„Tezaurul“ lui Vâlcov: cum arată banii primiţi ca şpagă de consilierul lui Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Valcov    FOTO:  Inquam Photos
Darius Valcov    FOTO:  Inquam Photos

O imagine din 23 aprilie 2015, cu banii obţinuţi ca mită de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dănicilă, găsiţi de procurori, a fost publicată într-o investigaţie realizată de „Libertatea”. Se pare că ceea ce l-a dat de gol pe Vâlcov a fost un paşaport expirat, găsit de procurori într-unul dintre locurile în care îşi ţinea averea.

În 2015, procurorii au descoperit într-un seif o importantă sumă de bani. În urma percheziţiilor realizate, aceştia au descoperit că actualul consilier al premierului, Darius Vâlcov, îşi ţinea averea formată din bani cash, tablouri şi lingouri de aur, împărţită în diverse locuri, printre care şi case ale prietenilor. 

Deşi Vâlcov a negat de-a lungul timpului că tablourile sau banii descoperiţi ar fi ai săi, în urma percheziţiilor în casa unei prietene la care ţinea o parte din avere, a fost descoperit un paşaport expirat pe numele său, arată o investigaţie realizată de ziarul „Libertatea”. 

În 2013, Darius Vâlcov călca pragul mai multor galerii de artă din Paris, de unde cumpăra obiecte de valoare mică şi medie, suma totală cheltuită de senatorul de Olt între luna martie şi mai a acelui an, fiind de jumătate de milion de euro, scriu jurnaliştii „Libertatea”. 

Doi ani mai târziu, pe 20 martie 2015, Daniel Bărbulescu, deputat PSD, preda Poliţiei un seif, spunând: „E al lui Darius Vâlcov. Ne-a pus să îl mutăm dintr-un loc în altul”. La deschiderea seifului, procurorii DNA consemnau că în el se află 90.000 de dolari, 1.323.850 de lei, 3 lingouri de aur (3 kilograme), precum şi trei tablouri inscripţionate Aurel Acasandrei, Jean Cocteau şi Renoir.  

Întrebat dacă a primit mită, Vâlcov a răspuns că nu, picând la această întrebare, la detectorul de minciuni. „Sumele de bani, lingourile de aur şi tablourile au fost fotografiate în prezenţa aceloraşi persoane şi sunt prezentate în planşa fotografică din data de 23.03.2015, aflată în dosarul de urmărire penală. Darius Vâlcov a picat întrebarea cu mita la detectorul de minciuni”, mai arată articolul din aceeaşi publicaţie. 

w

Vâlcov, cu lacrima în colţul ochiului: „Eu mi le asum pe toate” 

Au fost publicate, de asemenea, stenograme cu discuţiile dintre alte persoane implicate în dosar, printre care cei angajaţi să administreze firmele controlate de consilier, folosite ca paravane. Într-una dintre ele, Timofte Petre Bogdan îi povesteşte lui Mocanu Marian Alexandru, cum circulau banii lui Vâlcov prin ţară. Concluzia: „A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u, milioane, a?“

O altă stenogramă arrată că Vâlcov ar fi spus la o întâlnire în cimitir cu unul dintre oamenii săi că îşi asumă ce face: „cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă... «Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe nici unu aşa»”.

Valorile descoperite nu apar în declaraţiile de avere ale fostului primar al Slatinei, care a încercat să explice că ar fi dar primit la nuntă cu Lavinia Şandru. La proces, Vâlcov şi-a chemat tatăl ca martor, acesta declarând că el i-a oferit valorile pentru a le pune în seif. 

„De asemenea, a declarat că cele trei lingouri din aur, găsite cu acelaşi prilej în seif, îi aparţin, le-a achiziţionat câte unul pentru fiecare dintre nepoţii săi, dar nu le-a dat acestora întrucât cel de-al treilea nepot nu se născuse”.

Pe 8 februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare, judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Elena Cîrnaru şi Maricela Cobzariu condamnându-l, în primă instanţă, în unanimitate, pe actualul consilier al premierului Dăncilă la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia (pedepsele au fost contopite, adăugându-se un spor la cea mai mare pedeapsă, rezultând astfel o condamnare la 8 ani de închisoare).

Darius Vâlcov (42 de ani)  a contestat condamnarea  primită pentru mai multe fapte de corupţie. Primul termen a fost stabilit pe data de 16 aprilie. Apelul ar urma să fie soluţionat de Completul 3 Penal- 2019, format din magistraţii: Luciana Mera, Lavinia Lefterache, Ioana Bogdan, Ana Hermina Iancu şi Marius Foitos, conform Ziare.com. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite