TNL: Conducerea ţării este preocupată de propria soartă, nu de viitorul României. Coaliţia majoritară este preocupată de subordonarea integrală a instituţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş, preşdintele TNL
Mara Mareş, preşdintele TNL

La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Tineretul Naţional Liberal a adoptat o rezoluţie care atrage atenţia asupra faptului că România s-a îndepărtat de la principiile şi idealurile fondatorilor săi, iar conducerea ţării este mai degrabă preocupată de propria soartă, nu de viitorul României. TNL se va opune, prin toate mijloacele, tendinţelor autoritariste şi încercărilor de folosire a instituţiilor pentru evitarea aplicării legii

Redăm integral mesajul TNL:

În contextul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Tineretul Naţional Liberal invită toţi cetăţenii români şi toate autorităţile publice la un exerciţiu de rememorare şi reflecţie. Recursul la istorie reprezintă un bun prilej pentru a înţelege mersul general al statului şi al societăţii, de a găsi resorturile potrivite pentru îndreptarea nedreptăţilor prezente şi, nu în ultimul rând, pentru a distinge între bine şi rău. Este credinţa noastră că putem depăşi incertitudinea, greutăţile şi divizarea dacă folosim drept busolă propria noastră istorie şi continuitate.

În 1859, Alexandru Ioan Cuza şi-a autoimpus să respecte Constituţia, să modernizeze ţara şi societatea, şi să exercite autoritatea de stat cu resprect faţă de unitatea şi patriotismul românilor. Promisiunea sa faţă de cetăţeni a fost ca devotamentul faţă de patrie, libertăţile publice, respectarea legilor pentru toţi şi în toate, pacea, dreptatea şi adevărul să fie virtuţile pe baza cărora noile organe de conducere să-şi formuleze politicile, să-şi fundamenteze deciziile şi să fructifice, în beneficiul tuturor, oportunităţile oferite de noua epocă în care românii şi România păşiseră.

Astăzi, România pare că s-a îndepărtat de la principiile şi idealurile fondatorilor săi. Conducerea politică a statului este preocupată de propria-i soartă, şi nu de soarta ţării. Coaliţia majoritară este preocupată de subordonarea integrală a instituţiilor statului, şi nu de modernizarea şi deschiderea lor către cetăţeni. Funcţia publică executivă nu mai este exercitată cu onoare şi sârguinţă, ci a devenit un refugiu al celor ce servesc intereselor unui singur om. Interacţiunea dintre stat, pe de o parte, şi cetăţeni şi mediul de afaceri, pe de altă parte, este astăzi mai neprietenoasă ca niciodată.

Având în vedere această stare de fapt, Tineretul Naţional Liberal transmite coaliţiei majoritare următorul mesaj: nimeni nu este mai presus de ţară şi de legile sale; nimeni, de unul singur, nu deţine adevărul absolut şi nimeni, în nici o circumstanţă, nu-şi poate permite să sacrifice viitorul poporului român pentru a-şi rezolva problemele personale.

Avem credinţa că poporul român înţelege miza luptelor prezente şi promitem astăzi tuturor cetăţenilor că Tineretul Naţional Liberal va lupta pentru aducerea României în rândurile naţiunilor civilizate şi că se va opune, prin toate mijloacele, tendinţelor autoritariste, tentativelor de limitare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi oricăror demersuri de folosire a instituţiilor statului pentru evitarea aplicării legii în cazuri particulare.

Înţelegem să nu renunţăm la principiile şi idealurile fondatorilor, să nu cădem pradă dezbinării şi să nu ne uităm identitatea şi originile. Pentru că viitorul României, casa noastră comună, se construieşte pas cu pas, prin noi înşine!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite