Surse: UDMR se dezice de PSD. Maghiarii cer ca legislaţia penală să nu fie modificată prin ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Eduard Enea
Kelemen Hunor FOTO Eduard Enea

Potrivit unor surse politice, UDMR a trimis o scrisoare către toate partidele, în care susţine că legislaţia penală nu trebuie modificată prin ordonanţă de urgenţă, ci în urma dezbaterilor parlamentare. Maghiarii propun eliminarea sumei limită de 200 mii lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Poziţia UDMR vine în contextul în care formaţiunea maghiară are un protocol de colaborare cu PSD.

Iată scrisoarea trimisă de UDMR către toate partidele politice şi obţinută de Adevărul:

"Având în vedere experienţa anilor trecuţi, vă supunem atenţiei necesitatea unei abordări viitoare, unitare din partea formaţiunilor politice parlamentare. După cum ştiţi, prin prisma prevederilor Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă trebuie să se circumscrie existenţei unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. [art.115 alin. (4) din Constituţie].

De fiecare dată când s-a încercat reglementarea problemelor privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală prin ordonanţă de urgenţă, au survenit erori , în urma cărora putem afirma că Parlamentul nu trebuie să fie ocolit de Guverne prin adoptări de Ordonanţe de Urgenţă.

Modificarea Codului Penal este necesară pentru că forma sa actuală are cel puţin 40 de prevederi care au fost declarate neconstituţionale. Este nevoie de voinţă politică pentru a efectua aceste corecţii necesare asigurării funcţionării statului de drept şi garantării drepturilor omului.

Stimaţi colegi, în acord cu cele prezentate mai sus, vă propunem o dezbatere în Parlament în regim de urgenţă, cu scopul de a armoniza prevederile celor două Coduri cu deciziile Curţii Constituţionale.

Considerăm că Guvernele României nu ar trebui să aibă competenţă în adoptarea ordonanţelor de urgenţă ce reglementează probleme privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Deoarece în perioada următoare nu se întrevăd condiţiile politice care să conducă la modificarea Constituţiei, vă propunem asumarea şi semnarea unui acord politic de către toate forţele politice din Parlamentul României ca în această legislatură să nu se adopte de către Guvern ordonanţe de urgenţă privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală".

"Codurile trebuie modificate, dar nu oricum"

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a vorbit  şi el despre modiciările legislaţiei penale. 

„În interesul unei clase politice responsabile toate formaţiunile politice din România trebuiesă ajungă la un consens în ceea ce priveşte crearea unui cadru legislativ, care să stea la baza unei justiţii reale, corecte. Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Aceste tipuri de modificări trebuie făcute prin proiecte de lege şi dezbateri în parlament”, a subliniat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor Attila Korodi.

UDMR a propus eliminarea sumei limită de 200 mii lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. 

„Peste 40 de decizii ale CC din anul 2016 trebuie corelate cu prevederile Codului aflat şi acum în vigoare. Ordonanţa adoptată de guvern este îngrijorătoare, întrucât vizează doar 5 decizii ale Curţii Constituţionale pe care le include în textul legii. UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice CP prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CC să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200 mii lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale”, a conchis deputatul Attila Korodi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite