STENOGRAME Valeriu Zgonea: Dacă noi ne oprim o săptămână din lucru, presa ne omoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut noului ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul să rezolve blocajul legislativ cauzat de Guvern, în condiţiile în care o parte a legilor din Parlament sunt lipsite de punctele de vedere ale Executivului. Şeful camerei inferioare a Parlamentului a invocat faptul că dacă Legislativul şi-ar opri activitatea, presa ar critica dur modul cum parlamentarii şi îndeplienesc datoriile.

În şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 25 noiembrie Zgonea a ridicat problema legilor carora le lispesc punctele de vedere ale Guvernului. Preşedintele Camerei Deputaţilor l-a sfătuit pe ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, să ceară retrimiterea la comisii a proiectelor care nu au punctul de vedere al Guvernului şi în termen de o săptămână să rezolve această problemă cu prioritate. „Noi suntem obligaţi să le trecem. Ştiţi foarte bine acest lucru”, a spus şeful Camerei Deputaţilor

De asemenea, Zgonea i-a spus lui Bucur faptul că ar un lucru pozitiv dacă ministerele ar şi în perioada vacanţei legale. „Opinia mea este că săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare, tot este vacanţă legală, ministerele ar trebui să lucreze şi să-şi stabilească pentru miercurea viitoare o şedinţă de guvern în care să-şi exprime punctele de vedere pentru majoritatea acestor proiecte de legi care sunt. Altfel, ne blocaţi pe noi”, a ma sdpus Zgonea. 

   

Redăm un fragment din stenograma şedinţei Biroului Permanent din 25 noiembrie: 

„Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule ministru, cu tot respectul pe care vi-l port, eu nu pot să blochez sub nici o formă activitatea unei comisii parlamentare. Ceea ce trebuie să faceţi dumneavoastră în această perioadă este ceea ce distinsa colegă a dumneavoastră a primit, sub o altă formă în 2012, şi a ridicat problema acum câteva zile.

Deci, trebuie să vorbiţi – şi colega dumneavoastră de asemenea – cu fiecare preşedinte de comisie. Pe fiecare preşedinte de comisie trebuie să-l întrebaţi ce proiecte de legi vrea să bage săptămâna viitoare, trebuie să vorbiţi cu liderii grupurilor parlamentare, să vă faceţi ţintarul, aşa cum se numeşte, pe acele proiecte care sunt prioritare şi ştiţi că grupurile parlamentare sunt interesate să le promoveze, să vă duceţi cu ele la ministerele respective să vă dea punctele de vedere rapid în următoarea şedinţă de guvern pe care să le trimiteţi.

Dacă nu faceţi aceasta şi vă stabiliţi dumneavoastră un ţintar personal împreună cu Guvernul, nu avem nici o problemă dar nu aveţi nici o şansă ca noi să aşteptăm să ne oprim. Dacă noi ne oprim o săptămână, presa ne omoară. Zice: „Parlamentul şi-a luat vacanţă şi nu face nimic în comisii”. La această chestiune degeaba mă duc eu sau vreun coleg să spună: Domnule, staţi o secundă că uitaţi: ne-a cerut Guvernul o perioadă de o săptămână, două săptămâni în care să analizeze proiectele de legi. Nu avem nici un argument. Eu ştiu două proiecte de legi care au ieşit acum din Comisia economică şi care nu au punctele dumneavoastră de vedere, două, dar la care aş vrea să văd punctele dumneavoastră de vedere care sunt importante. Sunt obligat să le pun, nu le punem săptămâna viitoare că am zis că facem „respingeri”, am amânat „Ora Guvernului”, săptămâna viitoare nu facem ”Ora Guvernului”, deja sunt trei săptămâni cu săptămâna viitoare.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Conform Constituţiei, Parlamentul are obligaţia de a cere punctul de vedere al Guvernului. Guvernul are obligaţia de a da acest punct de vedere şi în Regulamentul nostru este un termen, o procedură de… Dincolo de aceasta, Parlamentul nu este obligat să aştepte punctul de vedere al Guvernului. Parlamentul este suveran şi decide.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Mai mult, Parlamentul dacă schimbă configuraţia politică în susţinerea unui guvern nu este obligat sub nici o formă să ceară un nou punct de vedere, nu există acest instrument. Noi am păstrat această cutumă între grupurile parlamentare. Este o cutumă tocmai pentru a da…, necrezând că în 2015 strategia unui guvern poate să distrugă ce a făcut celălalt. Noi ne-am obişnuit, asta a fost în anii ’90, aşa încât vă rog frumos să vă grăbiţi un pic. Nu avem ce să comentăm. Eu zic că sunteţi de acord cu această variantă. O precizare, vă rog frumos.

Domnul Ciprian Bucur:

Domnule preşedinte,

Stimaţi membri ai Biroului permanent,

Nu am solicitat şi nu o să solicit niciodată blocarea Legislativului pe proiecte ale Guvernului sau pe nici un proiect aflat în procedură parlamentară. Ca să vin pe ce spunea domnul Marton Arpad, eu am solicitat în două şedinţe de guvern reevaluarea punctelor de vedere şi eu am avut rolul activ, nu Parlamentul. Deci, am bifat şi steguleţul acesta ca să nu fie nici un dubiu.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Mulţumesc foarte mult"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite