România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, România alege. Candidaţii pentru alegerile europarlamentare, dar şi cei care se luptă pentru un loc în parlamentul României, sau pentru un loc de primar aşteaptă populaţia la urne. Ce au voie să facă şi ce este interzis într-o secţie de votare?

Duminică, 25 mai, va fi o zi plină pentru România din punct de vedere electoral.Vom avea alegeri europarlamentare, dar şi, în unele judeţe, alegeri parţiale, care vor reîntregi Parlamentul de la Bucureşti.

Mai există şi câteva comune care îşi vor realege primarii, după unele decese sau arestări. Iată mai jos cele mai utile informaţii pentru ziua de duminică:

  • Secţiile de votare se vor desche duminică, la ora 07.00, şi vor fi deschise până la ora 21.00. Cei care nu vor fi în sala de vot până la această oră nu vor mai putea vota.
  • Cetăţenii români cu domiciliul în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din ţară în baza actului de identitate, inclusiv carte de identitate provizorie, paşaport sau carnet de serviciu militar.
  • Cetăţenii români care în ziua de duminică se află în străinătate vor putea vota la secţiile de votare organizate în afara ţării în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate
  • Românii cu domiciliul în străinătate votează în baza cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, după caz.
  • Cei aflaţi în ziua alegerilor în altă localitate decât aceea unde sunt înscrişi pe lista electorală specială îşi pot exercita dreptul de vot, la orice secţie de votare, în baza documentului de identitate valabil. Regula este însă valabilă doar pentru alegerile europene, nu şi pentru parţialele pentru parlament sau autorităţi locale.
  • După ce prezinta un document de identitate, membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifică înscrierea în lista electorală şi încredinţează alegătorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „votat“.
  • Odată ce primesc buletinele şi ştampilele de vot, alegătorii vor vota separat, în cabine de vot închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat“ în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.
  • Votul este secret, prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
  • Totuşi, în cazul în care alegătorul nu poate vota singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.
  • Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
  • Persoanele cu dublă cetăţeni pot vota numai o singură dată.
  • Votul multiplu se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani
  • ceeaşi pedeapsă o primesc şi cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegator.

adevarul.ro: maraton jurnalistic duminică, 25 mai, ziua alegerilor Europarlamentare

Citeşte şi:

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.ro Duminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Campania electorală, un plocon între „naşul“ Băsescu şi „finul“ Ponta A doua săptămână de campanie electorală nu s-a desfăşurat cu mult diferit faţă de cea dintâi. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au continuat atacurile reciproce, au monopolizat spaţiul mediatic şi au oferit Curţii Constituţionale mai multe teme de gândire.

VIDEO Candidat la europarlamentare cu sprijin preoţesc: „Cer tuturor să facă un efort, mai ales în schituri, biserici şi parohii“ Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite