Aleşii pregătesc pe şest un nou proiect prin care speră să capete superimunitate. De ce demersul e inutil şi naiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere controversată de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, iniţiată de liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, prin care parlamentarii se scot din categoria funcţionarilor publici, a fost dezbătută astăzi într-o şedinţă secretă a Comisiei pentru Statut din Parlament.

Comisia pentru Statut a luat astăzi în discuţie proiectul de modificare a Legii 96 din 2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, iniţiat de liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, fără ca întrunirea forului să fie anunţată public. Nici ordinea de zi a şedinţei nu a fost cunoscută, iar ultima dată când Comisia a publicat agenda discuţiilor a fost la 7 aprilie. De atunci, forul s-a mai întâlnit o dată, tot în secret, şi a avizat proiectul pensiilor speciale pentru aleşi.

Membrii Comisiei au discutat astăzi propunerea deputatului PSD Marian Neacşu de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, prin care se urmăreşte scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici.

Concret, deputaţii şi senatorii vor introducerea unui Cod de Conduită în anexele propriului Statut, Cod care să prevadă la articolul 1,  alineatul 3, că „deputaţii şi senatorii au un statut juridic conferit de Constituţia României şi de prezenta lege, statut diferit de ceilalţi demnitari ai statului, cât şi de funcţionarii publici, neputând fi asimilaţi cu aceştia şi se supun exigenţelor şi obligaţiilor stabilite prin prevederile prezentului Cod“. Astfel, parlamentarii încearcă prin acest artificiu să capete protecţie în faţa anchetelor pentru infracţiuni prevăzute ca fiind fapte ale funcţionarilor publici, precum: abuzul în serviciu, darea şi luarea de mită sau traficul de influenţă.

Potrivit articolului 175 din Codul Penal, funcţionarul public, în sensul legii penale, este persoana care exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti şi exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură. Fiind exponenţi ai puterii legislative, parlamentarii se încadrează, astfel, în definiţia funcţionarului public redată de Codul Penal.

De asemenea, numeroase infracţiuni sunt definite în Codul Penal ca fiind fapte ale funcţionarilor publici. Iată de pildă cum este formulată definiţia abuzului în serviciu, infracţiune de care este suspectat în prezent senatorul PSD Dan Şova: „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani“.

PNL şi PSD au bătut palma

Potrivit unor surse liberale, PNL şi-a dat deja acordul asupra acestui proiect, încă de acum o lună. Preşedintele Comisiei pentru Statut, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat pentru "Adevărul" că are, de altfel, susţinerea tuturor grupurilor parlamentare. "Este un proiect al tuturor grupurilor parlamentare şi a fost pus la dispoziţia tuturor, avem acordul asupra proiectului şi urmează să fie depuse amendamente. Săptămâna viitoare ar trebui să stabilim un termen limită pentru depunerea acestor amendamente, iar apoi trebuie formulat un raport comun într-o şedinţă comună a trei comisii: cele două Comisii juridice ale Parlamentului şi Comisia pentru Statut. Noi astăzi am făcut o trecere în revistă a proiectului",  a declarat Duvăz.

Întrebat care este opinia sa cu privire la acest proiect, alesul PSD a răspuns: "Părerea mea este personală, deci nu contează, dar eu cred că parlamentarii nu au fost niciodată în categoria funcţionarilor publici", a conchis el.

Marea confuzie

Eforturile parlamentarilor de a se sustrage pe această cale legii penale sunt însă rezultatul unei confuzii. Legislaţia românească cuprinde două accepţiuni ale sintagmei de ”funcţionar public”: una este definită în Legea privind funcţia publică, iar cealaltă în Codul Penal.

Legea privind funcţia publică vizează personalul din adminsitraţia locală şi centrală, care are drepturi şi responsabilităţi specifice. Evident, în această accepţiune nu sunt incluşi nici parlamentarii, nici magistraţii, nici aleşii locali etc, care funcţionează fiecare după legi proprii.

În schimb, în sensul legii penale, drept  funcţionari publici sunt consideraţi nu doar cei reglementaţi de Legea privind funcţia publică, ci multe alte categorii: demnitarii, parlamentarii, magistraţii, notarii puiblici, executorii judecătoreşti, personalul din companiile de stat etc. -  practic toate persoanele  plătite din fonduri publice sau care, chiar dacă nu sunt plătite din fonduri publice, efectuează o activitate care implică, direct sau indirect, exerciţiul autorităţii publice.

Prin urmare, orciâte precizări şi etichete şi-ar pune parlamentarii în propriul lor statut, lege care îi priveşte doar pe ei,  nu pot scăpa de calitatea de funcţionar public în sensul legii penale decât dacă modifică în acest sens Codul Penal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite