Titus Corlăţean îi ia apărarea lui Martin Schulz în disputa cu Traian Băsescu: „Preşedintele nu respectă neutralitatea politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a afirmat, vineri, prin intermediul unui comunicat al Ministerului de Externe, că preşedintele Traian Băsescu încalcă flagrant prevederile constituţionale privind neutralitatea politică prin declaratiile de susţinere a unui partid în alegerile europarlamentare.

„Preşedintele încalcă flagrant prevederea constituţională privind neutralitatea politică. Prin declaraţiile sale şi, în special, prin modul în care impune electoratului propria opţiune politică în alegerile europarlamentare, preşedintele devine participant activ la lupta politică, dovedind că nu este decât exponentul propriului grup de interese politice. Declanşând prin conferinţa sa de presă campania electorală înainte de termenul legal, preşedintele ne transmite, cu dispreţ, că se află mai presus de lege”, declară Titus Corlăţean într-un comunicat cu antetul Ministerului de Externe al României.

Şeful diplomaţiei române afirmă că Traian Băsescu încearcă să manipuleze opinia publică din România asemenea unui „comisar sovietic”.

„Preşedintele doreşte să impună nu o agendă a dezbaterii politice – ceea ce în ultimă instanţă poate fi eventual înţeles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale opţiuni şi răspunsuri, dorind astfel să manipuleze opinia alegatorilor şi să creeze falsa impresie că în România este singurul care are răspunsuri şi că doar partizanii săi sunt vizionari şi dedicaţi interesului naţional”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul de Externe al României afirmă totodată că preşedintele statului exprimă puncte de vedere false cu privire la poziţia unor entităţi politice europene faţă de criza ucraineană.

„Preşedintele, ca de fiecare dată în ieşirile sale publice, minte sau manipulează adevăruri în funcţie de propriul său interes. Este total fals ce afirmă cu privire la poziţia Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situaţia din Ucraina şi în ceea ce priveşte Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut înscris în tabelul său de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezoluţie al Parlamentului European vizând confirmarea parcursului european al Republicii Moldova şi a votat în consecinţă pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorită implicării directe a delegaţiei europarlamentare române social democrate”, afirmă ministrul de Externe al României.

Titus Corlăţean menţionează că Traian Băsescu nu poate fi un preşedinte imparţial nici în lupta politică internă, însă nici în cea europeană. Potrivit ministrului de Externe, şeful statului aduce deservicii României prin atacurile lansate la adresa lui Matin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

„Prin astfel de minciuni nu numai că nu ajuta România şi Republica Moldova, ci face deservicii ţării şi construcţiei europene. Atacul la domnul Schulz este o mistificare neruşinată. A induce public ideea că Socialişti europeni şi Germania tratează anexarea Crimei ca un fapt împlinit este o dovadă că nu are niciun respect pentru adevăr şi că este gata să-şi terfelească partenerii occidentali, care ani de zile i-au dat credit, pentru interesele sale partizane”, a mai spus Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române, apropiat de Partidul Socialiştilor Europeni (PES), consideră că afirmaţia lui Traian Băsescu conform căreia alegerea socialiştilor ar oferi un câştiga de cauza candidaturii lui Schulz la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, oferind astfel o forţă „inacceptabilă” Germaniei este de natură să afecteze relaţiile României cu blocul comunitar.

Traian Băsescu, apropiat Partidului Popular European (PPE), a declarat, vineri, că alegerile europarlamentare din 25 mai vor prefigura viitorul lider al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care „anexarea peninsulei Crimeea este un fapt împlinit”, sau popularul Jean-Claude Juncker.

„Pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt împlinit şi asta e, şi trebuie să fim liniştiţi. Probabil o asemenea abordare ar avea şi dacă se întâmplă şi alte evoluţii negative, în defavoarea României”, a spus vineri Traian Băsescu.

În acelaşi context, preşedintele României a menţionat că o posibilă victorie a lui Martin Schulz ar crea o forţă incredibilă Germaniei în Europa.

„Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm şi la dimenziunile ţărilor, nu cumva riscăm să creăm o forţă incredibilă unui singur stat care, oricum, este extrem de influent prin crearea condiţiilor ca domnul Schultz să devină preşedinte al Comisiei Europene?”, a mai spus şeful statului.


Citeşte şi:

Adevărul Live, sâmbătă, ora 16.00: Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, răspunde în direct atacurilor lansate de Traian Băsescu

Debutată de câteva ore, campania pentru alegerile parlamentare readuce în prim-plan marile teme europene, precum criza identitară a Uniunii Europene, situaţia economiilor încă afectate de recesiunea din ultimii ani, dar şi războiul ce bate la porţile estice ale Europei. adevarul.ro prezintă sâmbătă, 26 aprilie, ora 16.00, o ediţie specială cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în direct din studioul Adevărul Live din Bucureşti.

Start în campania pentru europarlamentare. Ce interdicţii au candidaţii în următoarele 30 de zile

Vineri, la ora 24.00, a început oficial campania pentru alegerile europarlamentare. Pe parcursul celor 30 de zile, 14 partide, o alianţă electorală şi 8 candidaţi independeţi se vor lupăta pentru cele 32 de locuri rezervate României în Parlamentul European. Ce au voie să facă candidaţii şi ce le este interzis în timpul campaneie celor care se luptă pentru fotoliul, dar mai ales pentru salariul european?

PNL dă startul campaniei pentru europarlamentare. Crin Antonescu: Nu poţi să fii stat european fără a prospera

Preşedintele PNL Crin Antonescu şi europarlamentarii Adina Vălean şi Renate Weber au lansat, în prima zi a campaniei pentru euroalegeri, un manifest al formaţiunii, în care au schiţat principalele direcţii de acţiune ale partidului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite