Tăriceanu îl cheamă, din nou, pe Cioloş să dea explicaţii Senatului. Cum răspunde premierul solicitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. Şeful Executivului a explicat că a fost vorba doar de o reuniune informală, nu de un adevărat Consiliu European.

Tăriceanu vrea ca Dacian Cioloş să revină în faţa senatorilor, de data aceasta pentru a explica de ce a mers la o reuniunea a Consiliului European fără mandat din partea Parlamentuului. 

„Prin prezenţa premierului Dacian Cioloş la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de preşedinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Preşedinţia României şi Guvernul îşi depăşesc atribuţiile constituţionale şi prin aceasta afectează relaţiile între puterea legislativă şi puterea executivă. În situaţia în care prim-ministrul îl înlocuieşte la Consiliul European pe Preşedintele României, Legea 373 din 2013, Art. 8 şi Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea unei şedinţe a Consiliul European, spre a fi dezbătut şi aprobat. Sunt obligat să constat că în situaţia de faţă Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect“, se arată într-un comunicat al Senatului.

Mai mult, pentru a nu se mai repeta situaţia, Dacian Cioloş e chemat pentru explicţii.„Consider că disputele politice inerente trebuie să se limiteze la un schimb de idei şi nu trebuie în niciun caz să ştirbească din atribuţiile vreunei instituţii, aş a cum am constatat în acest caz. În baza atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe primul-ministru să dea Senatului o explicaţie oficială privind această situaţie“,, precizează aceeaşi sursă.

Tăriceanu nu ia în calcul sau nu vrea să ia în calcul că această reuniune a fost uina informală fără a se termina cu luarea de decizii. ACest lucru a fost subliniat şi de Cioloş. „Aici nu a fost o şedinţă de Consiliu European. Invitaţia a fost foarte clară pentru o reuniune a şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Aşa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declaraţie", a explicat premierul Dacian Cioloş, într-o declaraţie de presă susţinută marţi dimineaţa. 

Întâlnirea de la Bruxelles, anunţată de Iohannis de săptămână trecută 

Mandatarea premierului pentru a participa la Consiliul European a fost anunţată de preşedintele Klaus Iohannis de miercurea trecută, moment în care a precizat că el merge în Israel merge în Israel pentru efetuarea unei vizite stabilite cu mult timp în urmă, în timp ce şeful Guvernului poate reprezenta cu succes România la Bruxelles. 

„A doua chestiune la care mă voi referi este mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru, Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles. Un summit împreună cu ceilalţi lideri europeni şi cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentaţi în Consiliul European.Scopul acestor întâlniri este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migraţionist, în special pe ruta balcanică, de a evalua relaţia care s-a instituit încă din toamna anului trecut, în această chestiune, între Uniunea Europeană şi Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO în Marea Egee şi de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxului migrator. Aceste lucruri vor fi discutate, mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru este foarte clar şi se înscrie în logica poziţiilor noastre pe care le-am avut şi până acum. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al graniţelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie de colaborare şi solidaritate la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi soluţii pentru fenomenul migraţionist“, a afirmat Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite