Stimulentul PNL pentru primari înaintea campaniei electorale: vrea să-i scape pe aleşii locali de dosarele cu ANI
0În faţa tuturor primarilor pe care îi au, liberalii au adoptat o rezoluţie de modificare a regimului incompatibilităţilor , în sensul în care aleşii locali să nu mai poată fi acuzaţi de incompatibilitate dacă fac parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale şi al regiilor autonome de interes local.
Textul rezoluţiei PNL: eliminarea incompatibilităţii public – public
PNL consideră că Legea 161/2003, prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii, vicepreşedinţii de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean nu pot face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale sau regiilor autonome de interes naţional şi local, subordinate Consiliului Local sau Consiliul Judeţean inventează conceptul de incompatibilitate public/public, ceea ce este un non-sens. Modificarea acestor prevederi va elimina, practic, incompatibilitatea, respectiv conflictul de interese dintre două interese publice.
Această stare de incompatilibitate, prevăzută expres de Legea 161/2003, contrazice prevederile Legii administraţiei publice locale, nr. 215/2001, care are caracter organic, care stipulează:
- Consiliul local exercită în numele unităţii administrativ – teritoriale toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome şi în acest sens va desemna prin hotărâre persoanele împuternicite să-i reprezinte interesele în cadrul acestor entităţi (art. 36, alin. 3, lit. c şi art. 37);
- Primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu terţi (art. 62);
- Totodată primarul este obligat să ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire a atribuţiilor Consiliului local în ceea ce priveşte prestarea serviciilor publice de interes local (art. 63, ali. 5, lit. c).
Aşadar, la iniţiativa forumului Liga Aleşilor Locali, Grupurile Parlamentare ale PNL vor propune
modificarea Legeii 161/2003, în sensul ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Locale şi Consiliilor Judeţene să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale sau regiilor autonome subordinate Consiliului Local sau Consiliul Judeţean.
Ciprian Dobre, preşedintele Ligii Aleşilor Locali, a explicat că legea incompatibilităţilor este nedreaptă cu primarii. „Legislaţia incompatibilităţilor vă predispune unor suspiciuni nedrepte. Vom solicita grupului parlamentar al PNL modificarea Legii 215 prin care si azi se prevede incompatibilitatea unui consilier local de a vota viceprimar în consiliu daca el e persoana care aspiră la acest titlu şi acelaşi lucru la consiliul judetean. A doua incompatibilitate e legată de o modificare a Legii 161 (articolul 87 - n.r.) prin care solicităm ca primarii, viceprimarii şi preşedinţii si vicepresedinţii de CJ să poata face parte din consiliile de administraţie ale societatilor comerciale de interes local, regiilor autonome de interes local, în special atunci cand vine vorba despre utilitati", a arătat Dobre.
Intenţia PNL de a modifica legea vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care le permite primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene să facă parte din adunările generale ale serviciilor regionale publice de utilităţi.
Prezenţa primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în adunările generale ale serviciilor regionale publice de utilităţi a generat numeroase procese de incompatibilitate. Totpdată, mai mulţi primari au gost găsiţi în incompatibilitate pe speţa pe care vor să o modifice liberalii.