Senat: Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci în valoare de jumătate de miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat luni, cu majoritate de voturi, o iniţiativă legislativă de instituire a unui program multianual de ajutoare de stat pentru susţinerea producătorilor de carne de porc, denumit „Program carne de porc din fermele româneşti“ pentru perioada 2017 – 2020, în valoare de 446 de milioane de euro.

Legea a fost adoptată cu 103 voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi două abţineri. Potrivit proiectului de lege, producătorii de carne de porc beneficiază de ajutoare de stat cuprinse între 15.000 şi 2,5 milioane de euro pe an, în funcţie de numărul de porci livraţi abatoarelor.

Programul de susţinere a crescătorilor de porci este unul multianual şi este prevăzut a se desfăşura între 2017 şi 2020, banii urmând a se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii. Plafoanele anuale ale programului se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar pentru 2017 este prevăzută suma de 86 de milioane de euro. Valoarea întregului program pentru perioada 2017 - 2020 a fost stabilită, prin amendament al Comisiei de agricultură a Senatului, la suma de 446 de milioane de euro.

Pentru a beneficia de programul de ajutoare de stat, producătorii de carne de porc trebuie să fie organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. De asemenea, ei trebuie să fi livrat către abatoare autorizate porci graşi cu o greutate a carcasei calde de minimum 75 kg.

O condiţie este şi ca porcii graşi să provină din purcei intraţi, mutaţi sau transferaţi în exploataţia beneficiarului la o greutate medie a lotului de maxim 30 kg/cap.

Nu în ultimul rând, pentru accesarea programului, producătorii trebuie să livreze minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual.

Ajutorul de stat se acordă sub forma unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro. Un producător poate beneficia de ajutor pentru minimum unu şi maximum 250 de pachete de sprijin într-un an.

Calcularea numărului de pachete se face după formula: numărul de carcase, înmulţit cu echivalentul a 25 euro / carcasă, împărţit la echivalentul a 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, suma minimă pe care o poate primi un producător de carne de porc care livrează 600 de carcase pe an este de 15.000 de euro. Suma maximă, pentru livrarea a 100.000 de carcase într-un an, este de 2,5 milioane de euro.

Iniţiatorii îşi motivează demersul prin faptul că, în domeniul creşterii animalelor, concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute, cărora i s-au adăugat disfuncţionalităţile pieţei precum embargoul impus de Rusia în ceea ce priveşte importul de carne de porc, seceta severă din anii 2015 şi 2016.

„Deşi înainte de 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod direct producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE. Ca urmare, scăderi severe ale preţurilor au fost înregistrate chiar şi în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii mai spun că, prin acordarea ajutoarelor de stat în domeniul creşterii porcinelor, se urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate  de crescătorii de porcine, precum şi evitarea migraţiei din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de 16 senatori şi deputaţi de la PSD şi ALDE şi a fost înregistrată la Parlament pe 14 februarie 2017 pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite