Scandalul Codului Fiscal: cum i-a împins Victor Ponta pe veterani în mafia imobiliară
0În vechiul Cod Fiscal, veteranii erau scutiţi de la plata impozitelor doar pe clădirea folosită ca domiciliu. Modificând Codul Fiscal, Guvernul Ponta a extins scutirea de impozit pe toate proprietăţile unui veteran. De modificare a profitat din plin mafia imobiliară: dezvoltatorii au oferit un procent din noile clădiri construite unui veteran, făcându-l corproprietar, şi aşa au scăpat de plata impozitului pe toată clădirea.
“Nu este prima dată când se întâmplă să călcăm pe mine îngropate de PSD şi să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat”, se apăra premierul Dacian Cioloş, în contextul în care Liviu Dragnea l-a acuzat că le-a tăiat veteranilor scutirea de impozit. E suficient să citim comparativ vechiul Cod Fiscal şi cel aflat acum în vigoare (elaborat de Guvernul Ponta) pentru a detecta bomba îngropată de PSD. Vechiul Cod Fiscal – aflat în vigoare până la 31 decembrie 2015- îi scutea de la impozitul pe clădiri pe: veteranii de război, văduvele de război, deţinuţii politic şi persoanele cu handicap. Însă cu o condiţie: “scutirea de la plata impozitului pe clădiri se aplică doar clădirii folosite ca domiciliu”, prevedea articolul 284, alin.6, din vechiul Cod Fiscal. Dar să rămânem doar la cazul veteranilor de război. Aşadar, indiferent de câte proprietăţi avea, un veteran de război era scutit doar de impozitul pentru locuinţa trecută în buletin.
În plus, vechiul Cod Fiscal oferea scutire de impozit şi pentru soţia veteranului de război, dar, de această dată, cu două condiţii: clădirea să fie în coproprietate cu soţul veteran şi să fie locuinţa de domiciliu. Spre exemplu, un veteran de război deţine, împreună cu soţia, o casă. Chiar dacă sunt o familie şi coproprietari, din punct de vedere fiscal, cei doi soţi au obligaţii fiscale diferite, pentru că impozitul se aplică separat fiecărei persoane aflate în coproprietate (cotă-parte). Aşadar, potrivit vechiului Cod Fiscal, atât veteranul de război, cât şi soţia erau scutiţi de plata impozitului pe clădire. De asemenea, după moartea veteranului, văduva beneficia de scutirea de impozit. Însă, dacă un veteran de război intra în posesia unei moşteniri pe care, să spunem, o împărţea cu alţi terţi – fraţi, de exemplu-, atunci doar veteranul era scutit de impozit, nu şi terţii (fraţii). În concluzie, vechiul Cod Fiscal, în ceea ce priveşte scutirea de la impozit, era foarte explicit: veteranii, văduvele, deţinuţii politic şi persoanele cu handicap erau scutiţi de la impozit pentru clădirile de domiciliu, iar soţiile lor erau, de asemenea, scutite, dacă domiciliau cu ei şi dacă erau coproprietari.
Ponta a întins o mână mafiei
Noul Cod Fiscal, elaborat de Guvernul Ponta şi susţinut de PSD, - intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016- mai pune condiţii doar pentru deţinuţii politic şi persoanele cu handicap. Aceste două categorii sunt scutite doar de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu, aşa cum prevedea şi vechiul Cod Fiscal. Ce se întâmplă cu veteranii şi văduvele de război? Pentru aceste două categorii se lărgeşte scutirea de impozit la toate clădirile aflate în proprietate, nu doar la locuinţa de domiciliu. Iată cum arată, comparativ, cele două formulări din Codul Fiscal. Articolul 456 spune că nu se datorează impozit pentru: litera r): “clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război” ; şi litera t)”clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate”;
Practic, Guvernul Ponta a tăiat cuvântul “domiciliu” din condiţia sipulată de vechiul Cod Fiscal ca un veteran să fie scutit de impozit. Diferenţa, deşi implică un singur cuvânt, este esenţială, întrucât deschide calea unor super-afaceri imobiliare pe spinarea veteranilor, fapt remarcat , pe Facebook, de inginerul Eduard Pantilimon. “Ticăloşia o reprezintă faptul că, aşa cum este scrisă legea, un dezvoltator imobiliar care are un bloc turn de birouri are nevoie de un veteran de război sau o văduvă a acestuia care să aiba coproprietate fie şi de 0.01% din clădire şi dezvoltatorul nu va mai plăti nici un impozit pe acea clădire”, a comentat Pantilimon.
Surse guvernamentale au confirmat pentru “Adevărul” că, într-adevăr, în evidenţa ministerului de Finanţe există astfel de “anomalii”, în care samsari imobiliari s-au folosit de veterani şi de văduve de război pentru a ocoli plata taxelor şi a impozitelor pe clădiri. “Gândiţi-vă că nu vorbim doar de cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial, ci şi de soldaţi din Afgansitan, Irak şi din alte teatre de război. Deci mafia imobiliară a avut unde să încerce. Şi nu vreau să înţelegeţi că dau vina pe veterani. Dar, când un dezvoltator îţi oferă un apartament gratis, să spunem, te gândeşti şi la binele tău, al familiei, pentru că cei mai mulţi n-au situaţii materiale deosebite”, spun sursele citate.
De unde a pornit scandalul
Faţă de vechiul Cod Fiscal, Guvernul Ponta a eliminat şi noţiunea de “proprietate deţinută în comun de soţi“, ceea ce le scutea pe soţiile veteranilor de război de la plata impozitelor pe cota parte din locuinţa în care domiciliau alături de soţi sau, după moartea lor, singure. De aici a pornit întregul scandal, pentru că, aşa cum arătam şi mai sus, impozitul se plăteşte pe cotă-parte din proprietate - soţul îşi plăteşte jumătatea, iar soţia cealaltă jumătate. “Asta înseamnă că scutirea de impozit priveşte doar cota-parte ce revine veteranilor, văduvelor de război, deţinuţilor politc şi persoanelor cu handicap, nu şi cea deţinută de soţie, copil, rudă etc“, arată Ministerul Finanţelor. Aşadar, în cazul a doi soţi, între care unul este veteran, acesta din urmă nu trebuie să-şi mai achite cota-parte din impozit, însă soţia, da. Premierul Dacian Cioloş a anunţat însă că Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Fiscal promovat de Ponta, astfel încât să se revină la vechile prevederi, care nu permite mafiei imobiliare să se folosească de drepturile veteranilor de război.
Ponta e responsabil doar pentru ce e bun
Deşi, ca premier, a fost susţinut de cel mai mare partid de stânga, Victor Ponta îşi asumă filosofia liberală a Codului Fiscal. “Nu pretind că fiecare cuvânt din Codul Fiscal este perfect ca şi Biblia. Au scris la el mulţi oameni din zona tehnică, a fost dezbătut cu multe asociaţii şi organizaţii profesionale, votat în Parlament de doua ori chiar, promulgat de Preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial! Şi sigur mai există greşeli de îndreptat! Eu sunt responsabil pentru viziunea şi filosofia proliberală a acestuia şi mă mândresc cu asta!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.