate sau traseişti. 65 de candidaţi dintre cei 96 de candidaţi eligibili (adică 67,7%) ai PMP fie au probleme penale, sunt incompatibili, în conflict de interese sau au schimbat două sau mai multe partide.  Lista e deschisă chiar de liderul PMP, Traian Băsescu, urmărit penal pentru spălare de bani în cazul vânzării unei suprafeţe de teren omului de afaceri Costel Căşuneanu.

Tot în această listă de candidaţi pătaţi este şi cel care deschide lista PMP la Giurgiu, Dan Andronic. Acesta este trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

PSD

Top trei al partidelor cu posibili parlamentari „pătaţi“ e completat de PSD care are 115 candidaţi dintre cei 220 de candidaţi eligibili cu diferite probleme de integritate. Fostul premier Victor Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaţilor, chiar dacă fostul şef al Guvernului a fost pus control judiciar în perioada septembrie-noiembrie, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani. Social-democraţii au încălcat Codul de Etică al PSD care  prevede că membrii de partid puşi sub control judiciar nu vor beneficia de susţinere pentru ocuparea unor funcţii.

Actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, va deschide lista de Camera Deputaţilor de la Teleorman. „Dacă organizaţia din Teleorman mă propune, mă gândesc serios să mă aprob”, spunea Dragnea, politician condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării Referendumului din 2012.

Binom penal de Oltenia

Social-democraţii mizează în judeţul Dolj pe notorietatea Liei Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, cea care deschide lista PSD la Camera Deputaţilor. Vasilescu este acuzată de DNA de luare de mită şi de spălare de bani. „Vreau să rămân primar. Aceasta este intenţia mea în proporţie de 99% şi voi pleca doar dacă din acea postură pot să ajut mai mult oraşul Craiova. Trebuie să luptăm în această campanie electorală pentru a obţine un scor mai mare decât am avut la alegerile locale pentru că ştim foarte bine că dacă există un Guvern politic şi este al PSD, se va uita altfel către această zonă, faţă de ceea ce s-a întâmplat pe guvernarea actuală“, afirmă Vasilescu. Pentru un scor mai bun, primarul Craiovei l-a atras pe lista pentru Senat, pe locul doi, pe Radu Preda administrator public al Craiovei, acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani în acelaşi dosar.

„Baronii“, la Senat

Fostul preşedinte al CJ Olt Paul Stănescu  va deschide lista de Senat a PSD Olt, deşi este acuzat de finanţarea ilegală a echipei de fotbal F.C. Olt Slatina. Pe listele PSD se află şi fratele său, dar la Camera Deputaţilor, fiind pe locul al treilea, poziţie văzută însă ca eligibilă. De asemenea, alţi doi baroni locali cercetaţi pentru fapte de corupţie şi care candidează la Senat sunt fostul primar de Târgu-Jiu Florin Cârciumaru şi actualul şef al CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

PNL şi USR, decente, dar nu imaculate

Liberalii au respectat în mare parte codul de etică al partidului şi au tăiat de pe lista de candidaţi grei ai partidului ca Vasile Blaga, Dan Motreanu şi Ludovic Orban. Totuşi, liberalul Verginel Gireadă candidează pentru un loc de deputat în Botoşani, după ce, în 2012, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu supendare pentru abuz în serviciu. Şi Victor Paul Dobre va candida la Galaţi, deşi Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală în Dosarul Referendumul, cel în care a fost condamnat cu suspendare preşedintele PSD Liviu Dragnea. 73 de candidaţi dintre cei 188 de candidaţi eligibili ai PNL sunt vizaţi de ancheta realizată de Iniţiativa România.

Nici USR nu este curată ca lacrima, deşi e antisitem. Totuşi, diferenţa dintre partidul lui Nicuşor Dan şi restul partidelor tradiţionale e considerabilă. Doar 11 candidaţi dintre cei 104 eligibili au picat grila de integritate. Cel mai notoriu caz este Oana Bâzgan, candidat USR la Camera Deputaţilor în Bucureşti. Bâzgan a fost acuzată la Antena 3 că este şi administrator al unor companii, deşi se află în campanie electorală. Este membru în trei Consilii de Administraţie: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), SALROM şi Daewoo-Mangalia Heavy Industries, funcţii care îi aduc venituri lunare de circa 7.000 de lei. Contactată de HotNews.ro, Oana Bâzgan a spus că s-a gândit să-şi dea demisia, „pentru că ştiam că vor fi discuţii“, însă nu a făcut acest lucru pentru că ar mai fi probleme de rezolvat în cadrul acestor companii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite