Rezoluţia privind statul de drept în România, votată pe 13 noiembrie în Parlamentul European. Raportul MCV, publicat tot marţi
0Rezoluţia privind statul de drept din România va fi supusă votului în plenul Parlamentului European, marţea viitoare, au decis liderii forului european, reuniţi la Bruxelles în şedinţa Conferinţei preşedinţilor. Tot marţi va fi publicat şi raportul MCV.
Iniţial, votul trebuia să aibă loc miercuri, 14 noiembrie, însă până la urmă liderii au convenit ca ziua să fie marţi, nu miercuri. Astfel, votul asupra rezoluţiei privind statul de drept din România va avea loc în aceeaşi zi cu publicarea de către Comisia Europeană a raportului MCV, care se aşteaptă a fi unul extrem de dur la adresa majorităţii guvernamentale de la Bucureşti, în condiţiile în care vor fi preluate şi criticile GRECO, precum şi opiniile Comisiei de la Veneţia.
În ceea ce priveşte draft-ul rezoluţiei Parlamentului European, până luni europarlamentarii pot depune modificări.
Draft-ul rezoluţiei Parlamentului European privind statul de drept din România conţine critici dure la adresa guvernării PSD-ALDE pe tema modificării legislaţiei penale, condamnă intervenţia violentă a jandarmilor de la protestul din 10 august şi cere aplicarea tuturor recomandările făcute de Comisia Europeană, GRECO şi Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte legile Justiţiei şi Codurile Penale.
De exemplu, în rezoluţie este precizat că Parlamentul European este „profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia în România, precum şi de a slăbi statul de drept“. De asemenea, cere autorităţilor române să nu mai pună piedici activităţii ONG-urilor şi să respecte libertatea presei, dar şi „consolidarea controlului parlamentar al serviciilor“.
Pentru toate acestea, oficialii europeni „îndeamnă“ Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Mai mult, se cere Comisiei Europene să monitorizeze ce se întâmplă în România şi să ofere sprijin pentru a nu se ajunge la decizii mai dure ale Bruxelles-ului.