Sebastian Ghiţă, salvat de arestare. Deputaţii au făcut scut în jurul său. Ponta şi Udrea au votat împotriva arestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă. FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă. FOTO Mediafax

Deputaţii au respins atât solicitarea DNA de reţinere, cât şi cea de arestare a deputatului Sebastian Ghiţă, în dosarul penal deschis împotriva sa pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă. În dosarul lui Sebastian Ghiţă, toţi ceilalţi inculpaţi se află în arest preventiv. Pentru că este deputat şi a fost protejat prin vot de către colegii săi, Ghiţă nu va putea fi arestat.

UPDATE Sebastian Ghiţă, după votul dat de colegi: Intenţionez să-mi văd liniştit de viaţa mea. Nu cred că pentru plăcerile sadice ale unora care se bucură de arestări trebuie să hrănim cu denunţuri această maşinărie crudă, care a dus în malaxorul său 4 milioane de români. Timp de un an de zile, mai multe persoane, pe care le cunosc, au venit să-mi spună că aş scăpa de toate problemele mele dacă l-aş denunţa pe Victor Ponta. Şi colegi de partid şi persoane din Justiţie. Nu am încă un plan de viaţă. Putem să plănuim orice, dar printr-un denunţ, viaţa se poate schimba. Am spus foarte puţin din ce cred eu că se întâmplă în România. Dacă mai îmi vin idei, am să le spun colegilor. Colegii mi-au spus că pot să asist la numărarea voturlui. Apoi Vali Zgonea mi-a spus că nu pot. Cred că şi domnul Ponta a văzut ce se întâmplă în Justiţie.

UPDATE Cu 179 de voturi „împotrivă“ şi doar 107 „pentru“, deputaţii au respins şi cererea DNA de arestare a deputatului Sebastian Ghiţă.

UPDATE Atât fostul premeir Victor Ponta, cât şi Elena Udrea au votat, la vedere, împotriva cererii DNA de arestare a lui Sebastian Ghiţă. Numele lui Victor Ponta apare în dosarul prietenului său Sebastian Ghiţă.

UPDATE Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut

Deputaţii au respins cu 167 de voturi „împotrivă“ şi 121 „pentru“ cererea DNA de reţinere a deputatului Sebastian Ghiţă. 302 deputaţi au fost prezenţi, dar o parte dintre aceştia nu au mers şi să voteze, preferând doar să-şi confirme prezenţa. Urmează votul privind solicitarea DNA de arestare a lui Ghiţă. 

UPDATE Deputatul Sebastian Ghiţă a vrut să intre în sala de şedinţe a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, unde se numărau voturile exprimate pentru solicitarea DNA în cazul său de reţinere, fiind oprit de jurnalişti, care l-au atenţionat că doar Comisia de numărare are acces, potrivit news.ro

UPDATE Elena Udrea a votat la vedere, „împotrivă“. 

UPDATE În sală este prezentă şi deputatul Elena Udrea, parlamentar care la rândul său are probleme cu Justiţia. Udrea, fost lider al PMP, poartă de mai multe minute o conversaţie cu actualul preşedinte executiv al PMP, Eugen Tomac.

Elena Udrea si Eugen Tomac

UPDATE Ghiţă pare a nu avea emoţii. Acesta a purtat discuţii cu politicieni din toate partidele, iar în mai multe rânduri s-a amuzat de cele spuse partenerii de conversaţie

UPDATE A început votul pentru încuviinţarea solicitării DNA de reţinere a deputatului Sebastian Ghiţă.

UPDATE „Vă propun azi să fim consecvenţi. Dacă spunem că noi credem în statul drept, că respectăm Justiţia, nu avem nimic de ascuns. PNL va vota la vedere şi acest lucru se va verifica“, a declarat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. 

UPDATE Surse din Admnistraţia Prezidenţială au declarat, ca răspuns la acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: „Este o inepţie. Nu este vorba de niciun dosar şi nici nu se pune problema unei demisii“.

UPDATE Liviu Dragnea, despre cum vor vota deputaţii PSD în cazul Ghiţă: Există posibilitatea, la fiecare partid, că deputaţii nu sunt roboţi. Eu sper ca deputaţii PSD să înţeleagă că deciziile politice trebuie respectate. Sunt destui colegi care au acumulat foarte multe nerespectări ale deciziilor politice şi asta înseamnă că ceilalţi colegi, nemulţumiţi, o să ridice această problemă când o să facă listele”,

UPDATE Fostul premier Victor Ponta, al cărui nume apare în dosarul lui Sebastian Ghiţă, de care îl leagă o prietenie de câţiva ani, participă la şedinţa Camerei Deputaţilor în care se decide asupra cererii de reţinere şi arestare a deputatului Ghiţă. „Voi vota aşa cum am votat de fiecare dată“, a spus Ponta, la sosirea în Parlament.

UPDATE Sebastian Ghiţă, de la tribuna Parlamentului: „Mă numesc Sebastian Ghiţă, am 37 de ani si doi copii.

Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a-mi susţine nevinovăţia, pentru a vă ruga să priviţi cu atenţie situaţia mea, să analizaţi cu obiectivitate şi să respingeţi cererile de reţinere şi arestare formulate împotriva mea. După cum bine ştiţi, Comisia Juridică a respins deja cererea de arestare, colegii de acolo declarându-se contrariaţi după prezentarea dovezilor mele.

Vă rog să arătaţi că Parlamentul României respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte cazuri, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării.

Parlamentul României este supus unei presiuni uriaşe, folosindu-se toate mijloacele mediatice, politice si juridice.

Care este scopul presiunii?Este cel pe care mulţi dintre dumneavoastră l-aţi rostit mai mult sau mai puţin şoptit: instaurarea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură, pentru a obţine noi denunţuri. Toată societatea româneasca simte această frică. Iată ce scria propagandistul Dan Tapalagă, apostolul arestărilor. Arestarea lui Ghiţă poate deschide calea către noi denunţuri. 

Vreau sa spunem adevărul: Klaus Iohannis este pragul demisiei din cauza unui posibil dosar făcut soţiei sale. Preşedintele Senatului e ameninţat, pe surse, cu dosare. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are în lucru două dosare. Foşti Prim Miniştri ai României au fost fie arestaţi, fie trimişi în judecată, fie au dosare în lucru. Şefi de servicii de informaţii au dosare. Procurorul General a fost demis cu un dosar. Şefii tuturor partidelor politice sunt ţinuţi sub ameninţarea dosarelor, inclusiv Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Peste 100 de parlamentari au dosare. Şefii tuturor instituţiilor media au dosare: Antena 3, Evenimentul Zilei, B1 TV, Realitatea TV, România TV, Mediafax etc. Mii de medici, profesori, oameni de afaceri şi funcţionari sunt hartuiţi cu dosare. Mii de firme româneşti au fost distruse cu dosare. Rezultatul: România a pierdut peste 5 miliarde de euro, bani europeni!

Mi-aş fi dorit ca această situaţie să fie descrisă de acei politicieni care au fost învestiţi cu încrederea a milioane de oameni, însă preşedintele României, Klaus Iohannis, a înţeles, dar tace. Fostul Preşedinte, Traian Băsescu, ştie dar tace. Fostul Premier, Victor Ponta, din auto-exil, a cedat şi tace. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, rosteşte sferturi de adevăr. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aşteaptă şi tace.

Avem datoria ca parlamentari să spunem adevărul. Se încearcă educarea noastră. Arestarea preventivă a devenit o sursă de teroare modernă. Scopul real e distrugere a demnităţii şi transformarea cetăţenilor în denunţător. 

Mi-au fost aduse doua acuzaţii de dare de mită. În ambele cazuri nu sunt acuzat de faptul ca i-am mituit cu bani sau imobile, decât prin menţinerea în funcţie. Nu există interceptări, documente, declaraţii publice. Pe ce se bazează procurorii? Pe denunţuri şi denunţători. Emit niste păreri. Repet, nicio dovadă. 

Acuzaţia de utilizarea informaţiilor confidenţiale din dosarele procurorilor. Ni se spune tuturor că nimeni altcineva nu are dreptul să întrebe sau să obţină acte dintr-un dosar. Cu toate astea, de zece ani asistăm la spectacolul informaţiilor confidenţiale pe surse. În mod direct sau indirect, informaţiile confidenţiale sunt subiect la cafea.

Joi, dosarul meu a ajuns sigiliat la biroul Comisiei juridice. Niciun coleg nu a consultat acel dosar pâna sâmbătă. Acel dosar rămâne închis in biroul comisiei. Sorina Matei a reusit sa publice acel documente la dansa pe blog, aceste data nu s-au scurs de la parlament ci de la procurorul care a instrumentat dosarul.

M-am întrebat şi eu de ce imediat după alegerile prezidenţiale am devenit ţinta DNA Ploieşti. De ce mi se cere arestarea? Răspunsul s-ar putea să nu fie pe placul multor persoane. Aceste lucruri se întâmplă pentru a mă forţa să devin denunţător. Pe cine credeţi că mi se sugerează de un an de zile să denunţ? Pe Victor Ponta.

De ce vor capul lui Victor Ponta? Pentru că a refuzat să facă anumite compromisuri, pentru că şi-a făcut datoria cu demnitate şi pentru că are o cotă de popularitate mult peste cea a puternicilor zilei. Victor Ponta se apropie acum de 50% cotă de încredere.Declar public, astăzi, aici, în faţa dumneavoastră: Nu am nimic de denunţat cu privire la activitatea lui Victor Ponta!

Vă mai spun un singur lucru si închei. Aminteam despre dosarul soţiei Preşedintelui Iohannis. Am văzut-o cu toţii pe soţia lui Liviu Dragnea inculpată pentru o faptă minoră petrecută acum 10 ani. Acuzaţia „deosebit de gravă” este că nu a sancţionat două colege care au întârziat la program.

Am aflat o informaţie secretă dintr-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti. Soţia lui Victor Ponta, Daciana Sârbu, este cercetată de 3 luni de zile, în speranţa de a fabrica încă un dosar familiei Ponta. Vreţi să vă spun de unde am aflat această informaţie „secretă”, pe cine a trebuit să mituiesc cu funcţii? Pe site-ul comisarul.ro. Evident, nu eu am dat informaţia acolo. Nu vi se pare ca asistăm la o piesă de teatru absurd, în care adevărul nu mai contează, iar denunţătorii devin parteneri de încredere ai statului de drept!?

Discutăm cu toţii pe holul Parlamentului, în grupurile parlamentare, în plen, acasă în familie, cu prietenii despre ce se întâmplă în România şi cu România. Toată lumea dă vina pe noi, parlamentarii, pentru spectacolul cătuşelor.

Un singur om, un singur parlamentar sau un singur grup parlamentar nu vor putea să legiuiască ţara. Fără PSD, PNL, ALDE, UDMR, UNPR sau PMP unite, devenim cu toţii victime sigure ale acestui măcel.

Vă mulţumesc pentru răbdare şi atenţie şi vreau să subliniez încă o data faptul că prin votul de astăzi nu veţi bloca justiţia, ci veţi respinge practica abuzivă a arestului preventiv. Sunt 4 milioane de români implicaţi într-o formă sau alta în dosare penale. Nu putem construi o ţară ca o închisoare!“, a afirmat Ghiţă de la tribuna Camerei Deputaţilor.

La sfârşitul intervenţiei sale, Ghiţă a fost aplaudat la scenă deschisă de social-democraţi şi UNPR.

    

UPDATE Secretarul Comisiei juridice, Sorin Stragea, a citit solicitarea înaintată de DNA. De asemenea, acesta a citit raportul Comisiei juridice privind solicitarea de încuviinţarea a reţinerii lui Sebastian Ghiţă.


Deputaţii se vor reuni în plen pentru a vota solicitările DNA, după şedinţa comună pe care o vor avea cu senatorii de la ora 10.30 pentru votul secret în ceea e priveşte numirea validarea noului şef al SRTv. 

Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, cererea DNA de reţinere a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi „pentru”. În cazul cererii DNA de încuviinţare a arestării lui Sebastian Ghiţă, s-au înregistrat 11 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri. În ceea ce priveşte cererea de arestare preventivă, s-au înregistrat 10 voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că deputaţii liberali care vor lipsi de la votul ce-l vizează pe Sebastian Ghiţă nu se vor mai regăsi pe listele pentru parlamentarele din toamnă. De asemenea, liberalii au anunţat că, la fel ca fiecare solicitare a DNA, vor vota „pentru“. Celelalte partide s-au ferit în a da asemenea indicaţii lăsând la latitudinea fiecărui deputat să-şi manifeste opţiunea.

Procurorii anticorupţie i-au făcut un portret detaliat de infractor lui Sebastian Ghiţă, pentru a-i sensibiliza pe colegii acestuia de la Camera Deputaţilor, să voteze pentru  încuviinţarea arestării preventive a magnatului. „Deputatul Sebastian Ghiţă, folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei înalte demnităţi publice cîm este cea de parlamentar – ales al cetăţenilor români, a săvârşit mai multe infracţiuni, dovedindu-şi astfel dispreţul făţiş faţă de legi, faţă de colectivitatea reprezentată în Parlament şi cetăţenii care l-au ales, faţă de instituţiile statului“, îşi încep procurorii DNA cererea prin care solicită ridicarea imunităţii parlamentare pentru Ghiţă.

Deputatul este descris de anchetatori ca fiind asemenea unui naş mafiot, care, deşi nu avea o funcţie în stat, controla toate instituţiile publice din judeţul Prahova.

Ghiţă îi cere lui Kovesi să-i retragă acuzaţiile DNA

În replică, Sebastian Ghiţă atacă procurorii pentru divulgarea unor informaţii din dosar. Ghţă le-a transmis o scrisoare deschisă procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului care conduce filiala DNA din Ploieşti.

„Motivul pentru care va scriu aceste gânduri ţine de intenţia mea de a va rugă să va aplecaţi cu atenţie asupra cazului meu. Săptămâna trecută am fost martor la o întâmplare care mă face să cred că este momentul să va gândiţi la retragerea unor acuzaţii aduse mie. Mă refer la cele privind folosirea unor informaţii obţinute de mine din dosarul nr.465/P/2013. Dosarul meu a ajuns la Parlamentul României joi, 24.03.2016. Singurul deputat care a solicitat şi a obţinut acces la datele din dosar am fost eu. Dosarul s-a aflat tot timpul sigilat la biroul de documente secrete al Comisiei juridice. Sâmbătă seară, 26.03.2016, un jurnalist, Sorina Matei , a publicat documente din dosar.“, se arată în scrisoarea lui Ghiţă.

Dosarul trimis de DNA Camerei Deputaţilor are cinci volume, însumând aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghiţă este acuzat de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite