România, stat laic!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă personală
Sursa: Arhivă personală

www.statlaic.ro - Dacă şi tu vrei ca România să fie stat laic prin Constituţie, semnează petiţia acum! www.statlaic.ro

Dragi prieteni, probabil unii dintre voi aţi citit zilele trecute despre decizia comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei de a respinge includerea în Legea fundamentală definirea României ca stat laic. Ca să înţelegeţi mai bine despre ce este vorba, trebuie să vă fac referire la Articolul 1, alineatul 3 din Consituţie:

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Considerăm că pentru a putea discuta cu adevărat despre drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, sintagma de “stat laic” trebuie introdusă în Constituţia României, alături de stat de drept, democratic şi social. Astfel, se va asigura neutralitatea instituţiilor statului în raport cu cultele religioase şi libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor faţă de religie. Astfel, vom avea siguranţa că nici un cult religios nu este favorizat sau discriminat, iar toţi cetăţenii au dreptul la liberă manifestare.

Acest aspect a intrat în dezbaterile publice recente, după ce, în luna martie, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat dorinţa ca în Constituţia României să fie stipulat şi numele lui Dumnezeu, precum şi garantarea faptului că religia se va preda în şcoli. Desigur, o propunere aberantă pentru o ţară civilizată. Suntem în anul 2013 şi ar trebui să găsim inspiraţie în modelele democratice din statele civilizate din Europa de Vest şi America de Nord, nu din state precum Iran sau Arabia Saudită, unde există numeroase încălcări ale drepturilor omului şi nici măcar nu se poate discuta despre o libertate de conştiintă.

Dar cu toate acestea, teoria şi practica nu prea se întâlnesc în România. Căci noi am fi în teorie un stat laic, dar aflându-ne în absenţa unei clarificări constituţionale, vom putea fi martori în continuare, la fel ca în ultimi 23 de ani, la nenumărate încălcări ale separării dintre stat şi Biserică. Nu există o clarificare specifică în acest sens şi an după an, putem observa cum nenumăraţi politicieni se folosesc de legăturile cu Biserica Ortodoxă Română pentru a-şi asigura un capital politic. Iar de influenţa Bisericii asupra vieţii politice româneşti nici nu are rost să mai discutăm. O vedem în fiecare zi şi mai ales acum, când peste drum de Parlament, se construieşte Catedrala-gigant de 120 de milioane de euro. Aşadar, de ce nu ne-am dori să fim stat laic? Statul cu ale lui şi Biserica cu ale ei.

Ce putem face noi? Să le spunem că vrem să fim stat laic. Să spunem toţi acelaşi lucru: ROMÂNIA – STAT LAIC! Căci această propunere urmează a fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Senatul României în cursul lunii iunie, şi în Camera Deputaţilor, probabil, în septembrie 2013. La votul din plen această propunere ar putea fi aprobată. Iar până atunci, avem şansa să ne exprimăm şi noi opinia în acest sens. Am adresat o întrebare pe pagina mea de Facebook cu privire la acest subiect https://www.facebook.com/questions/512981552072471, iar răspunsurile mi-au arătat ca există un răspuns favorabil când vorbim despre laicitate în România.

Dacă şi tu vrei ca România să fie stat laic prin Constituţie, semnează petiţia pe www.statlaic.ro şi spune-le şi prietenilor şi familiei tale! Aceste lucruri trebuie înţelese şi explicate corect, căci odată înţelese, mă îndoiesc că există cetăţean care să nu îşi dorească acelaşi lucru: ROMÂNIA – STAT LAIC!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite