Răzgândirea Olguţei Vasilescu. Guvernul a decis menţinerea cumulării pensiilor speciale cu pensiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu s-a răzgândit în decurs de câteva zile. FOTO Mediafax
Lia Olguţa Vasilescu s-a răzgândit în decurs de câteva zile. FOTO Mediafax

Guvernul Tudose a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă dată pe 28 decembrie, faptul că în continuare pensiile speciale vor putea fi cumulate cu cele pentru limită de vârstă, cu toate că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declarase tot la sfârşitul lunii că cei care au mai multe tipuri de pensii vor trebui să aleagă între ele.

„Pensiile cresc anul viitor, cum au crescut şi anul acesta. Anul viitor avem în plan şi adoptarea legii pensiilor care a suferit o amânare anul acesta...Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele. Cei care sunt în această situaţie vor trebuie să opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare. Punctul de pensie va creşte la 1.100 de lei şi este prognozat ca până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 de lei. Vom reduce automat din deficitul pe care îl avem la sistemul de pensii şi asta ne va ajuta”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-un interviu difuzat de Antena 3 pe 31 decembrie

Declaraţia Olguţei Vasilescu în ceea ce priveşte pensiile e parţial adevărată. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2017, mai multe modificări au fost făcute la Legea pensiilor publice. Printre acestea se afla şi punctarea ideii că pensiile de serviciu nu se mai puteau cumula, de la 1 ianuarie 2018, cu pensiile din sistemul public. Ordonanţa a fost dată pe 20 decembrie şi urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. 

Dar Guvernul Tudose şi ministrul Muncii s-au răzgândit între timp. Astfel, prevederile legale care se refereau la interzicerea cumulării pensiei de serviciu cu cea pentru limită de vârstă au fost abrogate de o nouă ordonanţă de urgenţă, dată pe 29 decembrie. Mai precis. OUG 116/2017 a abrogat alineatele 4 şi 5 ale articolului 51 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special“ şi „prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiei în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii“, sunt cele două alineate abrogate pe 28 decembrie de Guvernul Tudose.

Tipurile de pensii 

În sistemul public, românii pot obţine următoarele cinci tipuri de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, potrivit avocat.net.

„Acestea sunt categoriile generale de pensii, la care are „vocaţie“ orice român, de la caz la caz, dacă îndeplineşte criteriile de acordare. În plus faţă de acestea, mai sunt şi pensiile de serviciu, cele reglementate prin alte acte normative şi pe care le pot primi numai cei care au avut anumite funcţii în câmpul muncii (senatorii şi deputaţii, militarii, magistraţi etc.)“, precizează sursa menţionată mai sus. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite