Tăriceanu, întrebat dacă preşedintele va amâna intenţionat luarea unei decizii în privinţa lui Kovesi: Nu cred că va juca pe această coardă subţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/George Calin
FOTO Inquam Photos/George Calin

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune, întrebat dacă şeful statului va amâna intenţionat luarea unei decizii în ceea ce priveşte revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu crede că "va juca pe această coardă subţire", pentru că preşedintele ţării este garantul respectării Constituţiei, iar în această calitate trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

"Nu cred că preşedintele va juca pe această coardă subţire, pentru că preşedintele are un rol extrem de important constituţional. El este, conform Constituţiei, garantul respectării Constituţiei. Şi garantul respectării Constituţiei nu se poate juca cu deciziile Curţii Constituţionale", a declarat Tăriceanu vineri seară, la Digi24.

Preşedintele Senatului a subliniat că este mai puternică Constituţia decât opţiunile politice ale şefului statului.

"Omul politic care este preşedintele trebuie să se gândească că până la urmă, Constituţia este mai puternică în anumite situaţii decât opţiunile sale politice. (...) Într-un stat de drept, deciziile Curţii Constituţionale nu sunt opţionale", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă Klaus Iohannis ar trebui suspendat, liderul ALDE a spus că nu vrea să intre în "acest teren al speculaţiilor" şi ar trebui aşteptată motivarea CCR. De asemenea, Tăriceanu a amintit că România urmează să preia preşedinţia Consiliului European, iar acest conflict din ţară ar putea afecta poziţia României în Consiliu.

"Mai avem şase luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului European. Cum ar fi ca acest conflict să dureze, să se perpetueze şi să intrăm ca ţară care deţine preşedinţia şi în care instituţiile statului au un rol extrem de important în asumarea acestei poziţii la nivelul Consiliului European şi să ne ocupăm de cu totul altceva?", a explicat Tăriceanu.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că preşedintele va trebui să semneze decretul de revocare din funcţie a şefei DNA în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite