Tata-socru, mătrăşit din PSD. Cine se pregăteşte să-i ia locul în fruntea senatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Sârbu va fi schimbat din funcţia de lider al senatorilor PSD, după ce ginerele său, Victor Ponta, a pierdut şefia partidului în faţa lui Liviu Dragnea. Sârbu va primi, totuşi, un post bine plătit, la stat

Meciul din PSD dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta face şi victime colaterale. Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, este foarte aproape de a-şi pierde funcţia de lider al senatorilor PSD. Decizia nu are legătură neapărat cu activitatea lui Sârbu ca lider de grup, ci reprezintă mai degrabă un nou mesaj pe care Liviu Dragnea îl dă partidului. Acela că, pe zi ce trece, influenţa lui Victor Ponta scade în PSD. Şi ce alt exemplu putea fi mai elocvent decât faptul că socrul său este trecut pe linie moartă?

Decizia oficială se va lua duminică, ziua în care Liviu Dragnea a convocat şedinţa grupurilor parlamentare. Potrivit unor surse din partid, Ilie Sârbu îşi va anunţa retragerea din funcţie înainte ca partidul să voteze înlocuirea sa, pentru a nu părea învins direct de Dragnea, omul cu care se află la cuţite. Ilie Sârbu a fost printre cei care s-au opus vădit candidaturii lui Dragnea pentru funcţia de preşedinte interimar al partidului. „Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei Plumb.

Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcţie. Dacă mergem după statut, şi eu sunt important că am fost socrul preşedintelui“, spunea Ilie Sârbu, cu trimitere la faptul că Liviu Dragnea a rămas fără funcţie oficială în partid după ce a fost condamnat cu suspendare în dosarul „Referendumul“. Imediat după această declaraţie, Dragnea a învins-o pe Rovana Plumb pentru şefia interimară a PSD, iar acum se pregăteşte să-l mătrăşească pe Ilie Sârbu din partid.

Unde merge Sârbu
Ilie Sârbu va primi totuşi un post călduţ plătit tot din bani publici. Potrivit unor surse din partid, socrul premierului ar viza un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi, acolo unde preşedinte este Nicolae Văcăroiu, fostul său coleg de partid. Totuşi, ce-l recomandă pe Ilie Sârbu pentru a ocupa o funcţie la Curtea de Conturi, în condiţiile în care nu are studii economice, ci teologice? „Pe domnul Ilie Sârbu îl recomandă experienţa dumnealui în viaţa economică şi politică. Este om echilibrat şi stăpânit. Ştiţi şi dumneavoastră că la organele de control trebuie să ai multă stăpânire, pe care domnia sa a probat-o“, a comentat deputatul PSD Petre Daea. O eventuală numire a lui Sârbu la Curtea de Conturi ar însemna plecarea sa şi din partid, nu numai din funcţia de lider de grup.

Cine se încălzeşte
Cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Ilie Sârbu le are senatorul Mihai Fifor, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie. Fifor a fost propus şi pentru postul de ministru al Transporturilor, în locul demisionarului Ioan Rus, însă nominalizarea sa a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, în iulie. Printre numele vehiculate în PSD se mai numără Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, şi Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al partidului. Şerban Nicolae ţinteşte şi el fotoliul lui Sârbu, însă are şanse mici din cauza deselor mesaje anti-Justiţie, iar numirea sa ar afecta PSD la nivel de imagine. 

Procedura
La începutul sesiunii parlamentare ordinare, fiecare grup parlamentar îşi alege liderul, viceliderii şi secretarii, dar şi reprezentanţii în Biroul Permanent al fiecărei Camere. Singurii care sunt aleşi pentru un mandat de patru ani sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite