UDMR îi întoarce spatele lui Ponta din cauza lui Vadim. Kelemen Hunor, către maghiari: Votaţi cum vă dictează conştiinţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că maghiarii sunt liberi să voteze după conştiinţă, precizând că decizia privind sprijinul UDMR în turul II a fost îngreunată de „revenirea în ecuaţie“ a lui Corneliu Vadim Tudor.

UDMR, partener de guvernare al PSD, a decis, joi, să nu facă nicio recomandare electoratului maghiar privind opţiunea de vot în turul II. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că maghiarii sunt liberi să voteze cu cine le dictează conştiinţa. „Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor şi o singură abţinere, a fost să recomandăm alegătorilor noştri să voteze conform propriilor convingeri. Suntem convinşi că avem un electorat matur, care ştie să voteze astfel încât interesele comunităţii maghiare să nu fie lezate“, a afirmat Kelemen Hunor, la finalul Consiliului Permanent. 

Potrivit liderului UDMR, decizia a fost influenţată şi de revenirea preşedintelui Corneliu Vadim Tudor în „ecuaţia politică“, după ce PRM a semnat un protocol de susţinere a lui Victor Ponta cu UNPR, partid membru în coaliţia de guvernare. 

„Nu putem fi alături de Vadim Tudor nici măcar pentru o oră, nu înţelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Nu putem asuma să fim de aceeaşi parte cu Corneliu Vadim Tudor“, a spus, tranşant, Kelemen. Liderul UDMR a susţinut că „Tribunul“ reprezintă toate principiile împotriva cărora comunitatea maghiară a luptat, în speţă naţionalismul extrem şi ura faţă de maghiari.

Iohannis, arogant cu maghiarii

Cu privire la o eventuală susţinere a lui Klaus Iohannis, Kelemen a explicat că în cadrul Consiliului s-a luat decizia de a nu-l sprijini pe candidatul ACL, deoarece acesta nu s-a arătat solidar cu problemele minorităţii maghiare. „După primul tur, candidatul opoziţiei a refuzat într-un fel cu totul arogant să iniţieze orice fel de discuţii. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declaraţii negative la adresa dezideratelor comunităţii maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunităţii maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comunităţii maghiare“, a explicat liderul UDMR.

Votul ungurilor în turul I

Covasna şi Harghita sunt judeţele în care candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a câştigat detaşat primul tur al alegerilor din 2 noiembrie. În Covasna, după liderul UDMR, votat de 50,41% din electorat, locul al doilea a fost adjudecatde Klaus Iohannis cu 14,96% din voturi. Victor Ponta a fost votat de 13,69% din votanţi. În Harghita, Kelemen Hunor a câştigat cu un scor zdrobitor, de 62,96%. Klaus Iohannis s-a aflat tot pe locul al doilea cu doar 10,76%, iar Victor Ponta pe locul al treilea, cu 8,12% din voturi. 

Politologul Adi Zăbavă ne-a explicat de ce ungurii îl vor vota pe Klaus Iohannis în turul II. „Nu a existat candidat de dreapta în turul II care să nu fi câştigat mai multe voturi de la etnicii maghiari. Nu poate fi trecută cu vederea apartenenţa UDMR la PPE şi nici recenta susţinere a lui Vadim Tudor pentru Ponta. Nu cred că vom vorbi de multe voturi, dar cred că Iohannis va fi peste Ponta în această categorie de votanţi“, ne-a declarat Adi Zăbavă.

Macovei îl susţine pe Iohannis

Monica Macovei a declarat, miercuri, că îi va transmite candidatului ACL Klaus Iohannis o scrisoare cu zece cerinţe minimale privind "chestiuni de principii", de la justiţie şi anticorupţie la economie, aşteptând din partea acestuia un răspuns semnat pentru a-l vota.

În scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, Macovei îi cere acestuia, între altele, să nu promulge legea graţierii şi amnistiei, să nu efectueze graţieri individuale "decât pentru oameni aflaţi în nevoie", să organizeze, dacă va ajunge preşedinte, un referendum naţional în 2015 pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi a preşedintelui, să garanteze, în privinţa politicii externe, păstrarea direcţiei României către vest, continuarea procesului de integrare în UE prin aderarea României la spaţiul Schengen, să respecte independenţa justiţiei.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că este de acord cu cerinţele Monicăi Macovei şi i-a mulţumit pentru susţinere.

Meleşcanu, Tăriceanu şi Vadim îl susţin pe Ponta

Teodor Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta în turul al doilea prezidenţialelor, precizând că un factor esenţial în adoptarea acestei decizii a fost convingerea fermă că împreună vor aplica o politică în favoarea securităţii României şi a unei dezvoltări economice durabile.

"În urma evaluărilor contextului politic intern premergător turului doi al alegerilor prezidenţiale 2014 şi a unei serii de discuţii pe care le-am purtat cu premierul, doresc să aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în turul al II-lea al alegerilor il susţin pe candidatul Victor Ponta. Totodată recomand electoratului care mi-a acordat încrederea în primul tur să susţina candidatura domnului Victor Ponta", a anunţă Meleşcanu.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că-l susţine pe Victor Ponta în turul II. Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, după o şedinţă a partidului său, că s-a dat mandat pentru mobilizare, să se dea posibilitatea "celui care reprezintă alternativa la regimul Băsescu" să învingă în turul II, discutându-se şi despre refacerea USL ca proiect urmând a fi materializat după alegeri.

"Am vorbit şi despre refacerea USL ca despre un proiect care urmează să fie materializat după alegerile din 16 noiembrie", a spus Tăriceanu.

UNPR a semnat, marţi, un protocol electoral cu PRM, pentru susţinerea lui Victor Ponta în turul II al alegerilor prezidenţiale. Tot astăzi, şi-au anunţat susţinerea pentru Victor Ponta Teodor Meleşcanu şi fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi:

Ponta şi-a ales succesorii: Tăriceanu, Georgescu, Maior

Victor Ponta a anunţat, marţi, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, prima variantă pentru funcţia de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu. Pe lista scurtă a lui Victor Ponta se mai află Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi George Maior, directorul SRI. Ponta a adăugat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie.

Vadim, după ce a bătut palma cu Ponta. „Arestările lui Năstase şi Hrebenciuc sunt o ruşine. Susţin o lege a aministiei şi graţierii“

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a catalogat, ieri, drept o ruşine arestările social-democraţilor, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc. Mai mult, „Tribunul“ s-a arătat de acord cu controversata lege a aministiei şi graţierii. Declaraţiile au fost făcute la scurt timp după semnarea cu UNPR  a unui protocol de susţinere a candidaturii lui Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite