Tensiuni în PNL. Subiectul preşedinţiei unice îi divizează pe liberali. „În politică, înfrângerile se plătesc, fie că eşti vinovat sau nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu (centru) e marele pierzător al acestor locale. După scorul slab obţinut, acesta nu mai e văzut de Alina Gorghiu posibil premier din partea PNL. FOTO Arhivă Adevărul
Cătălin Predoiu (centru) e marele pierzător al acestor locale. După scorul slab obţinut, acesta nu mai e văzut de Alina Gorghiu posibil premier din partea PNL. FOTO Arhivă Adevărul

Conducerea unică a PNL e o temă susţinută în spaţiul public de ambele părţi din partid, atât de oamenii vechi din formaţiune, precum şi de cei din fostul PDL, fiecare din aceste părţi dorind atât conducerea, dar şi cât mai multe locuri pe listele pentru parlamentare.

Iniţiativa numirii până la scrutinul din toamnă a unui preşedinte unic al PNL i-a aparţinut lui Ilie Bolojan, secretarul general al PNL, în cadrul unei declaraţii pentru Agerpres „În perioadă următoare toate structurile, inclusiv cele naţionale, probabil şi de femei şi de tineret, vor avea preşedinţi unici. Cred că la nivel naţional o formă de preşedinţie unică pe care am putea-o stabili în perioadă următoare până la alegerile parlamentare ar fi un semnal de acţiune unitară a PNL-ului şi de încheiere practic a fuziunii dintre cele două partide. Formulă asta de copreşedinţie, care orice s-ar spune nu s-a dovedit că performează din punct de vedere politic şi a menţinut mulţi oameni cu privirea întoarsă către fostele partide de unde au provenit. Asta este un mare câştig, preşedinţia unică“, a declarat Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Surse politice susţin că această ieşire a lui Bolojan şi lansarea pe piaţă a subiectului preşedinţiei unice ar fi fost sugerată de Vasile Blaga, politician care a reuşit luni să impună un din persoanele sale apropiate, Adriana Săftoiu, echipa restrânsă de conducere a organizaţiei PNL Bucureşti. În aceeaşi zi, Săftoiu a fost numită nu doar prim-vicepreşedinte coordonator pentru PNL Bucureşti, dar şi purtător de cuvânt al partidului, în locul deputatului Ionuţ Stroe.

Scoaterea din schemă a lui Predoiu

Mişcările venite din partea fostului PDL i-au nemulţumit pe vechii liberali. „Gorghiu nu a primit prea bine la început mesajele acestea. A vorbit că e nevoie de analize, sondaje şi după o perioadă să se discute concret de şefia unică. Apoi, a trecut la atac. A anunţat că vrea să candideze şi l-a scos din schemă şi pe Cătălin Predoiu. Din premierul din umbră a ajuns omul care tras în jos PNL la alegeri. Nu a procedat deloc frumos la faza cu Predoiu. A uitat că şi ea a susţinut varianta Marian Munteanu“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Mai exact, în cadrul unui interviu publicat joi de DCNews, Gorghiu a declarat cu subiect şi predicat că vrea să candideze pentru şefia unică, iar pe Predoiu l-a scos din lista de potenţiali lideri la Palatul Victoria după alegerile din toamnă. Cu toata prietenia mea pentru Cătălin Predoiu, eşecul de la alegerile locale, care este al partidului, nu-l mai califică pentru această poziţie. Suntem un partid pragmatic. Nu elimin niciun nume, dar calculele pragmatice arată că nu Cătălin Predoiu va fi această persoană”, a spus Gorghiu în interviul pentru DCNews.

Vinovăţia de la locale

Purtătorul de cuvânt al lui Predoiu în campania de la locale, deputatul Cezar Preda, a fost rezervat în declaraţiile pe această temă. „Eu nu am ce să comentez la afirmaţiile copreşedintelui partidului. E în cea mai măsură să responsabilizeze pe cineva. Cătălin Predoiu a fost un candidat care şi-a asumat o candidatură foarte grea şi în ultimul moment. În general, în politică, înfrângerile se plătesc, indiferent că eşti vinovat sau nu“, a declarat acesta pentru „Adevărul“.

Mai mult, acesta a lăsat de înţeles că poate la nivelul conducerii se pregăteşte o propunere concretă de premier. „Eu îl consider pe Predoiu un coleg bun, un coleg care a muncit, dar e clar că analizele care se fac la nivelul preşedinţiei unui partid depăşesc posibilele analize făcute de eşaloanele doi şi trei din care fac şi eu parte. Cred că doamna preşedinte a spus clar şi răspicat. Nu mai e nevoia de comentarii colaterale. Fiecare, la un moment dat, se supune decizie partidului“, a completat acesta.  

Pe de altă parte, celălalt copreşedinte, Vasile Blaga, a fostmai ponderat în declaraţii faţă de Gorghiu şi a îndemnat la calm. Un calm în care, potrivit unor surse politice, s-ar afla o strategie a acestuia de maximiza şansele foştilor săi colegi din PDL. Acesta a evitat să atace vechi liberali şi a cerut ca discuţiile să fie centrate pe pregătirea următoarelor alegeri. „Obligaţia noastră este să pregătim partidul pentru alegerile parlamentare. Vom găsi împreună cea mai bună variantă. Care va fi, nu ştiu, o discutăm în interiorul partidului”, a spus Blaga, pentru news.ro,

Cine l-a scos pe Iohannis preşedinte

Surse politice susţin din fostul PDL că pentru aripa Blaga va avea în vedere în următoarele două luni să pună pe listele unde au lideri locali puternici, oameni din vechiul partid. Unul din motive e nemulţumirea modului în care diferite persoane din aripa Gorghiu îi tratează pe cei care în trecut au lucrat cu Traian Băsescu, însă pe lângă acest lucru ar fi şi ideile celor din anturajul copreşedintelui liberal că mai mulţi parlamentari au fost din fostul PNL, în momentul în care s-a făcut fuziunea, şi ei au dus greul în partid. Acest din urmă lucru i-a deranjat destul de mult pe foştii PDL-işti. „Au uitat cât am tras noi să-l scoatem Iohannis. Dacă nu aveam noi structurile, mai ales în Ardeal, degeaba mai ieşea Diaspora“, a conchis un liberal.    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite