Surse: Avocatul României la CEDO, schimbat de Dăncilă pentru că a pledat pentru Justiţie, nu pentru Dragnea. Noul avocat i-a apărat pe Salam şi pe Zăvoranu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Mocanu FOTO MEDIAFAX
Viorel Mocanu FOTO MEDIAFAX

Agentul României la CEDO, Catrinel Brumar, a fost schimbată intempestiv de Dăncilă. Motivul? În procesul pe care Liviu Dragnea l-a intentat la CEDO împotriva României, Brumar a redactat o pledoarie în favoarea sistemului românesc de Justiţie, intrând în contradicţie cu liderul PSD, susţin surse din MAE. Noul agent al României la CEDO va fi Viorel Mocanu,  avocat al unor cauze de „prestigiu“: a pledat pentru Florin Salam şi Oana Zăvoranu

Catrinel Brumar, avocat al României la CEDO din 2012, trimisă la Strasbourg de premierul Victor Ponta, a fost înlocuită peste noapte din funcţie, fără să fie anunţată în prealabil de Guvern, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Cel care a insistat pentru mazilirea sa a fost liderul PSD Liviu Dragnea, care a dat România în judecată la CEDO pentru sentinţa din dosarul Referendumul – doi ani de închisoare cu suspendare.

„Brumar a pledat intens pentru statul român, deci în defavoarea lui Liviu Dragnea. Dar e normal ca agentul României la CEDO să fie de partea Guvernului, nu de partea lui Dragnea, chiar dacă e cetăţean român. Catrinel Brumar nu e avocatul lui Dragnea la CEDO, e avocatul României. Că România e condusă acum de Dragnea, e altceva“, susţin sursele citate.

Dragnea, contrazis de Brumar la CEDO
În 2017, liderul PSD Liviu Dragnea a dat România în judecată la CEDO, invocând faptul că motivarea sentinţei definitive din dosarul Referendumul nu a fost semnată de toţi cei cinci judecători din complet. Concret, Dragnea a reclamat că doi dintre magistraţii care au făcut parte din Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă, care l-a condamnat la doi ani cu suspendare, s-au pensionat înainte ca motivarea sentinţei să fie publicată (februarie 2017). Este vorba de Livia Stanciu şi Luminiţa Zglimbea. Fosta şefă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, în prezent judecător CCR, a fost preşedintele Completului în dosarul „Referendumului”. În locul celor două judecătoare, motivarea sentinţei a fost semnată, potrivit legii, de şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea. Deci Dragnea doar s-a agăţat de o chichiţă avocăţească, încercând să arate că a fost condamnat pe nedrept. La CEDO, Catinel Brumar a explicat procedura juridică din România, pledoarie care a contrazis teoria lui Dragnea.

Rocada dintre Catrinel Brumar şi Viorel Mocanu vine şi în contextul în care CEDO va judeca procesul Kovesi împotriva României, în care fosta şefă a DNA a reclamat faptul că a fost revocată din funcţie fără să aibă dreptul la apărare.

L-a apărat pe regele manelelor
Viorel Mocanu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, apoi a urmat cursurile de master ale Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, iar în prezent este doctorand la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. Îndrumătorul său de doctorat este profesorul Ion Pârgaru, fost deputat PSD, PNL şi UNPR. Mocanu a bifat şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, instituţie frecventată intens de politicieni pentru a-şi„ farda“ CV-urile golaşe.  Din octombrie 2018, Mocanu este consilier onorific al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ca avocat, Mocanu are în portofoliu nume „grele“ ca Florin Salam şi Oana Zăvoranu. De asemenea, a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat pe fostul primar general Sorin Oprescu, trimis în  judecată pentru corupţie. Viorel Mocanu  a fost angajat şi de Rovana Plumb pentru dosarul Belina, însă n-a mai fost nevoit să pledeze în faţa instanţei, după ce majoritatea PSD-ALDE din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb.

Aviz de la Meleşcanu şi Tudorel Toader
Oficial, Catrinel Brumar a fost schimbată la propunerea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, cu avizului ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, semn că Guvernul a ţinut să respecte procedura în amănunt. Comparativ, când Guvernul l-a destituit pe agentul României la Curtea de Justiţie a UE ( CJUE), Meleşcanu a fost ignorat. În primăvara anului trecut, Viorica Dăncilă l-a înlocuit tot peste noapte pe Horaţiu Radu, avocatul României la CJUE, cu Radu Canţăr, apropiat de cuplul Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda.

Toader vrea să-l aducă sub aripa sa
Agentul României la CEDO va fi transferat de la Ministerul de Externe sub autoritatea ministrului Justiţiei. Mutarea, cerută insistent de Tudorel Toader, se va realiza prin ordonanţă de urgenţă, imediat după adoptarea bugetului de stat, susţin surse politice pentru Adevărul. MAE şi-a dat acordul. Decizia vine în contextul în care Guvernul va trebui să formuleze zilele viitoare un punct de vedere referitor la plângerea făcută de Kovesi la CEDO.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite