„Rusia sau moartea”. Aceasta este doctrina politico-militară aplicată în Ucraina. Ce facem, aşteptăm s-o impună şi cu arme nucleare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Cu fiecare zi ce trece este tot mai clar. Rusia nu duce în Ucraina un război după regulile cunoscute şi acceptate. Nici gând de aşa ceva. O spune cu subiect şi predicat primarul pro-rus instalat la Mariupol: „rezidenţii au două opţiuni. Rusia sau moartea! Experienţa din alte teatre de luptă în care a fost implicată Rusia ne spune acelaşi lucru. Rusia rade oraşe întregi de pe faţa pământului.

Şi omoară mai degrabă civili, că militarii ştiu să se protejeze mai bine decât civilii. Femei cu copii în braţe, copii, bătrâni, oameni fără vreo vină, alta decât a fi ucraineni.

Articolul din Ria Novosti, agenţia oficială a statului rus, explica clar:

Denazificarea este necesară atunci când o parte semnificativă a poporului - cel mai probabil majoritatea - a fost stăpânită şi atrasă de regimul nazist în politica sa. ... Recunoaşterea acestui fapt stă la baza politicii de denazificare“.

„Naziştii care au luat armele ar trebui distruşi la maximum pe câmpul de luptă. Nu ar trebui să existe diferenţe semnificative între Forţele Armate ale Ucrainei şi aşa-numitele batalioane naţionale, precum şi cele de apărare teritorială. Toţi sunt implicaţi în mod egal în cruzimea extremă împotriva populaţiei civile, sunt la fel de vinovaţi de genocidul poporului rus, nu respectă legile şi obiceiurile războiului”.

Exact ce face armata rusă. Nu face distincţie între populaţie şi armată. Omoară tot ce prinde. Crimele de la Ducha, Kramatorsk, Harkov, Herson, şi atâtea altele.

Ajutorul militar masiv acordat Ucrainei de ţări din NATO

Fără acest ajutor militar Ucraina n-ar fi rezistat asalturilor armatei ruse. Se poate spune că armata rusă luptă şi cu NATO, sub aspectul echipamentelor militare. Ucraina a reuşit să respingă armata rusă de lângă Kiev şi din nordul Ucrainei, şi este posibil să reuşească să o oprească şi în Donbas. Echipamentele militare grele trimise în Ucraina s-au înmulţit şi sunt de înaltă calitate, pe tărâmul controlului spaţiului aerian, şi împotriva tancurilor şi blindatelor ruse. Rusia s-a lăudat că va bloca coridoarele de acces ale acestor arme, dar n-a întreprins nimic în acest sens, pentru că nu poate. În plus, Kievul a anunţat că va doborî orice aeronavă rusă care va trece spre Transnistria, ucrainenii au aflat că aeroporturile din Transnistria se pregătesc pentru transporturi militare.

În aceste condiţii este greu de presupus că Rusia va avea capacitatea dată de echipamentele sale militare şi de militarii necesari şi capabili să ocupe Donbas. Face aceeaşi greşeală ca la pornirea războiului cu Ucraina, când credea că în câteva zile va îngenunchea Ucraina.

Ucraina mai are un avantaj imens. Îşi apără propriul teritoriu cu 15 milioane de cetăţeni apţi de a ţine o armă în mână. Iar echipamentele militare vin acum în cantitate mare din occident.

Rusia a avut pierderi enorme în acest război, în oameni şi echipamente militare.

„Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi”, a recunoscut Dmitri Peskov, într-un interviu pentru Sky News.

Este posibil ca pe 9 mai, Putin să nu aibă ce victorie să anunţe La Moscova, cu ocazia paradei cauzate de ziua Victoriei.

Economia Rusiei se va prăbuşi peste câteva luni

O altă greşeală a lui Putin la declanşarea războiului cu Ucraina, derivă din faptul că nu a înţeles că Rusia are puternice legături economice, financiare, comerciale, cu lumea liberă. Întreruperea acestor legături, chiar şi nu în totalitate, are un efect paralizant asupra Rusiei.

Ajutoarele economice şi militare de la China n-au mai venit, China nu a acceptat invazia unei ţări suverane şi care nu a provocat cu nimic Rusia.

Lumea liberă expulzează sute de diplomaţi ruşi, aşa încât Rusia a primit statutul de „oaia neagră” a omenirii.

Să recunoască înfrângerea, să bată în retragere, după ce a omorât mii de civili în Ucraina, nu este de aşteptat din partea lui Putin. Este prea orgolios şi infatuat pentru aşa ceva. Şi-ar semna singur eliminarea de pe scena lumii.

Putin se află în faţa unei duble înfrângeri: militară şi economică

Din tot ce am văzut până acum, armata rusă nu va fi capabilă să ocupe Donbas, având în vedere şi ajutorul masiv al ţărilor occidentale acordat Ucrainei, în armament greu, modern, mult peste armamentul Rusiei. ucrainenii sunt acasă la ei, şi îşi apără ţara într-un număr impresionant: 15 milioane de cetăţeni capabili să ţină o armă în mână.

Economic, sancţiunile trecute şi cele care vor mai veni, paralizează economia Rusiei pentru mulţi ani de acum înainte. Plus sărăcirea oligarhilor ruşi, îmbogăţiţi cu acordul lui Putin.

Există două variante. Fie elita politico-militara de la Moscova înţelege situaţia limită în care se află Putin şi Rusia, şi îl alungă de la putere, fie Putin apelează la arme nucleare, să-şi salveze onoarea şi prestigiul. Chiar dacă asta va duce la un război generalizat cu lumea liberă.

Putin a spus cândva: ce rost are o lume în care Rusia nu-si găseşte locul pe care îl merită?

Dmitri Kiseliov, un ziarist de frunte al Kremlinului, a declarat:

„Navele noastre militare pot lansa circa 500 de rachete cu încărcătură nucleară care garantat vor distruge SUA şi toate ţările NATO la pachet. De ce avem nevoie de această lume, dacă în ea Rusia nu ar exista? În total, potenţialul nuclear rusesc este cel mai puternic în lume”.

Sperăm că, dincolo de ochii presei şi ai spionilor, NATO are pregătite în amănunt planuri pentru această eventualitate, a apelării Rusiei la arme nucleare. Problema este când va pune în funcţiune aceste planuri de apărare, înainte de a fi prea târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite